Diskuse s wikipedistou:Davcza/Archiv 2014

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Jvs v tématu „Eljachin apod.

Eljachin apod.[editovat zdroj]

Dobrý den. Jako editora, který se zabývá izraelskými tématy, bych Vás chtěl požádat o opravu nedefinovaných (červených) referencí v heslech Eljachin a Ga'aš, případně i dalších podobných článků z Kategorie:Údržba:Články s chybnými referencemi. Děkuji --Jvs 20. 1. 2014, 15:25 (UTC)

opraveno. Díky za upozornění. Vzniklo to, když jsem aktualizoval údaje o počtu obyvatel a zapomněl vyměnit název refu. --Davcza (diskuse) 20. 1. 2014, 17:00 (UTC)

Ještě prosím Oranim. Děkuji --Jvs 21. 1. 2014, 11:54 (UTC)

A teď Safed. --Jvs 3. 2. 2014, 12:50 (UTC)

Prosím o doplnění reference v hesle Leopold Erb. Děkuji --Jvs 10. 3. 2014, 10:53 (UTC)

Prosím o opravu reference v hesle Chavalid. Děkuji --Jvs 17. 6. 2014, 08:39 (UTC)

Prosím o opravu reference v hesle Nes Cijona. Děkuji --Jvs 24. 9. 2014, 14:34 (UTC)

Prosím o opravu reference v hesle Gustav Pacher von Theinburg. Děkuji --Jvs 25. 6. 2015, 14:52 (CEST)Odpovědět

Prosím o doplnění reference v hesle August Rhomberg. Děkuji --Jvs 30. 6. 2015, 14:51 (CEST)Odpovědět

Prosím o doplnění referencí v heslech Bejt Džan a Nes Cijona. Děkuji --Jvs 14. 9. 2015, 15:43 (CEST)Odpovědět

A ještě Chariš. --Jvs 15. 9. 2015, 15:25 (CEST)Odpovědět

SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové[editovat zdroj]

SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové. --83.240.7.60 27. 1. 2014, 22:17 (UTC)


Přesunuto ze stránky uživatele[editovat zdroj]

Ahoj, zde Ivan Kazimour. Včera jsem opravil data v článku Jan Kazimour *1914. Omlouvám se, zda jsem něco udělal špatně. Jan Kazimour byl můj otec a protože 16. února uplyne 100 let od jeho narození, chtěl jsem opravit původní text. Čerpal jsem z jeho životopisu a mých vzpomínek. Pokud nechcete tak to tam nedávejte, je to problém Wikipedie ne můj. Měli byste zjednodušit systém vkládání a oprav textů, s tím, že by byl jednodušeji zjistitelný autor. Wikipedie takto přichází o mnoho autorů, kteří než by se lopotili se složitým systémem, tak se na vložení zprávy vykašlou. Vždy se vyplatilo lidem důvěřovat, než je a priori pokládat za grázly. Pěkný den, Ivan

odpovím na diskuzní stránce uživatele,--Davcza (diskuse) 6. 2. 2014, 09:49 (UTC)

Tiberias[editovat zdroj]

Velmi durazne Vas zadam o zpetvraceni opraveneho terminu nuceni konvertite namisto urazejici transkripce prasata. Je velmi zarazejici, ze nekdo, kdo se ve svem profilu chlubi mj. znalosti hebrejstiny dokaze pri sve urovni vzdelani trvat na urazkach zidu! Pokud budete pokracovat ve vasich rasistickych vylevech, uvedomte si, ze existuji i jine moznosti omezeni vasi cinnosti zde! (tento nepodepsaný komentář přidal uživatel [1])

Dobrý den, Vaše editace, kterou prosazujete do článku Tiberias, je chybná věcně i technicky. Technicky proto, že společně s mazáním Vámi odmítaného slova odstraňujete vnitřní odkaz, věcně proto, že slovo marrano je terminus technicus historiografií zcela běžně používaný. Například na anglické wikipedii a na dalších více než 10 jazykových verzích wikipedie tento článek pod tímto jménem existuje, stejně jako v odborných publikacích zabývajících se dějinami židů. Nestačí si jen přečíst slovník španělštiny a pak se zde emotivně pohoršovat. Mimochodem, analogicky například původně hanlivě vzniklo slovo Toryové, dnes všeobecně užívané i samotnými členy konzervativní strany atp. Zároveň upozorňuji na pravidlo Wikipedie:Právní kroky a právní výhrůžky, podle kterého byste mohl být zablokován pokud budete vyhrožovat tak, jak v poslední větě Vašeho příspěvku. --Davcza (diskuse) 15. 2. 2014, 05:51 (UTC)

Zacneme od konce. Kazdy a to i vy, muze a v pripade zjevneho vyjadrovani ve smyslu porusovani pravniho radu, ponese dusledky sveho jednani. Nemyslim tim nejake zablokovani, to me opravdu netrapi a nezajima, zadnou tvurci jesitnosti netrpim. Co me ale opravdu trapi, je vyjadrovani pseudoadministratoru k tematum, kterym nejen nerozumi, ale hlasaji v clanku antisemitske nesmysly. Prectete si prosim tu cast, kde se mluvi o done Gracii a zamyslete se nad smyslem jejiho vztahu k Tiberiade. Myslite, ze podporovala navracejici se spanelske zidy proto ze byla uprimne konvertujici krestanka, nebo praktikujici zidovka, tak jako na vsech mistech kde zila po exodu z Portugalska? Jeji chovani a zivot v Antverpach,Benatkach i dalsich mistech rozhodne nepripominal nekoho, kdo by mel byt oznacovan jako konvertita ke krestanstvi... V profilu uvadite znalost hebrejstiny. Prosim precte si clanek o Tiberiade v ivritu: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%95%D7%A0%D7%94_%D7%92%D7%A8%D7%A6%D7%99%D7%94_%D7%A0%D7%A9%D7%99%D7%90 zvlast definici marranos. Pro opravu jsem cerpal i tam, zvlast v prekladu Nuceny... Jsem presvedcen ze Hannah bat Samuel si nezaslouzi oznacovat jmeny, ktere nejsou pravdive, mozna jsou jen ozdrojovanymi nesmysly. Cetl jsem nektere z vasich uprav clanku a rad bych se mylil v dojmu, ze nektera temata opravujete radeji, nez jina. V ramci objektivy Wikipedie bych v pripade opetovneho vymazani opravy pozadal o posouzeni me editace nekoho jineho. Ve vasem pripade citim v lepsim pripade jiste znamky podjatosti. Jde sice jen o dve slova, nicmene pro me a asi i pro vas zasadni. Dekuji

Vidíte, teď je Vaše editace v pořádku. Ostatně, až někdo založí příslušný článek (třeba se toho můžete ujmout Vy), je možné tam všechny lingvistické a významové nuance podrobně uvést, zdravím, --Davcza (diskuse) 15. 2. 2014, 12:53 (UTC)

Rakouští politici[editovat zdroj]

Náhodou jsem našel, že Johann_Wohlmeyer má článek na dewiki. Bohužel moje němčina z oblasti politiky je nedostatečná na to, abych zkusil dohledat, zda takových politiků není více. NEzkusíš zapátrat? JAn (diskuse) 2. 3. 2014, 20:07 (UTC)

Ahoj, díky za doplnění. No, já to v posledních 2 letech vcelku systematicky vyhledávám s tím že de.wiki je první volba, kam se podívám, a doplňuju interwiki/wikidata. Tohle muselo bejt přehlédnutí, skoro bych tipoval, že ojedinělý. Je metoda jako to zkontrolovat roboticky? Že bych třeba sem dal textovej seznam mnou založených článků za poslední měsíc a že by se ukázalo, kde jsou odpovídající články na de.wiki s chybějícím linkem na wikidata? --Davcza (diskuse) 2. 3. 2014, 20:12 (UTC)
Zkusil jsem večer spustit prastarý skript na přidávání interwiki v původní formě, jen z prvních cca 100 stránek v kategorii Kategorie:Poslanci rakouské Říšské rady to našlo minimálně 4 další shody jmen + 1 rozcestník. Zkusím to tedy projet celé, robot vloží lokální interwiki, a potom bude potřeba porovnat a poslučovat položky na Wikidatech (pouhé přidání interwiki přes odkaz na cswiki bohužel často udělá na Wikidatech víc škody než užitku). JAn (diskuse) 3. 3. 2014, 09:27 (UTC)
Ty zjištěný chybějící prolinky jsem upravil na wikidatech a odmazl lokální interwiki. Kdyby tenhle (byť prastarý) skript mohl project celou kategorii, tak by to bylo fajn. Já bych to pak vždy následně "doučesal" Díky, --Davcza (diskuse) 3. 3. 2014, 11:24 (UTC)
HotovoHotovo Hotovo. JAn (diskuse) 3. 3. 2014, 22:05 (UTC)

Emanuel Uggè[editovat zdroj]

Děkuji. Teď jen nevím, jestli, když píšu takto, zda Vám po technické stránce Wiki odpovídám korektně. Pokud dej o Uggèho a taliány, zkusím něco najít. Je k tomu nemnoho užitečných zdrojů. Zkusil jsem se zatím pověsit na pražskou šunku a vydělit ji z hesla Šunka od kosti, kde chuděra doteď chřadla.--Dobrovsky (diskuse) 25. 3. 2014, 12:28 (UTC)

odpovídáte správně, ale lepší je odpovědět přímo na Vaší diskuzní straně tak, aby by dialog byl na jednom místě. Ale to je jen detail... Jasně, koukal jsem na tu pražskou šunku. Kdyby se podařil ještě aspoň 1 zdroj, tak by tu článek talián podle mě byl velmi vhodný, zdravím, --Davcza (diskuse) 25. 3. 2014, 12:30 (UTC)

Historie Amway[editovat zdroj]

Dobrý den, domnívám se, že článek o historii Amway má na Wikipedii své místo. Nechtěl jsem jej začleňovat přímo pod stránku Amway kvůli jeho délce. Nicméně samozřejmě tak můžeme učinit. O copyright se bát nemusíte, autora článku osobně znám a mám jeho svolení k publikování i s úpravami a doplněními. Požádal jsem ho, aby informaci o možném šíření svého článku vložil i na zdrojové stránky.Historik75 (diskuse) 16. 4. 2014, 23:09 (UTC)

dobrý den, odpověděl jsem na diskuzi k onomu článku, [2], --Davcza (diskuse) 17. 4. 2014, 08:25 (UTC)

Jana volfová (historička)[editovat zdroj]

Dobrý den, Davczo, "otevřená encyklopedie" znamená, že autoři hesel mají právo na vlastní vyjádření charakteristiky osobností. Neškrtejte mi to, nebo si budu myslet, že jste Volfové nezdárný žák! Vždy uznávám vlastní tvoření místo škrtání ostatním. Děkuji za porozumění! Dobroš (diskuse) 15. 5. 2014, 19:15 (UTC)

No... autoři vlastně nemají právo na VLASTNÍ vyjádření charakteristiky osobností. Formulace, že kniha "s břitkým a ironickým nadhledem vypráví příběhy" je v rozporu s Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu (navíc, ryze stylisticky, to zní jako klišé ze 70. let, ještě chybí "sžíravý humor" a "nastavování zrcadla", ale to už berte jen jako můj názor). Pravidlo Nezaujatý úhel pohledu je ovšem závazné. Nejde o to, že by nebylo možné v článku tuto formulaci použít, ale zkuste najít třeba recenzi na její knihu, která ji takto popisuje, a pak ji přidejte jako zdroj. V pravidlu je to ukázáno na příkladu takto:

:::Říci, že Dostojevskij je největší spisovatel všech dob, je subjektivní názor. :::Říci, že Stefan Zweig v knize „Tři mistři“ označil Dostojevského za největšího spisovatele, je fakt.

Nebudu do článku teď zasahovat. Dávám tam šablonu zdroj. Zdravím, --Davcza (diskuse) 15. 5. 2014, 18:39 (UTC)

Rudolf Chalupa[editovat zdroj]

Dobrý den. Doplnil jsem k článku o Rudolfu Chalupovi data o jeho datu úmrtí a místu pohřbení. Vzhledem k tomu, že se jednalo o mého pradědečka, doplnil jsem je na základě znalosti historie vlastní rodiny, z informací získaných od jeho syna - mého dědečka a mé matky, jeho vnučky. Až budu mít více času, chtěl jsem doplnit ještě nějaké informace, ale to by byly informace skutečně jen těžko ozdrojovatelné, vzhledem k charakteru získání informací. Chápu, že kvalitní encyklopedie musí používat prokazatelné informace, ale tak nějak jsem si dovolil data o své vlastní rodině doplnit sám. --79.127.138.85 7. 6. 2014, 07:02 (UTC)Lukáš Bašta

P.S.: Byl jsem mile překvapen, že se zde článek o něm objevil!

Zdravím, nezkusíte třeba matriky? Jsou leckdy naskenované online. Nebo fotku hrobu s datem úmrtí, která by se pak umístila na wikipedii? Obojí by se dalo považovat za ověřitelný zdroj... Co obecní kronika? Zkuste popátrat. Já zatím dám do sekce diskuze k článku váš údaj o datu úmrtí. Díky a hodně štěstí, --Davcza (diskuse) 7. 6. 2014, 07:08 (UTC)

Hrob, do kterého je pohřben, nese jméno rodiny jeho manželky, tedy její příjmení za svobodna. Informace o pohřbení a datu úmrtí jsou v archivu hřbitova, ovšem nejsem si jist, žda mi to správa hřbitova nechá ofotit. A i pokud by tomu tak bylo, nevím, zda by vůbec bylo možné toto zveřejňovat na internetu bez souhlassu hřbitova. Každopádně co se týká dalších informací, například příčiny smrti, počtu dětí, místě života atd., tak některé věci jsou, jak jsem říkal, neozdrojovatelné, je to znalost mé rodiny. Abych pravdu řekl, chtěl jsem nyní jen zpřesnit to nejdůležitější, tedy datum úmrtí, které u něho chybí. Při vší úctěk mému pradědečkovi, asi se nerozhodnu chodit po matrikách a zajišťovat důkazy o tom, co stejně vím. Je to trošku podobné, jako kdybyste napsal článek sám o sobě a já vám smazal datum narození, dokud ho neozdrojujete. :-) Ale nic, já tomu rozumím, když se na to podívám z Vašeho pohledu, tak Vy mi vůbec nemusíte věřit, že jsou věci tak, jak píšu, mohl by to tvrdit každý. Na druhou stranu, pochopil bych, kdybych takto upravil článek o Barracku Obamovi, že by bylo legitimní tvrdě vyžadovat ozdrojování. V případě Rudolfa Chalupy... chápete, jak to myslím? Jsem přesvědčen, že tento článek si čte naprosé minimum lidí. Jakou bych měl asi motivaci vymyslet si datum úmrtí nebo místo pohřbení u člověka, jehož snad skoro nikdo nezná? :-) S pozdravem --79.127.138.85 7. 6. 2014, 07:24 (UTC)Lukáš Bašta

jo, to pravidlo je dost rigidní, ale má svůj smysl. Nejen ochrana před vandaly a poťouchlými fabulátory (což vím, že není Váš případ), ale i dohledatelnost a ověřitelnost takové informace kdykoliv v budoucnu... Zkuste ofofit informace o datu úmrtí a pohřbu na hřbitově, nebo úmrtní list (pokud ho třeba máte v rodině). Dal by se nahrát na wikipedii, doplnit k článku a použít jako zdroj... Další možnost (už ne úplně košer, ale přesto ve Vašem případě použitelná) by bylo púublikovat rodinné informace někde na webu, na genealogických serverech apod. a pak by se do článku na wikipedii tyto informace překlopily s odvoláním na externí zdroj z webu... Mezitím můžete veškeré informace z rodinných vzpomínek napsat do sekce diskuze. Budou tam k dispozici jako rozšiřující informace, byť formálně neozdrojované... PS: Zkusím ještě fulltext periodik Národní knihovny, třeba něco k jeho životě najdu, Zdravím, --Davcza (diskuse) 7. 6. 2014, 07:45 (UTC)
Ještě aktualizace: tak jsem do článku doplnil docela dost nových informací z Národních listů a Národní politiky. Ještě je tu obdáhlý článek v reigonálních novinách Rozhledy z dubna 1935 (anotace je zde) Ta nejsou online na internetu, ale kdybyste měl přístup do hradecké knihovny tak tam určitě budou. Článek pak můžete opsat a začlenit do článku na wikipedii, je tam podle mě podrobný životopis. Myslím, že jsme na dobré cestě ;-) --Davcza (diskuse) 7. 6. 2014, 08:13 (UTC)

Anna Klejchová[editovat zdroj]

Zdravím. Velmi podobné téma, jako v sekci nademnou o Rudolfu Chalupovi. Jsem pravnuk Anny Klejchové. Tedy vím, kde se narodila a kdy a kde zemřela. Co se týká data úmrtí, mám fotku náhrobku z dolnoújezdského hřbitova. Co se týká místa narození a úmrtí, nemám nic.

Jinak mám ještě naskenovanou fotku prababičky z Náměstí nebeského klidu pořízenou během oficiální návštěvy Pekinu některými členy Národního shromáždění. Pochází z ruské knihy vydané při příležitosti desátého výročí vzniku ČLR. Rád bych fotku uveřejnil.

Závěrem bych chtěl: Davczovi moc poděkovat za to, že jako historik a politolog zakládá články o málo známých ale ne nevýznamných lidech. Poděkovat za to, že dbá na to, aby informace v článcích byly ozdrojované, a tím zvyšoval pravděpodobnost, že budou pravdivé (tedy je-li pravda vůbec nějak pevně určitelná). Sdělit, že to, že mnou přidané informace byly smazány, mě vůbec nepotěšilo.

Já myslím, že fotka náhrobku by byla ideální zdroj. Zkuste ji uploadovat na wikipedii. Přidáme ji do článku Anna Klejchová a budeme mít zdroj, díky kterému budeme moci přidat alespoň info o datu úmrtí... Ostatní věci, které máte třeba z rodinných vzpomínek, zkuste napsat do sekce diskuze u článku (už jsem tam napsal ta Vaše základní data, která jsem musel prozatím z článku samotného odstranit). V diskuzi můžou být jako vedlejší informace, dokud někdo nedohledá zdroje. Mimochodem u toho článku Rudolf Chalupa se nakonec podařilo najít docela dost... Taky mě to netěší, že spoustu informací musím eliminovat kvůli chybějícím zdrojům. Pro budoucí využití wikipedii jako seriózního zdroje je ale poznámkový aparát nutný (navíc jsem tu už zažil pár zlovolných vandalů, kteří do článků přidávali úmyslně chybné informace - to ale není Váš případ, to jen zmiňuju bokem). Hezký večer, --Davcza (diskuse) 17. 6. 2014, 17:27 (UTC)
PS:Do článku jsem doplnil dvě krátké zmínky z Rudého práva z 50. let... Jistý pokrok tu je ;-) Jestli bydlíte v regionu, zkusil bych krajskou knihovnu v Pardubicích. Předpokládám, že na Svitavsku a Litomyšlsku vycházely v 50. letech nějaké regionální noviny. Mohlo by tam být něco dalšího.--Davcza (diskuse) 17. 6. 2014, 17:52 (UTC)

Jakub John[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Jakub John. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --89.31.160.64 27. 6. 2014, 07:30 (UTC)

Zdravím, z dalších zdrojů nebo publikací např.

http://www.bureauveritas.cz/wps/wcm/connect/bv_cz/local/home/news/latest-news/rizeni-nakladu-na-energie-konkurenceschopnost http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/ods-v-trebici-zvolila-vedeni-povede-ji-triatricetilety-martin-hladik-20130222.html http://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/trebicska-vysoka-skola-se-brani-omezeni-20120221.html http://www.horacke-noviny.com/zprava-o-soucasnosti-i-budoucnosti-mistni-vysoke-skoly-1930.htm http://www.konference.org/energetika2014/program-a-prednasejici/ http://www.ihonem.cz/aktuality/zpravy/3195-zmny-ve-vedeni-zmv-tebi.html http://www.zmvs.cz/knihy-nasich-pedagogu.html

Infobox Politik[editovat zdroj]

Dobrý den. Vím, že tento infobox používáte docela často, proto bych chtěl vědět, jaký je úzus při uvádění titulů prof. a doc. Mají se v něm psát s velkým nebo s malým písmenem? --Vlout (diskuse) 22. 7. 2014, 06:57 (UTC)

Dobrý den. Jednou jsem to taky řešil. Bylo mi řečeno, že cokoliv je na začátku je s velkým (Prof., MUDr, Doc. apod).--Davcza (diskuse) 22. 7. 2014, 14:38 (UTC)
@Vlout: Zdravím, tak přímo vědecko-pedagogické tituly doporučuje ÚJČ psát s malým počátečním písmenem, pokud jimi nezačíná větný celek. Tedy v iboxech malé písmeno (doc.), ale v úvodu článku či sekce, které začínají větou by se mělo psát velké (Doc.), viz ÚJČ. Faktem je, že zažitě dominantně převažuje psaní velkého písmena (na dveřích akadem. pracovišť, v publikacích).--Kacir 22. 7. 2014, 16:51 (UTC)
Tak na začátku věty je velké písmeno snad samozřejmostí, ovšem u údajů v infoboxu to může být sporné. Nicméně děkuji za odkaz na vyjádření Ústavu pro jazyk český, na tomto základě by mohla být shoda na tom, psát zde vždy malé písmeno, co říkáte? --Vlout (diskuse) 23. 7. 2014, 07:16 (UTC)
Whatever ;-) Rád se přizpůsobím nějakému úzu, taky v iboxech bojuju s nejistotou ohledně některých gramatických/typografických detailů, --Davcza (diskuse) 23. 7. 2014, 07:18 (UTC)
@Vlout: V infoboxech můžeme psát malé počáteční písmeno, někdo by mohl oponovat, že se jedná „jen“ o doporučení, možná by stálo zato tento bod zanést např. do dokumentace infoboxu Politik, pokud by panoval konsenzus.
@Davcza: Dosud jsem Davczo nepochopil psaní počátečního písmena nadpisu sekce infoboxu Politik malým písmenem. Nikde jinde jsem to neviděl, ani crosswiki. Každý nadpis by měl začínat velkým písmenem, pokud neobsahuje řadovou číslovku (1. premiér). Přiznávám, že jsem se nejdříve zděsil, když se začaly masivně přepisovat velká písmena za malá, měl jsem v plánu vše revertovat, ale upustil jsem od toho.--Kacir 23. 7. 2014, 15:23 (UTC)
Už jsem se na to (V/m písmeno v jedntl.řádcích iboxu) jednou komunity ptal a přišlo mi, že na to není jednotný názor. Líbí se mi víc varianta s malým, ale je to ryze pocitová věc a vůbec mi nevadí to psát s velkým. Ani jsem to nikde masivně nepřepisoval, jen když edituju starší článek tak to tam většinou opravím... Ale jak říkám: nemám na to silný názor. Budu respektovat jakýkoliv úzus. Tohle by se pak dalo opravit/sjednotit roboticky, co? --Davcza (diskuse) 23. 7. 2014, 16:37 (UTC)
ano, ptal ses Pod lípou. Jak říkám, nevím co bylo inspirací pro malé písmeno v názvu sekce, nikde jinde jsem to neviděl. Robot by to zřejmě zvládl, ale nejsem přesvědčen o užitečném využití potenciálu botů přepisováním jednoho písmena. Instrukce jak psát názvy a tituly bychom museli nejdříve zanést do infoboxu politik, abychom se vyhnuli event. revert. válkám. Já nemám chuť se té iniciativy ujmout, jinak bych to udělal už dávno. Měj se.--Kacir 23. 7. 2014, 16:55 (UTC)
Co se týče titulů prof. a doc., tak za mě určitě ano, klidně zaneste. Ale možná že by bylo vhodné celou tuto věc s psaním velkých/malých písmen vyjasnit, nechcete tuto diskuzi přenést buď do diskuze této šablony, nebo spíš nějaké obecnější? Např. jsem si všiml, že právě kolega Galgo občas přepíše i začátek věty v úvodu článku na malé písmeno… --Vlout (diskuse) 23. 7. 2014, 15:42 (UTC)
Nezdá se mi to jako zásadní téma a věc, kterou bych měl potřebu zanášet do infoboxu, i když to samozřejmě nevylučuji. Proto jsem také nerevertoval přepisování velkých písmen za malá, a to i s ohledem na to, že kolega Galgo provádí velké množství přínosných editací a aktualizací politiků.--Kacir 23. 7. 2014, 15:48 (UTC)
Když to není zásadní, tak proč jste byl zděšen? --Vlout (diskuse) 23. 7. 2014, 16:12 (UTC)
Nechci tady Davczovi spamovat diskusi, takže se mu dodatečně omlouvám. Zděšen jsem byl hromadností přepisování jedné formy za druhou, ze správné na nesprávnou formu, ale tyto změny nerevertuji. Jsou to min. stovky článků. Někdy teď opravím písmeno, pokud edituji konkrétní článek. Galgo na druhou stranu zvedl úroveň mnoha hesel pečlivým doplňováním.--Kacir 23. 7. 2014, 16:55 (UTC)
Proti Galgovi rozhodně nic nemám, aby nedošlo k omylu. Ostatně sám jsem si dnes uvědomil, že jsem mnohokrát napsal nadpis s počátečním malým písmenem. Jestliže to do infoboxu nechcete uvést, lze věc nechat postupnému vývoji. --Vlout (diskuse) 24. 7. 2014, 10:25 (UTC)

Jan Mládek[editovat zdroj]

Ahoj, tak to se tedy fakt omlouvam, po zminovanem clanku, bych asi mohla upravovat maximalne stranky Uradu prace :)... muzete mi prosím poradit v zalezitosti bydlište pana ministra(PM). Jelikoz nebydli v obci Drachov ani v Táboře, nybrz v Praze. V Drachove ma PM chatu. Nikde jsem na netu info o jeho bydlišti zdokumentovane nenasla. Nebo alespon info o bydlišti v Dráchově smazat, než se mi podari zajistit zapsani informace o bydlisti v Praze, na mladek.eu . Dekuji, s uctivým pozdravem, Jitka, tiskové MPO MpoWiki (diskuse) 24. 7. 2014, 20:54 (UTC)

Dobrý den. V tom mém příspěvku jsem se spíš pozastavoval nad touto Vaší editací, kdy jste odstranila dva odstavce textu článku... Co se týče bydliště v Praze, klidně počkejme pár dnů/týdnů, dokud nebude zapsáno na mladek.eu, pak to ozdrojujeme z těchto ofic.webových stránek a bude to nejčitší. Rád pak poradím s náležitostmi citování zdrojů. Díky, --Davcza (diskuse) 24. 7. 2014, 23:00 (UTC)
Dobrý den, bylo mi jasne, ze se pripominka vztahovala k odstraneni .. k bydlisti dekuji za odpoved, tedy pockame, aby to bylo ciste. S pozdravem Jitka --MpoWiki (diskuse) 25. 7. 2014, 09:25 (UTC)

Judr. Zbyšek Stodůlka[editovat zdroj]

Dobrý den, našel jsem zdroj k úmrtí Judra. Zbyška Stodůlky - http://austro-wegry.info/printview.php?t=3846&start=0 S pozdravem Míla

Dobrý den, děkuji. Informace jsem začlenil do článku. --Davcza (diskuse) 8. 8. 2014, 07:12 (UTC)

Izraelští poslanci - šablona[editovat zdroj]

Ahoj Davczo, teď jsem náhodou zjistil, že asi někdo nějak naboural šablonu některých pravicových poslanců, konkrétně 12. kneset, ale asi nejen, takže se tam objevuje kolonka Náboženství: Islám, která tam při editaci vůbec není, takže nejde vymazat. Jde mj. o poslance Geulu Kohenovou, Juvala Neemana, Rechavama Zeeviho, Eljakima Haecniho ...
Já vím, že už pár let Izrael neděláš, ale je ještě jedna gramatická záležitost, na kterou jsem tě chtěl kdysi upozornit. A to, že hebrejský zápis cizího jména často naznačuje alefem, že je tam „a“ (např. Hašek האשק). (Ono to nejspíš pochází z psané jidiš, kde byl alef „a“ a ajin „e“.) Ale podle mě by pak v českém přepisu neměl být tento alef naznačen rázem, když to vůbec ráz není. Teď rychle nevím příklad, ale máš toho hodně... Jednu dobu jsem se to chystal předělávat, ale je toho docela dost a já navíc poslední léta nejsem na wiki moc aktivní a dlouho nebudu. Jinak mnoho zdaru v práci na wiki i jinde a dík za mravenčí úsilí.--Chaim (diskuse) 11. 8. 2014, 19:47 (UTC)

Jo, vypadá to na průšvih. Někdo úmyslně nebo neúmyslně masivně přidal chybné položky na wikidata a ty se objevily v infoboxu politik. Napsal jsem to jako dotaz sem, --Davcza (diskuse) 11. 8. 2014, 21:42 (UTC)

Železná hvězda kvalitního wikipedisty[editovat zdroj]

Díky moc. A díky všem tebe nevyjímaje za spolupráci. --Davcza (diskuse) 30. 9. 2014, 19:29 (UTC)

První vláda Lubomíra Štrougala[editovat zdroj]

Zdravím. V článku První vláda Lubomíra Štrougala někdo zřejmě převzal chybný údaj zdroje vlada.cz, a sice je tam Ladislav Šupka veden dvakrát. Existuje na to nějaký jiný zdroj, kde by se to dalo ověřit? Píšu akorát ten článek pro dewiki a rád bych věděl co a jak. Zdar, -jkb- disk de: 15. 10. 2014, 21:51 (UTC)

Ne ne, je to správně. Teď jsem se na to radši podíval. Československé dějiny v datech, s. 615-616 to uvádějí podrobně. Do 1. 1. 1971 nebyl formálně ministrem pro tech. a inv. rozvoj, ale jen "ministrem - předsedou výboru" (nevedl regulérní ministerstvo, ale jen nižší formu úřadu). Teprve od 1. 1. 1971 výbory zrušeny a zřízena klasická ministerstva. Týkalo se to i rezortů dopravy, paliv, hutnictví, zemědělství a spojů. Kdyžtak napiš, kdybys pro účely de.wiki článku potřeboval podrobnější zdrojování. Ahoj, --Davcza (diskuse) 15. 10. 2014, 21:57 (UTC)

Jo, co se týče článku na cswiki, tak je to vlastně pravda. Já se nechal zmást to webovou stránkou vlády, kde je to řazeno trochu jinak. (Té poznámky o ministrech od 1.1.71 jsem si přirozeně všiml.) Asi se budu orientovat úpravou zde. Ale mnohý dík. -jkb- disk de: 16. 10. 2014, 16:50 (UTC)

Masarykův řád[editovat zdroj]

Díky. Ještě na tom postupně zapracuju a některé "odpahýluju". Hlavně v databázi Kramerius jsou kvanta zdrojů. --Davcza (diskuse) 18. 10. 2014, 09:49 (UTC)

Alois Kleveta[editovat zdroj]

Ahoj. Ve článku Alois Kleveta máš dvakrát úmrtí dotyčného. Addvisor (diskuse) 26. 10. 2014, 15:25 (UTC)

Čau, myslíš větu: "Zemřel v srpnu 1885. Pohřeb se konal 26. srpna 1885"? To je úmyslně, protože neznáme datum úmrtí, jen pohřbu. Ale jestli to působí kostrbatě, klidně to přeformuluj. dík, --Davcza (diskuse) 26. 10. 2014, 15:50 (UTC)
Aha, teď jsem si všimnul toho úmrtí v textu. Jo, to byl omyl z jiného článku. Díky za upozornění, už jsem to smazal.--Davcza (diskuse) 26. 10. 2014, 16:51 (UTC)

Místopředsedové Senátu[editovat zdroj]

Zdravím. Vzhledem k úpravám, které jsem prováděl ohledně šablony {{Předsednictvo Senátu Parlamentu České republiky}}, mě wikipedista Zoner60 upozornil na jistou zvláštnost: v infoboxech některých senátorů je uvedeno, že jsou pro určité období 1. místopředsedou a zároveň pro jiné období „jen místopředsedou“. Myslím si, že je to chybně. Kreace předsednictva Senátu se provádí podle ustanovení § 29 a 30 zákona č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu, přičemž počet místopředsedů se v každém období může lišit. Kromě toho funkce prvního místopředsedy neexistuje, nový předseda jen ve smyslu ustanovení § 33 odst. 1 písm. h) určuje pořadí, ve kterém se nechá zastupovat. Řekl bych tedy, že pořadí, předchůdci a nástupci místopředsedů jsou omylem, nedá se totiž určit, který místopředseda navazuje na kterého, a jsou období, kdy někteří by „přebývali“ nebo by se jich naopak „nedostávalo“. Nechci ale dělat nějakou hurá odstraňovací akci a proto se ptám nejdříve Vás, když se této oblasti věnujete (ostatně své by mohl říci i kolega Kacir, který je v politických tématech též aktivní), co s tím? --Vlout (diskuse) 31. 10. 2014, 09:46 (UTC)

Ahoj, na senát zas takovej odborník nejsem. Věřím ti, že to máš vyrešeršovaný. Pokud je to skutečně tak, tak opravdu proveď masivní opravu iboxů a odstraň zmínky o předchůdcích a nástupcích ve funkci. --Davcza (diskuse) 31. 10. 2014, 09:52 (UTC)
Narazil jsem na to až teď, nějak extrémně jsem to nepromýšlel. Nic masivního dělat bez nějaké dohody nechci, problémem totiž je, že u některých místopředsedů je na webu Senátu skutečně uvedeno, že byli „1. místopředsedy“. Pro což sice není v zákoně opora, ovšem senátní právníci by pro jistě měli vysvětlení, které mě teď ale žádné nenapadá. Kdybyste Vy s ničím nepřišel, nechal bych to asi takto. --Vlout (diskuse) 31. 10. 2014, 10:05 (UTC)
Ok. Klidně byste to mohl dát do poznámkového aparátu (něco jako, "v ofic. textech uváděn jako 1, místopředseda, z ústavního hlediska tato funkce ovšem neexistuje"). PS: Pardon za to tykání ;-) --Davcza (diskuse) 31. 10. 2014, 10:21 (UTC)
V pořádku. Zkusím k tomu ještě něco přes víkend najít. Pěkný den. --Vlout (diskuse) 31. 10. 2014, 10:32 (UTC)

Kouknul jsem se na to už teď, protože je to docela zajímavé. Ústava ani jednací řády obou komor prvního místopředsedu samozřejmě neznají, přesto např. na první schůzi Senátu v jeho 9. funkčním období byla senátorka Gajdůšková zvolena místopředsedkyní, spolu s ní Přemysl Sobotka a Zdeněk Škromach, a bez jakéhokoliv dalšího zaznamenaného opatření začala schůzi řídit ona jako první místopředsedkyně (těsnopisecká zpráva zde). Myslím si ale, že toto její postavení musel po volbě určit předseda Senátu (viz shora citované ustanovení jednacího řádu).
Na druhou stranu, institut prvního místopředsedy parlamentní komory je sice relikt minulosti (srov. § 13 a 68 zákona č. 56/1991 Sb., o jednacím řádu Federálního shromáždění), který se ale udržel jako zvykové právo dodnes… Trochu vážněji, český právní řád s ním stále počítá [srov. § 8 písm. e) zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců a poslanců Evropského parlamentu], tudíž bych to v infoboxech přece jen ponechal. Je ovšem zajímavé, na co všechno člověk prostřednictvím wikipedie nenarazí. Doufám, že jsem Vás tím příliš neobtěžoval, pěkný víkend. --Vlout (diskuse) 31. 10. 2014, 12:55 (UTC)

Falknov / Falkenau / Sokolov[editovat zdroj]

Mám už za sebou několik podobných debat na Wikipedii a nakonec všechny skončily uváděním místopisu podle aktuálního českého znění. Velmi bych se přimlouval právě za Sokolov v případě článku o Halbmayrovi, ačkoliv historikovi při tom asi vstávají vlasy hrůzou. Případně s připomínkou, že to byl Falknov.Kuba Turek (diskuse) 3. 11. 2014, 10:29 (UTC)

Ok, dám tam vnitřní odkaz. V textu bude Falknov, ale po kliknutí naskočí článek Sokolov... --Davcza (diskuse) 3. 11. 2014, 10:31 (UTC)
Logické by to bylo obráceně - Sokolov v textu. Bylo by to tak i srozumitelné pro čtenáře. Jednoduše: také dnes nepíšeme Marienbad, Karlsbad, Dreihaken, i když to v západních Čechách bylo v některé době jediné oficiální jméno. Kuba Turek (diskuse) 3. 11. 2014, 10:36 (UTC)
To ale mluvíte o něčem jiném. Já nepoužívám německý název, ale oficiální český název města do doby po 2. světové válce... V případě Bratislavy před r. 1918 Prešpurk, v případě Sokolova před r. 1945 Falknov apod. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Davcza (diskusepříspěvky)
Karlsbad a Marienbad se také nejmenovaly jinak (česky ani německy) někdy do začátku 19. století a stejně v odkazu na ně ve Wikipedii píšeme Mariánské Lázně a Karlovy Vary, ať se to týká jakéhokoliv období. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Kuba Turek (diskusepříspěvky)
To se mýlíte, česky šlo vždy o Karlovy Vary a Mariánské lázně. Sokolov se až do roku 1948 jmenoval „Falknov nad Ohří“, poté byl přejmenován vyhláškou ministra vnitra č. 200/1948 Ú.l., o stanovení nových úředních názvů míst. --Vlout (diskuse) 3. 11. 2014, 12:30 (UTC)
@Kuba Turek. Ahoj, do článku jsem ještě do závorky doplnil současný název Falknova. Chápu, že ti jde o srozumitelnost pro čtenáře, který třeba nezná historické názvy měst. Mně zase jde o historickou přesnost (bitva u Stalingradu, ne bitva u Volgogradu apod.) Takhle by to mohlo být uspokojivé pro oba. --Davcza (diskuse) 3. 11. 2014, 12:53 (UTC)
Jo to je přesně ono, ten Tvůj příměr :-) Prostě Bitva u Stalingradu - historický název, se odehrála ve Volgogradu - dnešní české označení onoho města. Samozřejmě jde o srozumitelnost pro čtenáře, který vůbec nic nezná. Proto je přece encyklopedie postavená. Kuba Turek (diskuse) 3. 11. 2014, 13:56 (UTC)

Starostové[editovat zdroj]

Prosím, při aktualizaci dej do infoboxu | infoaktual = 2014 [3]. JAn (diskuse) 3. 11. 2014, 21:56 (UTC)

Eduard Redlhammer[editovat zdroj]

Dobrý den, díky za upozornění na vadné linky, chyba je na mojí straně. Citace na úmrtní matriku byla v pořádku, link z nějakého důvodu vadný, má být http://matriky.soalitomerice.cz/matriky_lite//permalink?xid=16309&scan=62 (s odkazy tady na stránkách zatím bojuju). Datum narození je uvedené ve stejném zápisu a mělo by být správné, totéž je i v jiných zdrojích. Nicméně odkaz na narození v pořádku není, udělala jsem, co jsem nechtěla, a zmotala otce se stejnojmenným synem. Nějaký problém je i s tím údajem o narození v Liberci, nicméně nebudu sem vnášet vlastní výzkum, aspoň dokud nevím, na čem jsem - pražská konskripce na rozdíl od nekrologu a úmrtního zápisu uvádí jako místo narození "Tiefenbach", což může být víc míst, zejména v Rakousku a Německu (v příslušné liberecké matrice narozených Redlhammer není). A velké díky za ten nekrolog na Krameriovi :-) --Galadwen (diskuse) 4. 11. 2014, 06:40 (UTC)

Pavel Auersperg[editovat zdroj]

Ahoj, k Auerspergově domnělému šlechtickému původu snad najdete zmínku ve Zprávě o organizovaném násilí (Kaplan, Hejl). Nemám knihu k dispozici, ale pamatuju si, že jednu větu mu tam věnovali. Bude pracné ji najít, pochybuju, že kniha má jmenný rejstřík, ale pro úplnost by stálo za to ji dohledat. Jiná věc je, zdali je poznámka založena na faktech, v tomhle jsem skeptik.--Tomas62 (diskuse) 3. 12. 2014, 15:41 (CET)Odpovědět

Rudolf Axmann[editovat zdroj]

Dobrý den, prosím o opravu červeného refu v hesle Rudolf Axmann. Děkuji --Jvs 5. 12. 2014, 14:46 (CET)Odpovědět

Hotovo, díky za upozornění, --Davcza (diskuse) 5. 12. 2014, 15:29 (CET)Odpovědět

pozvánka[editovat zdroj]

--Aktron (|) 9. 12. 2014, 19:39 (CET)Odpovědět