Diskuse s wikipedistou:DanKon2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Kacir v tématu „Mandáty v infoboxech článků stran

--Kacir 25. 10. 2018, 01:12 (CEST)Odpovědět

Mandáty v infoboxech článků stran[editovat zdroj]

Dobrý den, zanechte prosím změn v infoboxech politických stran, které neodpovídají skutečnosti. Sekce infboxu se jmenuje Zisk mandátů ve volbách, nikoli např. Senátorský klub. ODS získala jako volební strana, ať už samostatně či v koalici, 17 mandátů. Volební strana kandiduje ve volbách a jí příšluší finanční příspěvek za mandát. Něco jiného je počet členů a složení senátorských, poslaneckých, nebo třeba krajských klubů. Členem 18členného senátorského klubu ODS je např. nestraník zvolený za Soukromníky Ivo Valenta. Mandát získal, byl zvolen, za Soukromníky, a +1 je také zapsán v infoboxu dané strany, nikoli v infoboxu ODS.

Současdný koncept uvádění zisku mandátů v infoboxech má své výhody. Číslo lze v boxu jednoznačně určit dle zdroje (ČSÚ), není třeba ho mezi volbami měnit (aktualizovat) – přeběhlíci, změny počtu členů klubů, eliminace sporů, jaký počet mandátů straně zapsat. Doplňující informace lze uvést v poznámce sekce (kandidáti zvoleni za koalici atd.).

Můžete otevřít debatu, jestli nezměnit koncept a nezačít v infoboxu uvádět aktuální počty členů posl., senátorských, krajských klubů. Nevýhodou je nutná aktualizace, zejména od úrovně krajských mandátů není reálně průběžně sledovat změny, nemluvím už ani o statutárních městech, které jsou také uváděny. Problémem by bylo určování mandátů spojených klubů, které se nevážou přímo k jedné straně a faktická nepřesnost zápisu (podle klubů by měli Soukromníci v iboxu "0 senátorů" , přestože byl za ně Valenta zvolen, ale +1 bychom přičetli ODS /člen klubu/ –> vaše změna: "18" členů senátorského klubu, nikoli zvolených senátorů za ODS). --Kacir 25. 10. 2018, 01:12 (CEST) / dopl.--Kacir 25. 10. 2018, 01:17 (CEST)Odpovědět