Diskuse s wikipedistou:ArtKaiser

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele David V. v tématu „Artur Kaiser

--OISV (diskuse) 9. 3. 2019, 07:21 (CET)Odpovědět

7 Kaiser[editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za informace v článku 7 Kaiser. Bohužel jeho zpracování zatím nesplňuje požadavky na encyklopedické heslo. Pokuste se prosím text článku upravit alespoň do té míry, aby splňoval základní požadavky na vzhled, styl a jazyk článků. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po 14 dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --janbery (diskuse) 18. 11. 2019, 17:57 (CET)Odpovědět

Artur Kaiser[editovat zdroj]

Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Artur Kaiser. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem --David V. (diskuse) 3. 7. 2020, 09:07 (CEST)Odpovědět

Dobrý den David V., děkuji za upozornění, nechápu jaké zdroje potřebuji. Když popisuji věci, heslovitě a odkazy mám přímo na TV pořady, kde tyto věci, nebo výkony byly předvedeny, je to dle mého názoru mnohem více věrohodnější zdroj, než když někdo jen někde napíše do novin. Novinových článků bylo za historii spousty, ale nemám je k dispozici, takže nevím číslo, datum vydání, atd. Nevím v čem by měl být například článek o prestižním českém žonglérovi nevýznamný. Sbírá jedno ocenění za druhým. Vystupuje na místech, kde vystupují naši nejlepší zpěváci a estrádní umělci. Jestli byste si dovolili takovou poznámku k jejich stránce, či práci. Celý problém spatřuji v tom, že artisté, cirkus a některé další profese jsou v této zemi podceňované. Ještě když se napíše, že se jedná o artistu z řad tradičních komediantských rodů, tak je vymalováno. Několikrát jsem byla od jiných wikipedistů upozorněna na wikipedistický styl. Mazala jsem popisování jak jsem mohla. Pak jsem se podívala na stránku Nového cirkusu a ejhle, popisování a dokonce věcí, které mohu bez problémů napadnout, protože jsou nepravdivé, ale ze strany wikipedistů je to v pořádku. Divné. Hodně divné. Dále jsem se dívala na články našich předních umělců, např. Antona Dvořáka, žádný výrazný rozdíl jsem ve stylu projevu nevnímala. Problém je v tom, že danému tématu rozumí velké množství lidí. Artistice, akrobacii, cirkusu v této zemi pár vyvolených. To ale neznamená, že cirkus nemá v ČR své místo. Chápu, že je třeba tvrzení dokládat. V encyklopedii, to ani jinak nejde. Když jsme to ale udělali, tak jste mi doklady smazali. Dokonce jsem byla už tak zoufalá, že jsem scenovala na wikipedii smlouvy. Můj názor je ten, že každá špička v jakémkoli oboru ve společnosti prospěšném a obecně známém by měla mít stejné právo na uznání. Jak má být v ČR zdokladovaná historie věrohodně. Nejsem zkušený wikipedista, potřebuji v tomto ohledu pomoc. Budu se už konečně snažit něco přiučit. Trošičku spoléhám na solidaritu, že zkušenější pomohou slabším. Pokud můžete prosím o konkrétní připomínky. Závěrem bych se ráda zeptala. Odkaz na TV pořad, video, které vytvořila prokazatelně nezávislá společnost nebo osoba, nejsou věrohodné zdroje? Když si čtu návod občas nechápu, co je jak míněno.

Děkuji. Přeji příjemný den --ArtKaiser (diskuse) 3. 7. 2020, 11:14 (CEST)Odpovědět

@ArtKaiser: Dobrý den, každý článek na Wikipedii by měl splňovat významnost, a měl by tedy obsahovat nejméně dva netriviální, nezávislé a věrohodné zdroje (vizte WP:2NNVZ, případně WP:Významnost (lidé)). V tomto případě vidím v článku jakožto zdroje pouze odkazy na YouTube, které jsou použity jako externí odkazy (pomocí odkazů na YouTube významnost rozhodně doložit nelze, to bychom tu mohli vést tisíce rádoby „youtuberů“, kteří by nebyli vůbec významní). Původně jsem si Artura Kaisera spletl s jeho jmenovcem, proto jsem nejdříve vložil 2 odkazy pro doložení významnosti, nicméně ty jste pak správně odebrala. Pokoušel jsem se loutkoherce Artura Kaisera hledat na internetu, nicméně prakticky žádné relevantní výsledky jsem nenalezl. Bez alespoň 2 netriviálních, nezávislých a věrohodných zdrojů, které by o Arturu Kaiserovi psaly, se tedy pravděpodobně nepohneme. --David V. (diskuse) 3. 7. 2020, 11:37 (CEST)Odpovědět
@ -David V.
Dobrý večer, děkuji za odpověď. Nevěděla jsem, že každá osobnost na wikipedii by měla být významná ve všech ohledech, které se uvedou na Wikipedii. Kdyby například někdo napsal na wiki, že Lucie Bílá je česká zpěvačka, původním povoláním krejčová, tak je to v pořádku. Kdyby ale někdo napsal, že Lucie Bílá je česká zpěvačka a krejčová, tak už ne? Zní to sice divně připouštím. Ale je to pravda. Paní Lucie je opravdu obojí.
Artur Kaiser je neoddiskutovatelně významný český akrobat, provazochodec a drezér. Vaše argumenty, že zdroj zprostředkovaný pomocí YouTube není dostatečně věrohodný, je pro mě nerozumný. Pořady ve kterých vystupoval v 60-90. letech min. století byly natočeny velkými produkcemi, mimo jiné i českou televizí. Můj názor je ten, že lepší doklad významnosti rozhodně není tisk. Která vystoupení českých umělců vysílala rakouská televize na Silvestra v hlavním vysílacím čase???. Já o nikom nevím. Možná někdy pana Gotta. Do novin nebo časopisu nebyl nikdy problém se dostat, není to pro investora tolik nákladné jako natočení pořadu, filmu a pod. My jsme nikdy noviny tolik neuznávali a strýc jich má k dispozici z celé řady Evropských zemí spousty. Jestliže bych Vám do referencí jen vypsala, v jakých pořadech daný umělec vystupoval, stačilo by to jako věrohodné zdroje?
Na daný pořad se nikdo jen tak nemůže podívat a ověřit si pravdivost, než když má k dispozici nahrávku pořadu. To je důvod, proč jsou nahrávky pořadů uvedeny na YouTube a připojila jsem odkazy na ně. Celé pořady na internetu volně nenajdete.
Dále bych Vás prosila jestli byste mi mohl poradit, jak přesunout článek zatím na pískoviště. Pod účtem ArtKaiser se přihlašuji jménem svého otce Artura Kaisera. Píši tedy o svém otci. Po přečtení některých pasáží článku, mě poprosil abych zatím článek stáhla z veřejné wikipedie a ve spolupráci s ním ho ještě přepracovala.
Sama jsem účetní a odborný asistent auditora. Psaní na wikipedii mě baví, ale zatím jsem neměla dostatek času, abych se mohla článkům více věnovat. Ve svém oboru mám stále dost věcí k učení a zkoumání. Na wikipedii jsem stále začátečník, nicméně si uvědomuji, jak jsou psané i jiné články a leckdy to žádnému wikipedistovi nevadí. Nechci se za to schovávat, to ne.
Jsem milovnice historie. Často čtu historické články na wikipedii a články z jiných zdrojů. Chodím na různé semináře a přednášky. Jak stárnu a začínám více pamatovat, jsem dost zklamaná jak se vlastně historie píše a tvoří. Píši ji prostě Ti dravější, jak se říká správně, vítězové.
Stačí už jen historie zmíněného loutkového divadla. Jedna z největších osobností českého loutkového divadla byl beze sporu Prof. Jindřich Veselý. Byl velký organizátor a milovník loutkového divadla. Nehrál si na nic, co nebyl. Ne že by nemohl také hrát loutkové divadlo, on ale obdivoval lepší a schopnější v tomto oboru a snažil se české loutkářství někam posunout. Loutkářům pomáhal, podporoval je. Pak tu byli jiné persóny, např. Jan Malík, který byl původně podrž taška u Prof. Veselého a ten se dokázal nacpat mezi loutkáře ačkoli byl dost neschopný a byl spíše úřada než umělec. Na umělce si hrál. Jestli Míček Flíček je vrchol českého loutkářství, tak je mi opravdu k pláči. Já viděla doma něco jiného a na daleko vyšší úrovni. Dříve jsem si myslela, že se to bude týkat pouze lidových loutkářů. A ejhle. Stačí se podívat jak se dnes píše o Josefovi Skupovi. Jak? Často tak, že byl především varietním loutkohercem. Byl také. Ale ne především. Prostě na prameni katedry loutkového divadla a české UNIMA seděla dlouho a možná ještě stále sedí, dcera Jana Malíka, Nina Malíková a tak se v superlativech píše o tatíčkovi Malíkovi. Je to směšné. Od dětství si pamatuji Spejbla a Hurvínka. Jak se Malík a jeho soudruzi postarali o svou konkurenci. Tehdy by mě nebylo ani napadlo, že jednou budou i zlehčovat zásluhy J. Skupy. A dnes již i Miloše Kirshnera. To byli komunisté. Ano byli. Ale jak Skupa, tak Kirshner byli velmi, velmi schopný a talentovaný a kdo není pamětník může věřit tomu, že Jan Malík byl zakladatel českého loutkového divadla. Je to celé k smíchu.
Můj tatínek byl mnohem, mnohem lepší loutkoherec než soudruh Jan Malík. Hrál v rodinném loutkovém divadle a že to nikde není v novinách nebo na internetu uvedeno neznamená, že to tak nebylo. Kdyby dnes žil pan Josef Skupa jistě by to potvrdil a ne jen on. Kaiserovi hráli klasické divadelní hry upravené pro loutkové divadlo. V těchto hrách vystupovalo větší množství postav než ve hrách a pohádkách, které hráli většinou ostatní loutkáři. Nebylo ani technicky možné, aby jeho otec, Josef Kaiser hrál všechny mužské role sám. Nějak jsem se více rozepsala. Je to námět na román. Víme o tom dávno. Jediné naše štěstí je a bylo, že někteří loutkáři a výtvarníci byli alespoň z části poddajní režimu a panu Malíkovi. Jinak by naše současné loutkářství bylo doslova v troskách. A hlavně v období 60-90 let min. století by nebyla žádná kvalitní tvorba a představení.
Omlouvám se, ale brnkl jste na mou citlivou strunu. Můj otec a loutkové divadlo. Životní křivda. A co nedokážu pochopit, jak může dcera ničitele, učit loutkové divadlo. Jan Malík i jeho dcera byli především velcí komunisté. A nepochybuji, že jejich jména na netu a v novinách najdete častokrát. :(
Pokud byste mi mohl poradit, nebo pomoci, co s článkem aby zatím nebyl zveřejněný, abych na něm mohla ještě pracovat, budu moc ráda. Děkuji za pochopení. Marcela Kremeňová. --ArtKaiser (diskuse) 3. 7. 2020, 23:49 (CEST)Odpovědět
@ArtKaiser: Článek byl přesunut na Vaše pískoviště Wikipedista:ArtKaiser/Pískoviště. Ke zdrojům – chápu, že dle Vašeho názoru mohou být na Wikipedii někteří daleko méně významní lidé. Reference na Wikipedii fungují tak, že mají odzdrojovávat informace, které jsou v článku uvedeny a vkládají se pomocí tlačítka Citace, které se při editování nachází na horním panelu (vizte WP:Reference). O mém názoru, že odkazy na videa z YouTube nejsou vhodné pro doložení významnosti, již psát nebudu, nicméně důležitější je, že reference by měly obsahovat informace – přiznám se, že videa jsem celá neviděl, ale myslím si, že moc informací neobsahují. Proto se většinou takováto videa, pokud je lze využít, vkládají jako externí odkazy (více informací si můžete přečíst na WP:Externí odkazy) – v tuto chvíli jsou tato videa vložena jako externí odkazy, v podstatě by jen stačilo změnit nadpis. Je důležité, aby co nejvíce informací v článku bylo odzdrojováno; vzhledem k tomu, že s popisovanou osobou jste v blízkém vztahu, rovněž bych upozornil na vlastní výzkum (vizte WP:Vlastní výzkum). Pokud byste měla další dotazy, neváhejte se na mě obrátit. --David V. (diskuse) 4. 7. 2020, 08:04 (CEST)Odpovědět