Přeskočit na obsah

Diskuse s wikipedistou:Aouisek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

--Zp 13:59, 19. 6. 2006 (UTC)

Pojednává[editovat zdroj]

šablona Pojednává patří jen do článků, které nemají žádné rozlišení (okres něco) apod.. , tedy do těch nejobecnějších, aby z nich mohl čtenář dostat ke na správné místo. Je zbytečné to dávat na již rozlišenou konkrátní stráku, kam se čtenář "chybně" nemůže dostat. --Li-sung 14:03, 19. 6. 2006 (UTC)

Myslím, že zbytečné to není. Je přínostné se dozvědět, že obcí s podobným názvem je více a mít na ně odkaz. --Aouisek 14:08, 19. 6. 2006 (UTC)

To se uživatel dozví když jméno obce (bez závory) zadá do políčka hledat. Koneckoncům od tohu tu hledání je. --Li-sung 14:13, 19. 6. 2006 (UTC)

Proč dělat věci komplikovaně, když to jde lehce? --Aouisek 14:15, 19. 6. 2006 (UTC)
Protože to je naprosto nesmyslné. Myslíte, že naprosto nejdůležitější (aby byla na úplném začátku článku) informací pro čtenáře, který hledá informace o obci na Kolínsku, je fakt, že stejně pojmenovaná obec existuje na Rakovnicku? Šablona pojednává existuje pro případy, kdy čtenář omylem dorazí na nerozlišený článek, ale přitom hledá jiný, který má rozlišovač. Takový omyl (poměrně běžný u nerozlišených článků) je u rozlišených článků vyloučen.
Pokud se domníváte, že to je zajímavá informace (já tedy ne), pak můžete odkazy na stejně pojmenované obce dát na závěr do sekce „Podívejte se také na“, přesně k podobným víceméně souvisejícím odkazům tam ta sekce ne. Na začátek článku rozhodně nepatří.
Přidané šablony Pojednává hodlám odstranit.
--Mormegil 14:20, 19. 6. 2006 (UTC)
To je prostě váš osobní názor, že ta šablona na začátek článku nepatří. A já mám názor jiný. Na základě čeho se domníváte, že váš názor je jediný správný? --Aouisek 14:26, 19. 6. 2006 (UTC)
Navíc jsem se teď koukal na anglickou, německou a francouzskou Wikipedii. Všude to takhle také mají. A to už se mi zdá podstatný důvod pro zachování. --Aouisek 14:31, 19. 6. 2006 (UTC)

Vážně to tam mají? Zrovna jsem narazil na anglické wikipedie na článek en:Praha, Texas a nic tam není. --Li-sung 14:37, 19. 6. 2006 (UTC)

A co třeba en:Prague, Nebraska, en:Prague, Oklahoma, de:Prag (Stuttgart) nebo fr:Paris (Texas) ? --Aouisek 22:25, 19. 6. 2006 (UTC)
Já souhlasím s Aouiskem. Narazím v textu na odkaz na Březnice. Chci se na ni podívat, protože je jen kousek od nás, a najednou zjistím, že to je jiná. můžu umazat část adresy anebo využít link na rozcestník, kde budu žasnout nad počtem obcí tohoto jména. Preferuji druhou variantu. JAn 14:45, 19. 6. 2006 (UTC)
@Aouisek, Li-sung: Odkaz na cizojazyčné encyklopedie mě šokoval. Vskutku se tam v mnoha článcích tento IMNSHO příšerný zvyk šíří, jsem opravdu nepříjemně překvapen. Vizte však též en:Wikipedia:Hatnotes#Disambiguating article names that are not ambiguous.
@JAn: Nechápu argumentaci. Pokud si čtu článek o Texasu a dozvím se, že tam je malé městečko Praha, pak jistě neočekáváte, že se kliknutím na ten odkaz dozvíte něco o Pražském hradu, že ne? Jistěže v článku Praha, Texas nejspíše bude normální wikiodkaz na Praha, protože s texaskou Prahou věcně souvisí, ale nevidím žádný důvod, proč by tam měl být uvedena jako nejdůležitější informace hned na začátku. Brouzdání encyklopedií je jistě zábavná činnost, absolutně nic proti ní nemám, ale nevidím žádný důvod, proč ji čtenáři nutit prostřednictvím shluku nesouvisejících odkazů (pro související odkazy slouží normální hypertextové odkazy v textu a v „Podívejte se také na“. (Jinak by se stejným způsobem dalo argumentovat pro umisťování ryze brouzdacích odkazů typu „Tenhle článek je o humanitní vědě; nechcete si přečíst také něco o neutronových hvězdách?)
--Mormegil 14:57, 19. 6. 2006 (UTC)
To je složitější. Podle mého IMNSHO to tam rozhodně patří. Na Wikipedii se mi (v porovnání s jinými encyklopediemi) líbí především existence šablon - díky nimž se dá pohodlně pouhým jediným kliknutím dospět k dalším článkům s tématem příbuzným. Příbuznost na základě shodného jména vnímám za jednu z nejdůležitějších, a proto by tam ony odkazy měly rozhodně být. To samé bych jako čtenář u kvalitní multimediální encyklopedie požadoval i u biografických článků. Měly by odkazovat odkaz na seznam osob se shodným příjmením, pokud je potřeba. To by mnohým usnadilo práci denodenně. Kupříkladu včera jsem hledal jméno jednoho španělského malíře a znal jen jeho příjmení. Proklikávání všech článků a náhodné zkoušení je sice možné, každopádně zbytečné, když existuje elegantní způsob, jak se mu vyhnout. --Aouisek 22:20, 19. 6. 2006 (UTC)
Ale jistě, nějaký seznam osob stejného jména jistě může být užitečný, ale proti tomu nikdo nic nemá, viz např. Beneš. Ale opakuji, že nevidím důvod, proč by existence jakéhosi antropomonastika měla být tou nejdůležitější informací nucenou jako první fakt v článku uživateli, který se chce očividně dozvědět něco o prezidentovi. Problémem zde je, že taková věta IMHO rozhodně není žádný „elegantní způsob“, ale ošklivá matoucí věta.
A mimochodem by mě docela zajímalo, z čeho pramení vaše očekávání takových odkazů v „kvalitní multimediální encyklopedii“. Můžete jmenovat nějakou encyklopedii, která takové odkazy má? IMHO k podobným věcem slouží všude [1] [2] [3] hledání, které přesně k tomuto účelu existuje.
--Mormegil 07:48, 20. 6. 2006 (UTC)