Diskuse s wikipedistou:Šiminek/pískoviště

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj. Předně dopředu upozorňuju, že nemám tolik času a pokud budem víc spolupracovat, změny budou postupné. Omlouvám se, bohužel mi do toho zasahuje studium, zkoušky, práce, vztah... atd atd. Jinak během dneška provedu kompletní rozbor obou verzí, řeknu svůj názor a nastíním, co a jak by se mělo zpracovat, aby ti to pak ostatní vzali. Po tom, co to rozpracujeme, přizvu několik lidí, se kterýmy jsi už asi řešil některé problémy, aby to určitým způsobem ohodnotili. Ať chceš nebo ne, je lepší tu s lidmi vycházet a k určitému projektu je přizvat předtím, než se článek radikálně změní. Od toho je tu pískoviště, aby se výsledná podoba článku mohla prokonzultovat. S ostatními to ale proberem až potom, co případné neshody mezi sebou vyřešíme a nějak rozumně se dohodneme na tom, jak by měl článek vypadat. Jo, je to psychicky někdy náročné, ne vždycky pochopíš toho druhého, máme jiné politické názotry, atd. atd.

  • Prvotní prioritou je tahle zásada - pokud je nějaká aféra nebo cokoliv jiného už rozumně vysvtěleno v nějakém odstavci, nezkracovat. zkrácení znaméná přehnané zjednodušení a pokud je aféra složitější, tak to prostě nejde. V takovém případě, aby byl článek kompaktní, jak už jsem psal, tak je lepší naopak doplnit další části o jeho kariéře, aby to pak bylo vyvážené. Nejsme soudci, jsme pozorovatelé a z tohohle hlediska se možná bude jednat spíše o něco na způsob práce historika, než novináře. Takže u události zmínit její průběh, případnou kritiku nebo jeho výroky o daném tématu; případně podezřelou činnost nebo úswpěchy, které jeho akce vynesly. Zbytečně nezastírat, že něco provedl, prostě to zmínit a napsat, co o něm nebo on o sobě v souvislosti tímhle tématem řekl.
  • Další věcí je rozdělit zdroje. Tím nejpřesnějším budou knižní publikace. Pokud není k dispozici knížka, dalším jsou dejme tomu investigativní reportáže, samozžejmě z nich zase hlavně vytáhnout fakta. Dá se zmínit i názor novináře, ovšem vždy tak, aby to vyšlo neutrálně, že s enepřidáváme ani na jendu stranu. Ve stylu - "ano, tohle nějakým způsobem udělal (špatně, podjatě apod.), zase na druhou stranu se mu něco podařilo, dosáhl něčeho apod." Pokud možno bych se vyhnul webům typu novinky.cz a radši zkusil něco ve stylu ceskenoviny.cz, které jsou webem čtk. V souvislosti s tím se ti budou hodit tři šablony:
  • Je fajn se podívat na WP:Dokonalý článek a trochu se inspirovat. Vždycky, když člověk neví, jak nějakou věc předložit, existují na wikipedii desítky stránek, jak ke článkům přistupovat. Viz Nápověda:Obsah
  • V žádném případě osobu, o které se píše, neosočovat ani neobhajovat. Pokud něco udělal, fajn, dodat vysvětlení z nezaujatých zdrojů, názory apod. Nezastírat, pokud skutečně něco provedl, ale ne způsobem, aby se článek zase stavěl vyložené proti němu. (v zásadě podobně, jako jsem psal nahoře) Stejně tak nesnižovat jeho úspěchy. Ještě je toho dost, ale zatím napíšu jenom tohle, abych tě zbytečně nezatěžoval dalšími detaily. Teď jdu udělat třetí verzi, jak bych si článek představoval já a potom případně můžeš udělat ty také svou. Postupně pak sjednotíme všechny čtyři verze do jedné, ze které se pak vytvoří příslušný článek. --Mozzan 1. 2. 2010, 15:51 (UTC)
  • Fajn, základ tak nějak je. nechávám ti volnou ruku --Mozzan 1. 2. 2010, 16:16 (UTC)
Jo, ten web o politicích vypadá jako nezávsilý zdroj. :-) --Mozzan 11. 2. 2010, 08:55 (UTC)

Teď nemám moc času, později se ti na to podívám. --Mozzan 24. 2. 2010, 09:40 (UTC)

Ahoj, jen se chci zeptat, kdy se k tomu dostaneš? --Šiminek 24. 2. 2010, 21:24 (UTC)

V pondělí píšu test, tak pak ;-) navíc pak musim ještě o Kalouskovi něco nastudovat ;-) --Mozzan 24. 2. 2010, 21:36 (UTC)

Jdu se na to podívat. --Mozzan 1. 3. 2010, 21:41 (UTC)

Mé úpravy[editovat zdroj]

Doplnil jsem do článku informace o kauzách. Mělo by být na ně poukázáno v celé šíři. U pár informací (tušim dva nebo tři) jsem hodil požadavek na zdroj. Chce to ještě zmínit byty OKD, pouze krátkým shrnutím s odkazem na vlastní samostatný článek, kam by se část o OKD měla přesunout. --Mozzan 1. 3. 2010, 22:26 (UTC)

Ahoj, jak pokračuje naše věc? Trochu se v tom ztrácím, mám něco doplnit nebo upravit? V jaké jsme teď fázi ;) ?--Šiminek 3. 3. 2010, 12:56 (UTC)
Téměř konec, ale ta rodina by tam asi dát chtěla. Propojil jsem ty kauzy s textem. Ten teď ještě samozřejmě třeba na dobrý článek nemá, ale základ už je vcelku wikipedistický text s neutrálním úhlem pohledu, řekl bych. Kdyžtak se koukni do historie, můžeš tam porovnat moje změny. Tak, jak je, bych šablonu upravit už nedával. Ještě doplnit odkazy, možná dvě tři reference, ještě to projdu. Bohužel teď zase musím psát seminárku, tak toho času je pořád málo :-( --Mozzan 3. 3. 2010, 15:58 (UTC)
Dobře podívám se na tvoje změny. A co dál, když to tady doděláme, tak to tam překopíruješ a zamkneš, aby to nemohl nikdo měnit? Nebo jak to chceš udělat, aby to zase někde nesmazal nebo neupravoval? --Šiminek 4. 3. 2010, 09:37 (UTC)
Ne, to se nezamyká. Ještě se to projde, doplní odkazy a pak se kontaktuje Cinik a Tlusťa, co tomu řikaj. Zamýkání funguje úplně jinak a dává se z jiných důvodů. Je to krajní řešení, pokud nemůže být nalezen konsensus nebo pokud nějaký vandal článek opakovaně ničí. --Mozzan 4. 3. 2010, 09:49 (UTC)

Konsenzus[editovat zdroj]

Ahoj. Mám strach, že pokud budeme hledat konsenzus s Cinikem, tak ta stranka nikdy nevznikne. Nemůžeme chtít po Mladém křesťanském demokratovi, který je místopředsedou této organizace v Jihočeském kraji, aby posuzoval články o Miroslavu Kalouskovi[1]. To samé může on říct o mně. Navrhuji tedy, aby moje veto a jeho veto nebylo bráno v potaz, jinak se nehneme z místa. --Šiminek 5. 3. 2010, 08:09 (UTC)

No je pravda, že je to s Cinikem někdy těžší, ale to, že nám řekne svůj názor, přesunutí článku moc neohrozí. Editačním válkám se zamezuje věcnou diskusí. Proberem to s klidnou hlavou, v zásadě ty informace v článku jsou, tak jak byly předtím, ale v torchu lepším provedení. Neřekl bych, že to bude takový problém. Pošlu jim zprávy a pak se rozhodneme. Věř mi, to je nejlepší způsob. ;-) --Mozzan 5. 3. 2010, 08:21 (UTC)

Ne, že bych ti nechtěl věřit, spíš budu příjemně překvapen, když vše hladce projde. ;)--Šiminek 5. 3. 2010, 10:02 (UTC)
Věř, i tady je spousta lidí celkem fajn, ale musíš si k nim najít cestu ;-) btw, Cinik je bloknutej :-) a Tlusťa řikal, že se na to podívá příští týden. --Mozzan 5. 3. 2010, 15:34 (UTC)
Dám vědět ještě Kacirovi a Nadkachnovi --Mozzan 5. 3. 2010, 15:37 (UTC)

Tak pravil Nadkachna[editovat zdroj]

Ahoj, zatím to bylo skouknutí jen zběžné, ale v zásadě mi článek přijde sice stručný, ale docela vyvážený. V této chvíli mám několik připomínek. Malinko se mi zdá, že je článek spíše zpracováním různých kauz, ale méně je tam o názorech, politických postojích pana Kalouska a třeba jejich vývoji a vlivu na KDU-ČSL.

  • Zaujalo mě, že v článku není zmínka o existenci Čtyřkoalice, potažmo Trojkoalice
  • V článku není vůbec zmíněna povolební koalice ČSSD+KDU-ČSL. Kalousek byl v té době místopředseda a ještě v době existence koalice byl i zvolen předsedou. Jistě to mělo nějaké důvody a možná souviselo s níže zmíněným dlouholetým sporem, který není nijak vysvětlen.
  • Fakt, že na konci této vlády již fakticky vládla neoficiální volební koalice ČSSD+KSČM, ale KDU-ČSL ve vládě setrvalo.
  • Uvedl bych, že po rezignaci v roce 2006 Kalouska ve funkci hahradil Jiří Čunek
  • K roku 2009 se hovoří o ukončení dlouholetého sporu odchodem Kalouska a založením TOP09. Pak je ale s podivem, že o nějakém sporu není v předchozím textu ani slůvko.

Tož snad vám to pomůže:-) Držím palce. --Nadkachna 6. 3. 2010, 10:29 (UTC)

Díky za připomínky, pokusím se v nejbližší době doplnit. --Mozzan 6. 3. 2010, 11:02 (UTC)
S těmi kauzami má nadkachna pravdu, ještě bychom to mohli vyvážit některými jeho názory. Zkusím po něčem zapátrat. Jinak dnes jsem ještě udělal nějaké korekce, nejsou to razantní změny :). --Šiminek 6. 3. 2010, 22:04 (UTC)
Ty kauzy jsem holt přesunul z původního textu a upravoval je jen minimálně. Jo a jenom drobnost - ty šablony podrobně by měly být na začátku sekce, aby nenarušovaly text. --Mozzan 7. 3. 2010, 11:09 (UTC)
Přítomnost kauz není problém a jejich provázání do samozného textu bych osobně uvítal. Vzhledem k nutnosti vyváženosti by ostatně pouze řešení kauz a opomenutí názorů politiků a jejich případných zásluh (i dnes si stále myslím, že nějaké mají:-) Pěknoden. --Nadkachna 8. 3. 2010, 11:00 (UTC)

Kacířova noticka[editovat zdroj]

Zdravím, tedy pár vět:

  • Opakování jména Miroslav Kalousek bych vypustil, je zřejmé o kom článek pojednává a tohle není encyklopedický styl, je tam vyloženě „překalouskováno“. Ponechal bych jen v nutných případech. (Já se snažím řídit heslem „Jednou a dost :)“ např. Markéta Reedová)
  • Ing. rozepsat na inženýr a titul případně do závorky
  • Část: „V roce 1984 se Miroslav Kalousek stal členem Československé strany lidové. Ta se v roce 1990 stala součástí Národní fronty a on byl ve stejném roce zaměstnán jako poradce,...“, opravit informaci, že se ČSL stala v roce 1990 součástí NF a drobně upravit styl, dvakrát stal/stala.
  • V sekci Předsedou KDU-ČSL chybí zcela zásadní informace o politickém kroku MK, který ho stál křeslo šéfa. Je to tam tak opsáno, že se čtenář nedočte, že to byl přímo on z pozice šéfa, který souhlasil se vstupem do vlády s ČSSD za podpory KSČM. Ten jeho souhlas tam není uveden a měl by být viz např. zde.
  • Délka kauz už byla zmíněna výše, lze je zredukovat nebo ponechat v tomto stavu.

Jinak je text korektní a nemám k němu výhrad (možná jen drobně někde učesat styl). Mějte se --Kacir 12. 3. 2010, 18:30 (UTC)

Tak jak dál?[editovat zdroj]

Už jsme se docela dlouho nikam nepohnuli, co myslíš? --Šiminek 26. 3. 2010, 10:03 (UTC)

Hele, já to mám teďka komplet zabitý, pučil sem si tři knížky o Václavovi II. a musim je postupně všechny přelouskat, tak teď moc aktivní na wiki nejsem :-(. Dej mi čas, já se pokusím aspoň dneska nějak ten text projet, projít ještě jednou poznámky kluků a pak sem napíšu. Případně mi dej čas do konce víkendu ;-) --Mozzan 26. 3. 2010, 13:57 (UTC)
Kouknul jsem na to - dávám zelenou. ;-) Myslim, že se to dá vyměnit. Akorát tu pvůdoní verzi bytů okd dej pls na novou stránku a v článku ench jenom odkaz. --Mozzan 20. 4. 2010, 19:22 (UTC)