Diskuse s wikipedistkou:Helena Dvořáková/Archiv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Natalia Szelachowska (WMCZ) v tématu „Vyznamenání za účast na WikiGapu 2021

Growth Team - vyčleněno

Kurzy

Soutěž Popiš památku

--Uacs451 (diskuse) 21. 1. 2018, 18:25 (CET)

Zdravím, k seznamu památek do soutěže: existuje ještě jedna Svatá Kateřina v okrese Kutná Hora a její kostel popsán není. --Uacs451 (diskuse) 21. 1. 2018, 18:25 (CET)


Dobrý den, těší mě, že zpracováváte další články do soutěže. :-) Nezapomeňte si je prosím zapsat ke svému jménu zde (abyste si je tam mohla připsat, musíte být v rozhraní Nástěnka přihlášená). Zdraví a třeba zase brzy na viděnou na klubu se těší --Vojtěch Veselý (diskuse) 27. 1. 2018, 23:13 (CET)

Karl Herloßsohn

Děkuji Vám za informace v článku Karl Herloßsohn. Bohužel obsahuje text, který není v českém jazyce a je nutno ho přeložit. Pokuste se prosím přeložit alespoň část textu tvořícího ucelený článek. Po týdnu se rozhodneme, zda nepřeložené části takového článku úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Také prosíme, abyste nevkládali automatické překlady, protože jejich kvalita je většinou špatná. Děkuji za pochopení.


Thank you for adding the article Karl Herloßsohn. Unfortunately, the text is not in the Czech language and must be translated. Please try to translate at least part of the text; after one week, a decision will be made whether to keep or delete the untranslated sections. Also, please do not use automated translations, since they are often of poor quality. Thank you for your understanding. --Perid (diskuse) 11. 3. 2018, 15:51 (CET)

Dobrý den, paní kolegyně. Děkuji Vám za práci na překladu uvedeného článku. Jenom připomínám, že pokud překládáte článek z cizojazyčné Wikipedie, je bezpodmínečně nutné vložit do sekce Reference šablonu {{Překlad}}. Způsob vložení je podrobně popsán v dokumentaci k šabloně, pokud byste s tím měla potíže neváhejte mne kontaktovat a já Vám pomohu, případně ji vložím sám. Děkuji. --Perid (diskuse) 11. 3. 2018, 16:14 (CET)

Wikikytička

Odkaz na Nástěnku

Hezký den, díky moc dnes za pomoc, odkaz je tady. --Vojtěch Veselý (diskuse) 31. 1. 2019, 15:09 (CET)

Podpis

Ahoj, prosím, uveď svůj podpis do stavu, který bude v souladu s WP:Podpis (především 1. bod v Wikipedie:Podpis#Jaký podpis zvolit). Pokud chceš vystupovat pod nickem Helada, požádej o přejmenování účtu na WP:Změna uživatelského jména. Díky za pochopení. --Harold (diskuse) 7. 2. 2019, 18:38 (CET)

Předpokládala jsem, že alternativní podpis je právě kvůli tomu, že nechci mít v diskuzích celé jméno - k čemu teda slouží? Přijatelné by podle pravidel bylo (možná) tak leda "Heldvor"? Helada jako uživatelské jméno volná nebyla. Když alternativní podpis zruším, tak budu mít staré diskusní příspěvky pod Heladou a nové pod jménem, nebude tím ještě víc zmatku?--Helada (diskuse) 7. 2. 2019, 22:32 (CET)
Možnost alternativního podpisu je zabudovaná v softwaru, na kterém wiki běží. Pravidla některých Wikipedií, třeba anglické, umožňují se podpisovat jakkoliv (třeba "[[User:John|Baron von Krutzenburg]], s barvičkami, apod.), česká Wikipedie ale tímto směrem nejde, což osobně považuji za lepší (podpis je prostě podpis, a pokud si někdo zvolí nějaké uživatelské jméno, měl by ho využívat i v diskusích; možnost přejmenování účtu existuje). Samozřejmě je možné naopak změnit české pravidlo, ale to by mělo být založeno na komunitním konsenzu. Nicméně i současná podoba pravidla umožňuje jistou míru kreativity, kterou někteří editoři využívají. Každopádně, pokud tu máme nějaké pravidlo a široce dodržovaný standard, je vhodné ho dodržovat.
Koukám, že nick Helada již opravdu někdo využil, takže by bylo nutné si pro přejmenování účtu vybrat uživatelské jméno jiné.
Podpis "Helada" se vyskytuje na šesti diskusních stránkách, což lze buď opravit ručně, nebo to prostě nechat být. --Harold (diskuse) 8. 2. 2019, 16:52 (CET)
Ta možnost změny podpisu by se podle českých pravidel, jak zmiňuje Harold, měla používat tak, aby nemohlo dojít k zaměnění několika různých wikipedistů. Proto právě podpis "Helada" je problematický, protože to pak vypadá, že diskutuje tento uživatelský účet, a ne Vy. Ta možnost změny podpisu se využívá např. tak, že si někdo do svého podpisu přidá odkaz na seznam svých příspěvků a nějaké drobné formátování, takový podpis tak vypadá např. takto: ~ Vojtěch Veselý (příspěvky|diskuse)


Zora Beráková

Dobrý den, děkuji za článek Zora Beráková, někde jsem četl, že má syna Tomáše, který hrával na violoncello v pražské hudební skupině Plastic People of the Universe a že její synovec je Michael Žantovský. Je to pravda ? Nikde na internetu jsem tuto informaci nenašel. Bylo by dobré dodat ještě jeden zdroj. Přece musí existovat nějaký rozhovor se spisovatelkou ? Já jsem už zkoušel hledat, ale žádný jsem nenašel. Máte více možností kde hledat než já. Hezký večer. --Podroužek (diskuse) 23. 6. 2018, 22:14 (CEST)

Uvítání

Zdravím Vás, tento způsob uvítání jaksi nefunguje :). Na začátku textu vloženého na diskusi by neměly být mezery, pak se to začne chovat normálně :). S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 8. 4. 2019, 15:49 (CEST)

Dík za upozornění, nevšimla jsem si, v kódu toho moc neumím a asi nikdy umět nebudu. Ale chci pomoci nováčkům s vizuálním editorem. Nechcete/nechceš se zapojit do diskuse na Diskuse_k_Wikipedii:WikiProjekt_Nápověda#Nápověda pro VE - pokročilé funkce?--Helena Dvořáková (diskuse) 8. 4. 2019, 20:31 (CEST)


Nápověda

Ahoj Heleno, neměl jsem vůbec čas se věnovat nápovědě. Pokusím se zase do toho pustit. Našel jsem nápovědu, nebo doporučení jak psát o PC hrách. Je to na Wikiprojektu počítačové hry. Máš to prosím tě v tom připravovaném návrhu Obsah nápovědy? --Podroužek (diskuse) 6. 4. 2020, 17:12 (CEST)

Ahoj, tuhle nápovědu by bylo dobré do seznamu přidat, ale asi by se to nejdřív mělo trochu upravit a určitě přejmenovat. Ve wikiprojektech i v ŽOKách se najde určitě leccos, co jsem nenašla, bude fajn, když tam takové věci (i s tím prozatímním názvem) přidáš. Zatím to všechno trochu usnulo, ani ostatní nemají čas. --Helena Dvořáková (diskuse) 7. 4. 2020, 20:34 (CEST)


Uvádění zdrojů v jiných projektech

Dnes jsem se málem jal u článku opravovovat "poznámky" na "reference", naštěstí jsem se obezřetně poohlédl. Byly už pokusy sblížit pravidla napříč projekty, abychom zbytečně nemátli? | Laďa Nešněra (diskuse) 30. 5. 2020, 18:40 (CEST)

@Nesnera: Zdravím, já se pohybuju jen na Wikipedii a na Wikidatech a tak jsem netušila, že na Wikislovníku je ta terminologie jiná :-( Na WP se (zřejmě už dlouho) rozlišují poznámky a reference, viz Nápověda:Závěrečné sekce. Já netuším, jestli je někde nějaká meziprojektová diskuse, ale asi by to tam patřilo.--Helena Dvořáková (diskuse) 31. 5. 2020, 10:16 (CEST)
Do včerejška jsem byl na tom stejně :-) Rozhodně mi dává smysl, aby se objem režijních prací (nápověda, pravidla,..) minimalizoval a zároveň co nejlépe zužitkoval. Žel, též netuším, je-li kde funkční wiki rodinná komunikační platforma. Doufal jsem v tým kolem nápovědy. | Laďa Nešněra (diskuse) 31. 5. 2020, 16:09 (CEST)
Ještě mě v této spojitosti nepadá. Zahlédl jsem snahu sladit a používat správné pojmy ohledně citací/referencí/zdrojů. Není z tohoto pohledu špatně už pojmenování tlačítka "Citace?🤔 | Laďa Nešněra (diskuse) 31. 5. 2020, 16:31 (CEST)
Tlačítko Citace mě zmátlo hned, jak jsem začala editovat, hledala jsem, jak dělat reference, a myslela, že je to pro citáty. Ale je to grafika a asi není vhodné to upravovat a mást lidi znovu (i ty, co si už zvykli), můžem to jen na všech místech vysvětlovat. Pak tu máme ještě "bibliografická citace", což není úplně totéž co citace, takže chaos všude. Na meziprojektovou komunikaci se zkusím poptat povolanějších. --Helena Dvořáková (diskuse) 31. 5. 2020, 18:34 (CEST)
Poptání se bude fajn,👍 pokud jde o tlačítko, tak to je textový řetězec tj. triviální úprava Vizual Editoru (což by platilo i pro grafiku). Mnohem víc práce by bylo s úpravou dokumentace a příslušných snímků obrazovky. Ale asi by to za tu námahu stálo.🤔 | Laďa Nešněra (diskuse) 1. 6. 2020, 10:07 (CEST)


Dobytí Prachatic

Dobrý den, všimnul jsem si, že jste zdeWikipedie:Seniorské WikiMěsto Prachatice/Seznam článků projevila zájem o vytvoření stránky o dobytí Prachatic. Já jsem udělal totéž, ale asi někde jinde, takže jsme si nevšimli. Podívejte se laskavě na moje Pískoviště2, kde už je ta stránka v dost pokročilém stavu. Píšu proto, abychom nedělali dvakrát totéž, ale budu rád, když síly spojíme a uděláme lépe, než bych to svedl sám. (Myslím, že Vás do Prachatic povezu? Domluvíme se.) Zdraví--Svenkaj (diskuse) 3. 9. 2020, 17:33 (CEST)


„přízvisko Ostermann u syna Jiřího nedoloženo“

Dobrý den. Mohu se Vás zeptat, proč ze článku odstraňujete informaci doloženou citovaným zdrojem a ve shrnutí editace tvrdíte „nedoloženo“? Děkuji. --Xth-Floor (diskuse) 30. 1. 2021, 21:49 (CET)

Dobrý den, dělala jsem článek na "obránce" Plachého a po velkém hledání jsem našla přízvisko "Osterman" jinde jen v jednom zdroji, a to ještě jen u Šimona. Protože se u lidí z této rodiny mnohé zdroje pletou, zdálo se mi nebezpečné a zavádějící ho uvádět. Mýlí se občas i encyklopedie, i když tady asi měli k dispozici tu desku, což jsem si neuvědomila. Tak se omlouvám (měla jsem dát "jinde nedoloženo"), ale pro tento článek to není podstatné a do samotného článku o Jiřím bych to radši nedávala.--Helena Dvořáková (diskuse) 31. 1. 2021, 09:47 (CET)
A ještě jsem jinde našla - http://scriptum.cz/soubory//scriptum/%5Bnode%5D/plzensko_1926_ocr.pdf (str.63, tj. 39 textu). Ostermann bylo zřejmě původní jméno Plachých a používali ho zřejmě i oba Jiří. --Helena Dvořáková (diskuse) 31. 1. 2021, 10:56 (CET)
Děkuji za odpověď. Domnívám se, že zdrojů je celá řada: „Georg Ostermann Plachy de Třebnitz“ v Die Stadt Budweis, 1904; „Georg Ostermann“ v Kurz gefaßte Chronik der königlich privilegirten und freien Berg-und Kreisstadt Budweis,(Budigowice) im Königreiche Böhmen, seit ihrem Ursprunge bis zum Jahre 1840, 1841; „Georgius Ostermann Plachy de Třebnitz Budvicensis“ v Kurzgefaßte Geschichte der k. befreiten allezeit getreuen Berg- und Kreisstadt Böhmisch-Budweis, 1859; „Georg Ostermann Plachy“ v Heimatbuch der Berg- und Kreisstadt Böhmisch-Budweis, 1930… Myslím, že existuje dost zdrojů dokládajících, že se dané jméno používalo. Pokud existuje i doložitelný názor, jaký má toto jméno původ, pak je to další použitelná informace. Jen se ale nedá říct, že by každý Plachý byl uváděn jako Ostermann, takže by to asi nebylo vhodné zobecňovat, ale uvádět jen u Jiřího, kde je použití jména Ostermann řadou zdrojů doložitelné. --Xth-Floor (diskuse) 31. 1. 2021, 14:00 (CET)
Dík za rozšíření obzorů, německé zdroje bych nehledala :-) Spojenými silami snad dodáme do WP co nejvíc spolehlivých informací, pokusila jsem se co se dalo vysvětlit v poznámkách u dalších členů rodiny. Mám ještě další zdroj k přízvisku u Šimona mladšího: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:0022cf50-eec8-11e6-96c5-5ef3fc9ae867, ale ten článek už jsem needitovala. --Helena Dvořáková (diskuse) 31. 1. 2021, 18:47 (CET)
Osobně taky primárně v německy psaných textech nehledám, ale když nebyly české, používám http://kramerius.cbvk.cz/ („Ostermann“) a mezi prvními výsledky byly tyto. Někdy se v německy psaných publikacích z 19. a počátku 20. století dají najít informace, které jsem v češtině nikde nenašel. Jen ten švabach a překlady… --Xth-Floor (diskuse) 31. 1. 2021, 19:14 (CET)


Vyznamenání za věrnost Wikipedii - Učeň


Vyznamenání za účast na WikiGapu 2021