Diskuse ke kategorii:Vysídlení Němců z Československa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Genocida[editovat zdroj]

Odkdy je vysídlení Němců genocidou??? --Wikipedista:BobM d|p 1. 9. 2009, 14:05 (UTC)

Nakolik rozumím pojmu genocida, tak násilné vysidlování podle národnostního klíče za účelem likvidace určité národnostní nebo kulturní skupiny je genocidou. Český článek genocida hovoří jen o vraždění, ale anglický to bere šířeji, jak se to obvykle ve světě brává. Je samozřejmě otázka, nakolik je možno českoněmeckou kulturu brát za samostatnou kulturně-národnostní skupinu, nebo nakolik byla zlikvidována. Rozhodně to však není něco, co by se jako otázka dalo jen tak smést se stolu. --Mmh 1. 9. 2009, 20:02 (UTC)
Pokud by šlo o deportaci do koncentračních táborů, pak ano, to by byla genocida. Zde došlo pouze k vyhoštění státu nepřátelského obyvatelstva (3 miliony jsou hodně), nikoliv o cílené zničení národnostní skupiny. K zločinům proti lidskosti mohlo dojít, ale ke genocidě (ani pokusu o ni) nedošlo.
PS Úmluva o zabránění a trestání zločinu genocidia: článek 2

V této Úmluvě se genocidiem rozumí kterýkoli z níže uvedených činů, spáchaných v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou národní, ethnickou, rasovou nebo náboženskou skupinu jako takovou:

  1. usmrcení příslušníků takové skupiny;
  2. způsobení těžkých tělesných ublížení nebo duševních poruch členům takové skupiny;
  3. úmyslné uvedení kterékoli skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit její úplné nebo částečné fysické zničení;
  4. opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí;
  5. násilné převádění dětí z jedné skupiny do jiné.

(Vyhnání Němců tedy může být zločinem proti lidskosti, nikoliv však genocidou.) --Wikipedista:BobM d|p 2. 9. 2009, 05:24 (UTC)

Jenže otázka je právě, zda sudetští Němci jako kulturní skupina nebyli odsunem zlikvidováni. Sudetská kultura už neexistuje.
Když se například skupina nutí, aby přijala jiný jazyk, náboženství a pod., bývá to z tohoto důvodu považováno za genocidu. V případě odsunu sudetských Němců bylo cílem, aby v poválečném Československu nebyli Němci, tedy jednalo se o likvidaci národnostně-kulturní skupiny obyvatel. Samozřejmě měli to štěstí, že je odsunovali Češi a ne Rusové, takže jich to většina přežila. --Mmh 2. 9. 2009, 09:30 (UTC)
Genocida to skutečně není. Vyhnání německé menšiny není její fyzické zničení. A kultura nezanikla (vyhnanci si mohli podržet), bud o odstranění kultury z jistého území lze hovořit. --Wikipedista:BobM d|p 27. 1. 2012, 09:20 (UTC)