Diskuse ke kategorii:Vězni gulagů

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pravopis[editovat zdroj]

Mohu se zeptat, kde se vzalo velké G ve slově Gulagů? --Jann (diskuse) 19. 3. 2013, 16:52 (UTC)

Domívám se že jde o vlastní jméno (viz: Souostroví Gulag). Máte jiný názor? --Jenda H. (diskuse) 19. 3. 2013, 18:41 (UTC)
Pojem se používá ve dvou významech.
  • Jako vlastní jméno. V odkazovaném článku (četl jste ho?) se píše "název knihy vychází ze zkratky GULag". GULag (možná i GULAG, teď nevím co bylo oficiální) byla zkratka názvu jisté známé instituce, která byla jedna, nelze tedy psát "vězni Gulagů" v množném čísle (jako je nemožné psát "Vězni Služeb", ale jedině "vězni Služby" :-). Máte-li na mysli tento význam, chci vidět, jak se bude dokládat, že lidi, co jste sem naházel, byli vězni zrovna v táborech GULagu. Různých táborových hlavních správ a správ bylo totiž v letech 39-53 odhadem nejméně tucet. (Vazební) věznice taky byly zvlášť.
  • Jako obecný pojem. Pod vlivem zmiňované knihy slovo "gulag" začalo na Západě namísto úřadu v Moskvě přeneseně označovat sovětské (koncentrační) "tábory" (rusky лагерь), v češtině samozřejmě vždy s malým písmenem (tábory, věznice, gulagy, lágry... jsou obecné pojmy). Nelze tedy psát "vězni Gulagů". Mezi vězně gulagů ovšem nepatří lidi, co nebyli v táborech, ale ve vyšetřovací vazbě (Rokossovskij) nebo věznicích (Sapronov). Což nekvalitní zdroje nerozlišují.
Nevím, který význam máte na mysli. --Jann (diskuse) 19. 3. 2013, 20:27 (UTC) Edit --Jann (diskuse) 19. 3. 2013, 20:48 (UTC)
Mým záměrem je vytvořit kategorii pro vězně sovětských pracovních táborů (lágrů) bez ohledu na formální zřizovatele, protože kategorii vězni komunistických koncentráčních táborů nepovažuji za dostatečnou. Takže nyní se kloním k přesunu na Vězni gulagů. --Jenda H. (diskuse) 20. 3. 2013, 09:36 (UTC)
Takže druhá varianta, dobře. --Jann (diskuse) 20. 3. 2013, 13:01 (UTC)

Saprova jsem již přeřadil do příslušné kategorie, nicméně Rokossovskij má ve svém článku napsáno, že byl vězněn v gulagu což by někdo infomovaný měl opravit. Co se týká kategorizace článku navrhuji ho ponechat v kategorii oběti Velké čistky.--Jenda H. (diskuse) 20. 3. 2013, 09:42 (UTC)

Rokossovskij upraven (pouze) v kapitolce o věznění.--Jann (diskuse) 20. 3. 2013, 13:01 (UTC)