Diskuse ke kategorii:Rčení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Proti přesunu na Wikislovník[editovat zdroj]

Jsem proti přesunu na Wikislovník. Rčení jsou slovesné útvary vyššího řádu než pouhá slova a zasluhují si vlastní články. --ŠJů 16:27, 30. 5. 2007 (UTC)

Ad druhá věta: Jistě, že rčení nejsou pouhá slova, jistě, že si zasluhují vlastní články.
Ad první věta: Ale jak to vede k závěru, že patří na Wikipedii a ne na Wikislovník?
Výklady slov, slovních spojení, frází a rčení nepatří do Wikipedie, ale na Wikislovník. Viz Wikipedie:Co Wikipedie není, zejména bod 4. Jako základní nijak propracovaný příklad viz např. wikt:Pyrrhovo vítězství.
--Mormegil 16:33, 30. 5. 2007 (UTC)

Však také encyklopedický článek o slovu, výrazu nebo rčení má být víc než výkladem nebo návodem. Jinak bychom mohli na Wikislovník přemístit celý obsah Wikipedie, protože kterýkoliv článek je vlastně jen výklad slova nebo slovního spojení. (Na Wikislovníku se jednotlivým heslům neříká články, myslím, což také předurčuje jejich povahu.) Budou se na Wikislovník přemisťovat i všechny články o jménech? Je zřejmé, že obecně mezi slovníkem a encyklopedií neexistuje ostrá hranice, mnohé odborné a naučné slovníky mají ráz encyklopedie. Ale prozatím nevidím, že by Wikislovník měl ambice příliš vybočovat z gramatické problematiky a v etymologii klást důraz na širší sociální a historické souvislosti. O tom, že by se měl věnovat i faktickému používání slov a nebo dokonce frazeologii, jak vidím, také v úvodu Wikislovníku nic není.

Pokud se někdy bude jednat o užším propojení Wikipedie s Wikislovníkem, například pomocí systematicky používaných transwiki nebo integrovaného hledání, tak budu pro. --ŠJů 19:06, 30. 5. 2007 (UTC)

Byl bych rád, kdyby se tam jména přesunula, protože tam patří. Úvod není žádné dogma. (Osobně bych byl nejradši, kdyby se Wikislovník sloučil s Wikipedií, informace, co jsou ve Wikislovníku, byly přímo v heslech, a z ní se tak encyklopedický slovník, ale to mi určitě neprojde.) Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 19:11, 30. 5. 2007 (UTC)