Diskuse ke kategorii:Poslanci Parlamentu České republiky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Název je takto matoucí, míněna je zde zjevně pouze Sněmovna. Obecná představa v Česku sice je, že poslanec = člen sněmovny; senátor = člen senátu. Poslanec ale může obecně znamenat člen parlamentu, mělo by to být na první pohled jasné. --Nolanus C E 00:57, 30. 1. 2008 (UTC)

S přesunem z matoucího názvu souhlasím, leč nesouhlasím s navrhovaným zkratkovým názvem. Raději bych přesný název, tj. Kategorie:Poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky (případně členové místo poslanci).
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 01:00, 30. 1. 2008 (UTC)

U kategorií by měla být velká snaha jejich názvy zkracovat, pokud sou příliš dlouhé, název může být vyložen v popisu kategorie; navíc poslanci poslanecké ... zní trochu divně. --Nolanus C E 01:04, 30. 1. 2008 (UTC)

Z možností
  • Poslanci Parlamentu České republiky
  • Poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky
  • Poslanci PSP ČR
se mi jako nejrozumnější varianta jeví stávající Poslanci Parlamentu České republiky. Matoucí to podle mne není právě proto, že členové horní komory jsou senátoři, zatímco členové dolní komory jsou poslanci. S označením senátora jako poslance (jak naznačuje Nolanus) jsem se nikdy nesetkal; pokud se hovoří obecně o členech Parlamentu, používá se formulace poslanci a senátoři parlamentu. Varianta Poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je hrozně dlouhá a zbytečně složitá, zatímco u Poslanci PSP ČR nemusí být na první pohled patrné, co to znamená, protože ne každý tu zkratku zná. --Petr Adámek 01:36, 30. 1. 2008 (UTC)

Název není matoucí, senátoři nejsou poslanci ani náhodou. Pokud někdo soudí opak, prosím o doložení věrohodným zdrojem. --Beren 05:05, 30. 1. 2008 (UTC)

Možnost Poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky je už nadměrně dlouhá, protože obsahuje redundantní informaci. Možnost Poslanci PSP ČR je sice akceptovatelná, ale poněkud nesystematická, u jiných států asi také nebudeme používat zkratky, protože by nikomu nic neřekly. Obecně se používání zkratek spíše nedoporučuje. --Beren 05:13, 30. 1. 2008 (UTC)

Chápu to tedy správně, když řeknu, že chápeme "poslance" jako člena dolní komory, "senátora" horní komory - a tedy název je vyhovující a nic se přejmenovávat nebude? --Zirland 19:36, 30. 1. 2008 (UTC)
Z mého hlediska ano. --Beren 20:29, 30. 1. 2008 (UTC)

Oddělení bývalých poslanců[editovat zdroj]

Mám za to, že je zmatečné, aby v této kategorii byli i bývalí poslanci, kteří již funkci nezastávají. Obdobnou situaci jsem již řešil u izraelského parlamentu (Knesetu), kde existuje podkategorie Bývalí členové Knesetu, tj. zde by se jednalo o kategorii Bývalí poslanci Parlamentu České republiky. Takový Standa Gross v současné kategorii nemá objektivně co pohledávat. Obdobně bych postupoval u senátorů. Volby (když vynecháme předčasné) nejsou zas tak často, aby se to jednou za pár let nemohlo ručně upravit. --Faigl.ladislav slovačiny 11. 6. 2009, 15:53 (UTC)

myslím že je to zbytečné a zbytečná práce překategorizovávat v říjnu cca 80 poslanců. Raději tu práci kterou by to vyžadovalo bych věnoval vylepšení ne moc kvalitního Seznam členů Sněmovny Parlamentu ČR (volby 2006) a vytvoření nového a přehledného Seznam členů Sněmovny Parlamentu ČR (volby 2009) --Jowe 11. 6. 2009, 16:03 (UTC)

Otázka je, jestli by to nechtělo udělat obráceně: v této kategorii nechat už neposlance a naopak vytvořit kat. Současní poslanci... --Nolanus C 11. 6. 2009, 18:45 (UTC)

Nesystémové. To budeme dělat kategorii současní tenisté, úřadující mistři světa, současní premiéři? Kdo je v současné době v parlamentu, by mělo být na nějakém seznamu osob zvolených v tom a v tom období. Kategorie jsou na takové věci naprosto nevhodné, kanón na vrabce. Místo úpravy jednoho článku upravovat (překategorizovávat) až 200 článků o poslancích a to mluvím jen o jednom zákonodárném sboru. --Beren 11. 6. 2009, 18:54 (UTC)
No mně se to u Izraele osvědčilo, ale tak jak chcete. --Faigl.ladislav slovačiny 18. 6. 2009, 16:34 (UTC)

Šablonu jsem odstranil a nakonec vám dávám za pravdu --Faigl.ladislav slovačiny 13. 7. 2009, 17:25 (UTC)