Diskuse ke kategorii:Lingvisté

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování kat. je vhodné kvůli sjednocení kategorie - vše ostatní je tu lingvistické; samozřejmě je nutné pak přejmenovat i podkategorie. --Nolanus C E 20:25, 13. 5. 2008 (UTC)

V zásadě nemám nic proti. Nicméně máme i kategorii Jazykovědné časopisy. Jazykověda se taky možná víc hodí ke kategorii Literární věda. Rovněž je třeba vzít v úvahu, že změna by se týkala nemalého počtu článků. Pokud se toho ale někdo (třeba i robot) ujme, proč ne… Daniel Šebesta {diskuze | příspěvky} 21:45, 13. 5. 2008 (UTC)

Tak to je jasné, že to musí udělat robot, člověka by taková práce totálně vyřídila; navrhuju přejmenování kategorií dost často /z obdobných důvodů/ a bez robotů /resp. Zirlanda a Porthose/ by byla vyřízena tak možná v lepším případě 1/10 návrhů. Zásah je to celkově značný, ovšem právě proto je naopak dobré ho udělat co nejdřív, s větším množstvím hesel by to bylo v budoucnu jen těžší

Za upozornění na ty časopisy děkuju, ty nechť se udělají taky samozřejmě.

Srovnání s literární vědou sem možná neporozuměl, koukám, že to ani do kategorie nepatří, pokud jde o název, tak to je mzslím něco trochu jiného, není zde mj., pokud vím, jiná možnost utvoření.

Hlavně děkuju za větu V zásadě nemám nic proti :)) --Nolanus C E 21:55, 13. 5. 2008 (UTC)

S literární vědou jsem srovnával jazykovědu proto, že to jsou dvě hlavní větve filologického bádání. Pro mě je asi přijatelnější dvojice „literární věda a jazykověda“ než „literární věda a lingvistika“. Nicméně to nemusí být podstatné pro rozhodování u kategorie Jazykovědci.
Ještě je třeba vzít v úvahu, že o lingvistice se v češtině mluví spíš v souvislosti s bádáním o jazyce ve 20. a v tomto století. O Dobrovském, Dudenovi, J. Grimmovi apod. bych asi stěží řekl, že to byli lingvisti. Slovo „jazykovědec“ je v tomhle směru neutrálnější, protože ho lze bez problémů použít i v dnešním kontextu. Daniel Šebesta {diskuze | příspěvky} 22:52, 13. 5. 2008 (UTC)


No, mě teda teď už není jasný jestli ste pro nebo proti, vyjádřete se jasně prosím.

Navíc je pak otázka, jestli nenavrhujete změnu v opačném směru. Jinak, já bych to klidně řekl - původně to byl jazykozpyt, pak jazykověda, teď lingvistika, co naděláme. --Nolanus C E 23:39, 13. 5. 2008 (UTC)

Nevyjádřil jsem se pro ani proti. Uvádím jen možné důvody pro zachování současného stavu. (Myslím, že je lepší je zvážit před tak velkým případným zásahem než po něm.) Doufal jsem, že to rozhodnutí o změně nezáleží jen na mně.
Původně to byl jazykozpyt, ale jazykověda i lingvistika je to dodnes. (Máme sice Pražský lingvistický kroužek, ale například taky Jazykovědné sdružení.)
Jednoznačně dokážu říct, že jsem pro sjednocení názvů souvisejících kategorií. Jestli směrem k lingvistice, nebo směrem k jazykovědě, to už tak jednoznačně říct nedokážu. Nechť se vyjádří i jiní. Daniel Šebesta {diskuze | příspěvky} 10:19, 14. 5. 2008 (UTC)


Jsem pro 'zachování' "j-(azykovědných, jazykovědeckých)verzí". Udělal bych pouze prázdné přesměrovávací stránky (tedy pokud už je někdo neudělal) z "l-(ingvistických)verzí". Důvody:

  • jazykověda, jazykovědec jsou pěkné české termíny.
  • nemusíme trápit chudáka robota, ať pěkně spinká ;-)
  • nestačí u článku(°) o lingvistice do závorky uvést synonyma?

--Petusek 16:33, 21. 5. 2008 (UTC)


Obávám se, že ste nepochopil, o co tu de. První dva body sou jako argument /obzvlášť pro Wikipedii/ bez hodnoty obecně, synonymum je samozřejmě snaha uvádět vždy. Zde de jenom o název kategorie /a z kategorií nejde tvořit přesměrování/.--Nolanus C E 16:44, 21. 5. 2008 (UTC)

Jo takhleeee...aháááá...no, jak tak koukám, stránka o jazykovědě se stejně jmenuje "lingvistika". V tym přypatku bysem pro jednotnost dal aj nazef kategoryje "lingvistika" a je to. ;-) --Petusek 17:42, 21. 5. 2008 (UTC)

No právě; kategorie se lingvistika menuje, i podkategorie sou skoro všechny sou "lingvistické", jenom jazykovjedcy sou tu po česku - nejednotnost. --Nolanus C E 17:46, 21. 5. 2008 (UTC)