Přeskočit na obsah

Diskuse ke kategorii:Historikové podle zemí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Změna na "podle zemí"?[editovat zdroj]

Toto je jedna z kategorií, kde by bylo potřeba dost naléhavě změnit "podle národnosti" na "podle zemí". V případě řady zemí jsou jejich historikové různých národností, a odkaz "Historikové podle národností" na commonsové "by country" je přímo trapné. Takže, pokud nemá nikdo nic proti, příležitostně bych to předělal. Oukej-li? --Mmh 2. 9. 2009, 13:14 (UTC)

Jak to bude u starších historiků? Třeba Jaroslav Goll bude rakousko-uherský historik? Případně Josef Pfitzner český historik? To se Pfitzner bude asi v hrobě obracet. Myslím, že by k tomu měla být širší diskuse. --Saltzmann 2. 9. 2009, 13:27 (UTC)
"Země" neznamená nutně "stát". Já jsem na problém narazil proto, že mám v plánu napsat pár článků o raných historicích Estonska, kde mám postavy jako Jindřich Lotyš, který byl sice z Lotyšska, ale asi byl spíše Němec než Lotyš, a psal latinsky, nebo Adam Brémský, latinsky píšící Němec. --Mmh 2. 9. 2009, 13:52 (UTC)
Já to chápu, ale psát o lidech jako byli Josef Pfitzner nebo Bertold Bretholz jako o českých historicích? Navíc, jak bude znít název kategorie? Historici ČR, historici Česka nebo historici českých zemí (to by možná bylo nejlepší)? Ještě složitější je to u bývalého Uherska. Psát o (pokud nějací byli) slovenských (ale i chorvatských apod.) historicích jako o uherských nebo jako o maďarských (to by asi někteří nevydýchali a asi by to ani nebylo šťastné)? Není to jednoduchá otázka a proto by podle mne měla projít širší diskusí a možná i hlasováním (ale nevyznám se v procedurách). --Saltzmann 2. 9. 2009, 15:13 (UTC)
Já se právě také nevyznám v procedurách. Hm, kdo poradí? --Mmh 2. 9. 2009, 15:30 (UTC)
Možná zkusit se zeptat Pod lípou nebo to dát na nástěnku správců, ale opravdu nevím. Nebo se obrátit na nějakého správce... --Saltzmann 2. 9. 2009, 16:22 (UTC)