Přeskočit na obsah

Diskuse ke kategorii:Gymnázia v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zrušil jsem nesmyslné řazení zavedené Šjúem. Nevidím důvod, proč skoly neřadit podle jména, tím spíše, že zde jsou jiné kategorie podle místa a názvy většinou školy sekundárně řadí i podle místa. Tím spíše, že Šjú nesmyslně řadil gymnázia jednou podle místa a podruhé podle jména. --Cinik 18:35, 19. 5. 2007 (UTC)

Řadit podle místa je IMHO blbost, v kategorii není vidět odkud to město je, přestože se podle toho řadí, a to vypadá hodně divně. Ale řadit podle názvu je vhodné, jinak budem mít všechno u G (až na pár výjimek) a to taky není zrovna ideální stav. Je ovšem problém určit podle kterého slova z často dlouhých názvů řadit. Adam Zivner 19:11, 19. 5. 2007 (UTC)

Nerozumím, proč to není vhodné - i pod tím G se to dál řadí podle abecedy. --Cinik 19:55, 19. 5. 2007 (UTC)

To ano, ale už to nemáme tak pěkně rozdělené na písmenka :) Vypadá dost divně, když všechny články jsou u Géčka, to by tam to primární řazení ani nemuselo být. Jinak, co pozoruju, je to na wikipedii poměrně zažité řadit podle nejrelevantnějšího slova v názvu, což gymnázium rozhodně není. --Adam Zivner 20:00, 19. 5. 2007 (UTC)

Podle destinace se gymnázia člení jinými kategoriemi, a je-li ve městě samo, tak člověk kategorii nepotřebuje.

Problém klíčových slov je v tom, že jsou u jednotlivých škol úplně jiného typu. Pro Arcibiskupské gymnázium Kroměříž je nejdůležitější slovo arcibiskupské - jako církevní škola a elitní škola olomoucké arcidiecéze má za spádovou oblast celou Moravu a fakt, že je zrovna v Kroměříži, je víceméně irelevantní - někde prostě být musí a rodiče ho nebudou volit podle místa. U Gymnázia Kaplice bude hlavní slovo Kaplice, neboť jediná významná vlastnost, která tomuto velkovskému gymlu přináší žáky, spočívá v tom, že je v Kaplici, která je např. z Vyššího Brodu blíž než České Budějovice a narozdíl od Krumlova je do ní lepší spojení (ovšem člověk si ho snadno najde bez kategorie, protože napíše Gymnázium Kaplice). Kaplice je město. Ovšem Kapitána Jaroše je ulice - a to bude patrně klíčové u tohoto gymplu, protože v Brně je gymplů mnoho. Celkově vzato, než nesmyslné a nepotřebné seřazení podle místa, nebo bordel vzniklý skutečným vybítráním klíčových slov různých typů, bych nechal normální názvy. je tosystematičtějšía přehlednější. Tím spíše, že spousta těch škol je internátního typu nebo prestižních ústavů, takže už pro mnohé rodiče nemusí být místo rozhodující. Očekával bych, že kategorii spíše použije člověk, který bude vybírat kvalitní školu, zjišťovat, co kvalitního je v nabídce gymnázií na území ČR. Bude-li hledat gymnázium v Brně, podívá se na článek o Brnu. --Cinik 21:04, 19. 5. 2007 (UTC)

Řadit podle místa je blbost, s tím souhlasím. Víc by se mně zamlouvalo řazení podle klíčových slov, je ale fakt, že vybírat je nějak konzistentně je dost těžké a je v tom pak celkem chaos. Takže to asi necháme tak ... --Adam Zivner 21:13, 19. 5. 2007 (UTC)