Přeskočit na obsah

Diskuse ke kategorii:Dopravci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K návrhu na přejmenování[editovat zdroj]

Pokud podnět ke přejmenování nebude akceptován, měla by být změněna /standardizována/ kategorie Kategorie:Dopravní firmy podle zemí. --Nolanus C E 03:11, 9. 1. 2008 (UTC)

Dopravce je v oboru zavedený a obvyklý pojem, s přesněji vymezeným významem než "dopravní firma" (například provozovatel dráhy není dopravcem, ale může být dopravní firmou). Nepřikláněl bych se k přejmenování kategorie pouze z důvodu jakéhosi sjednocování názvů kategorií na Wikipedii, nebudou-li k tomu jiné důvody. --ŠJů 04:21, 9. 1. 2008 (UTC)

Kategorie by měla být skutečně přejmenována na Dopravní firmy nebo Dopravní společnosti. Současná kategorie Dopravci totiž ve své podkategorii Železniční společnosti obsahuje též firmy, které nejsou dopravci. Konkrétně se jedná o tyto: Jastrzębska Spółka Kolejowa, PKP Polskie Linie Kolejowe, Železnice Slovenskej republiky (ta alespoň po určitou dobu v minulosti dopravcem byla), Banverket a Správa železniční dopravní cesty. --Cmelak770 06:57, 17. 1. 2008 (UTC)

A pak samozřejmě celá kategorie Kategorie:Organizátoři veřejné dopravy obsahuje jen společnosti, které rozhodně nejsou dopravci. --Cmelak770 07:01, 17. 1. 2008 (UTC)

Kategorie Kategorie:Organizátoři veřejné dopravy sem samozřejmě nepatří, už jsem ji přemístil do nadřazené kategorie Subjekty v dopravě. S železničními společnostmi je trochu potíž proto, že historicky většina z nich byla zároveň vlastníkem a provozovatelem infrastruktury a zároveň i dopravcem. Pak je tu třeba možnost vytvořit souběžně kategorie Železniční dopravci a Vlastníci a provozovatelé železničních drah. Přejmenování kategorie toho moc nevyřeší, protože Správa železniční dopravní cesty není v pravém smyslu slova ani dopravní firmou (tedy firmou zajišťující dopravu). Ale na druhou stranu by měla být v kategorii, kde by ji někdo mohl hledat a kde jsou firmy působící ve stejné zemi ve stejném oboru. Dopravní firmy, které nejsou dopravci (existuje-li něco takového) by měly být k nalezení z kategorie Subjekty v dopravě, takže přejmenovávat tuto kategorii by bylo skoro vytvářením něčeho, co již máme. --ŠJů 07:27, 19. 1. 2008 (UTC)

Takže rok to tu spí, co s tím? --Zirland 31. 12. 2008, 21:19 (UTC)