Diskuse ke kategorii:Absolventi sochařsko-kamenické školy v Hořicích

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Kacir v tématu „Profese

Profese[editovat zdroj]

@Kacir:Zdravím, proč ta odstranění? Škola je snad mez českými výtvarníky, kameníky a sochaři nevýznamná? --Zelenymuzik (diskuse) 23. 7. 2020, 11:49 (CEST)Odpovědět

Přiznám se, že nerozumím konceptu propojování kategorií lidí s institucemi stylem, jakým jsi ho začal zavádět. Jednak je to zavádějící, nepřesné, a pak také duplicitní:
Tedy, duplicita a zmatečnost – je-li někdo sochař, má být sám řazen do kategorie sochařů ; nemá tam být řazen dvakrát, tj. jako osoba a podruhé ještě jako absolvent školy s balastem osob, které sochaři nikdy nebyly. Do kategorie sochařů patří jen encyklop. výzamnní sochaři, tj. osoby, ne všichni absolventi nějaké školy. Nikdo z absolventů v Hořicích není jako osoba kategorizován mezi kameníky, ale přesto jsme je tam všechny vložili touto kategorií, stejně jako hořické vyučující, takže např. učitel angličtiny či matematiky se na Wikipedii stal kameníkem.
Na příkladu, v kategorizaci encyklopedicky významných témat nemá smysl řadit Janka Ledeckého nebo Jiřího Macháčka mezi „české právníky“, přestože jsou absolventy PrF UK, protože danou profesí nejsou encyklopedicky významní. Za do očí bijící příklad nevhodnosti takového přístupu bylo zařazení všech absolventů filosofických fakut mezi filosofy; ale to se týká i jakýchkoli jiných fakult, např. většina oborů na lékařských fakultách jsou nelékařské, takže řadit šmahem všechny absolventy mezi lékaře je zavádějící. Obdobné nepřesné je absolventy českých vysokých škol řadit mezi „české“ profese, když absolventi mají kosmopolitní původ, řada ze Slovenska.
Je to téma Pod lípu, eventuálně i na ŽOK. Zdraví.--Kacir 23. 7. 2020, 13:45 (CEST)Odpovědět