Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Fotografování/Archiv 1

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Gampe v tématu „Prosba o fotky

Tabulka

Do té tabulky bych navrhoval dát ty údaje, které pomohou v práci na projektu. Čili to nechávám k volné diskusi a myslím, že až se projekt zaběhne, tak třeba vyvstanou další nápady. --Juan de Vojníkov 14:37, 17. 2. 2007 (UTC)

Možná by byla zajímavá kategorie "speciální foto" - kam by se uvádělo, kdo je skopen fotit v noci - "noc", kdo je schopen fotit v pohybu "pohyb", kdo mikrofoto "mikro", kdo přes dalekohled "dalekohled" apod. Tedy speciální schopnosti fotografa (např. i panoramafoto).--Juan de Vojníkov 14:42, 17. 2. 2007 (UTC)
možná bych tohle nechal na později, až se to trošičku vykrystalizuje. Přeci jen toto je už docela podrobná věc a nevím, jestli má cenu takto do začátku to specializovat, ale jinak je to nápad dobrej ;) a časem bych ho určitě podpořil --Chmee2 14:47, 17. 2. 2007 (UTC)

Jinak řečeno, jaké jsou možnosti fotografie - např. já mám zatím jen mobil. Petr K.

Rady

Já bych to viděl ve třech úrovních. Jednak "jak na dobrou fogografii" dále "licenčně právní" a pak "technické" (v jakym rozlišení nahrát a tak.--Juan de Vojníkov 12:07, 18. 2. 2007 (UTC)

Rozšiřujte s odvahou. Upozorňuji jen na Wikipedie:WikiProjekt Autorské právo, kde jsou rozebírány některé zajímavé právní aspekty, a na to, že postup vytvořneí dobré fotografie je do jisné míry technická záležitost. --che 12:11, 18. 2. 2007 (UTC)

Jo promiň, já jsem si nevšiml, že se ten projekt tak rozlost a ono to tu vlastně je. Já tam postupně přiedituji své postřehy.--Juan de Vojníkov 12:13, 18. 2. 2007 (UTC)

Zpravy

Navrhuji zridit na hlavni strane oddil zpravy. Jelikoz se projektu ucastni velke mnozstvi lidi - slouzilo by to k rychlemu informovani, napr:

  • 18. unora 2007 - spusten WikiProjekt Fotografovani
  • 5. brezna 2007 - foceni Shakiry na autogramiade v Praze
  • 14. brezna 2007 - vyprava na mistrovstvi sveta ve Vidni se povedla, vezeme spoustu fotek
  • 17.-25. kvetna 2007 - vystava fotek L. Sudka, Galerie u Recickych, Praha.

Stacilo by jen nekolik nejaktualnejsich zprav, ktere by byli videt na hlavni strane. Zbytek by se treba sypal nekam do archivu.--Juan de Vojníkov 14:29, 18. 2. 2007 (UTC)

hm kdyby jich tam bylo třeba 5, tak by se to udělat mohlo, ale zase na druhou stranu na tohle by mělo sloužit sekce zajímavé akce. I když tam se zase nemůžou dávat další zajímavosti :) a zprávy ;) jsem pro ;) jen to nějak tedy graficky vyladit ;)) --Chmee2 14:33, 18. 2. 2007 (UTC)

Tak treba:

18. února 2007
  • spusten WikiProjekt Fotografování
25. února 2007
Starší zprávy...

obrázek vs. fotografie

Ad sloučení požadovaných obrázků: hkmaly celkem logicky namítá, že požadovat obrázek není to samé jako požadovat fotografii. Proto by možná stálo za to tu stránku nechat pro obecné požadované obrázky, a ty kdo chtějí fotky jen specificky přesměrovat na místní podstránku. --che 01:00, 21. 2. 2007 (UTC)

Souhlas.--Juan de Vojníkov 10:15, 21. 2. 2007 (UTC)
nechat to tedy pro požadavky na ilustrace, obrázky atd. ve smyslu namalovaných/nakreslených věcí? Nebylo by špatné tedy pouze tuto kategorii vyprázdnit, co jsou fotky a promazat to tam a odkázovat na ní u požadovaných jako na to, když někdo bude chtít ilustraci. --Chmee2 23:58, 23. 2. 2007 (UTC)

Fotografie tzv. celebrit – tiskovky, premiéry, křty...

Mnoho článků o žijících lidech postrádá fotografii. Protože jsem (ve větší míře před cca 5–10 lety jako kameraman pro hudební magazín) byl na mnoha akcích, kam bývají zváni novináři (křty nových CD, předávání zlatých desek, premiéry a derniéry muzikálů, tiskové konference o nových projektech atd.), vím, že když už se tam dostanete, dají se tam bez problémů pořídit fotografie celebrit, a to nejen těch, kteří např. při křtu stojí na pódiu, ale i v publiku, pokud je nechcete fotít při rautu s plnými ústy :D

Napadlo mě, že bychom mohli oslovit vhodné instituce a společnosti, například hudební vydavatelství, muzikálové produkce, pořadatele koncertů, ale i firmy, které občas pořádají pro novináře exkurze (např. za poslední měsíc jsem na idnes.cz viděl fotoreportáže z exkurze novinářů v nově budovaných stanicích metra nebo představení nových airbusů vládní letky), a vysvětlit jim naše záměry. Je i v jejich zájmu, respektive v zájmu jimi zastupovaných umělců, aby o nich a jejich projektech byly na Wikipedii kvalitní články. Asi by tomu mohl napomoci nějaký punc oficiálnosti, např. občanské sdružení Česká Wikipedie nebo oficiální local chapter (jaký je vhodný český překlad?) Wikimedia Foundation. Co vy na to? --Milda 10:36, 7. 3. 2007 (UTC)

tak tohle je po čertech dobrej nápad :) jenom je nutné tedy promyslet, jak se prezentovat (s čimž si nevím rady, jestli něco zakládat, jetsli máme na to mandát a jestli to má smysl atd. či jestli nespadáme prostě pod Wikimedia Foundation už tak) Druhá věc je, že nevím, zda-li má někdo z nás lepší foták, se kterým by šlo na těhle akcích lovit celebrity, pač naběhnout tam z mojim digitálkem tak tam fotografové puknou smíchy :)) Jinak nápad zcela podporuji...--Chmee2 13:22, 7. 3. 2007 (UTC)
Trochu problém je s tím že takových subjektů je hodně a rozesílat žádosti všem by asi byla trochu otrava. O pronikání na tiskové konference jsou nějaké podrobnosti v článku o Holubově letce, z něhož však vyplývá, že dostat se tam může být pro nenovináře trochu problém. --che 13:26, 7. 3. 2007 (UTC)
z čehož vyskakuje, že bychom museli být akreditováni a že by se o nás muselo předem vědět (čili mít souhlas). Pak je tady tedy problém, jak vystupovat na veřejnosti? --Chmee2 13:34, 7. 3. 2007 (UTC)
Kdyby byla česká odbočka nadace, mohla by vydávat kartičky "Ano, tenhle člověk skutečně fotí pro Wikipedii." Jinak by šlo posílat maily, kam napíšeš, že fotíš pro wiki, a dáš odkaz na uživatelskou stránku s nějakou působivou galerií. --che 16:44, 7. 3. 2007 (UTC)

Nejlepší obrázky

Tak bych chtěl osazenstvo upozornit že se mi podařilo zprovoznit Wikigalerii a je možno již dávat obrázky k hlasování: Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikigalerie/Nominace.

Stav vývoje Wikigalerie ("Featured Picture"):

  • Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikigalerie - 95 %
  • Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikigalerie/Kritéria - 40 %
  • Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikigalerie/Odborné posouzení - 10 %
  • Wikipedista:Juan de Vojníkov/Wikigalerie/Nominace - 98 %
  • provázanost sekce - 60 %
  • kategorizace - 10 % (po přesunu do hlavního jmeného prostoru)--Juan de Vojníkov 13:36, 16. 4. 2007 (UTC)

Proč jsem přidal do tabulky kolonku "přesný typ fotoaparátu"

Vážení kolegové. dovolil jsem si přidat do tabulky tuto kolonku z několika dle mě docela dobrých důvodů. Stávající sloupec obsahující samé "digi foto" apod..., nemá IMHO žádný smysl. Další a daleko podstatnější důvod je to, abychom měli aspoň trošku přehled o tom, jak kvalitní fotky může ten který wikipedista vyfotit (ne vždy jsou u nich vinou různých úprava zachována metadata obsahující typ foťáku). Prostě už nám nebude muset vrtat hlavou otázka "kristova noho, čím to ten chlap vyfotil, že ta fotka vypadá tak super. A zároveň to bude dotyčné wikipedisty třeba i motivovat k pořízení lepšího foťáku a názorné výsledky jim pomohou při jeho výběru. --Kirk 19:40, 6. 5. 2007 (UTC)

Jo, když se budu zabývat výběrem digitálního fotoaparátu, určitě mě bude hecovat kolonka ve wikipedii. :-7 --slady I~b 20:22, 6. 5. 2007 (UTC)
Ke koupi nového foťáku mě určitě líp vyhecuje nějaký ten příspěvek třeba od Wikimedia CZ (soukromým sponzorům se taky nebráním) :D Adam Zivner 20:30, 6. 5. 2007 (UTC)

No jeden z hlavních důvodů, proč jsem si pořídil digiťák, byla právě Wikipedie. --Kirk 21:22, 6. 5. 2007 (UTC)

Tomu se říká nasazení... --slady I~b 09:55, 7. 5. 2007 (UTC)

Návrh na nový záběr wikiprojektu

Přestože jsem vytížen momentálně jinými věcmi než Wikipedii, navrhl bych, aby se tu rozjela jedna zajímavá věc, kterou mají na de.wiki. Tedy speciální podstránka, kde wikipedisté upravují společnými silami nekvalitní obrázky za pomocí grafických editorů. Děláme to tady tak každý po svém a nějaká spolupráce v podstatě neexistuje. --Aktron (d|p) 20:23, 13. 6. 2007 (UTC)

můžem, ale podobný projekt je i na commons. Druhá věc je, které fotky? Výběrově jen ty hodně pěkné? :) --Chmee2 20:27, 13. 6. 2007 (UTC)
Ne. Prostě by čas od času přišel někdo s něčím hrozným a my bychom jenom udělali "Pimp my image" :-). --Aktron (d|p) 20:39, 13. 6. 2007 (UTC)

Význam projektu a motivační injekce

Nevím, kolik z vás používá google earth, ale nedavno jsem si všiml, že pokud je článek na anglické wikipedii, takže je v google earthu na něj přímo odkaz, no a pokud máme článek aj v en o české obci například, tak se automaticky překopíruje i fotka z této obce. Takže jako viditelný přínos projektu jsem viděl svojí fotku na google earthu :) strašně mne to potěšilo a třeba to potěší i další, až tam najdou svojí fotku ;) Jsem osobně rád, že to pak děláme k něčemu ;)) --Chmee2 20:09, 6. 8. 2007 (UTC)

--Chmee2 10:42, 7. 8. 2007 (UTC)

Neupřednostňovat jen Prahu

přenesená diskuse z Wikiprojekt Fotografování-Ostatní úkoly

„Každý“ smysluplný článek o Praze opatřit fotografií! Aneb zpět ni krok - začít ve velkém fotit, ať máme splněno! :)

Sory, ale proč jen články o Praze? Že by další z forem pragocentrismu? Brno si taky zaslouží fotky! --Kirk 20:02, 6. 8. 2007 (UTC)
To není pragocentrismus ale fakt, že metropole má v republice dominantní postavení; například je 4x větší než Brno (podle počtu obyvatel, zhruba) a tudíž je o ní i několikrát více článků. Je teda potřebné lépe organizovat spolupráci fotografů. --Aktron (d|p) 20:04, 6. 8. 2007 (UTC) Spíš je to tim, že já se do Brna nedostanu a ten ukol jsem psal já ;) kdybych byl v Brně, tak to napíšu k Brnu --Chmee2 20:11, 6. 8. 2007 (UTC)
Když vypustíte to "o Praze" je to docela výzva, ne?;-) Samozřejmě přece můžete fotit cokoli smysluplného o čem jsou tu články, ať už o Praze, Brně, Velemyšlevsi nebo Zvěřínku. Nota bene už nějakou dobu tu jsou i mapky chybějících fotek pro Brno a Ostravu, tak se můžete připojit... Mirekk 20:31, 6. 8. 2007 (UTC)
Jo, jenomže ty řeší jenom Kirk s Ragimirim.. Prahu zato všichni, to se musí uznat. Já sám nahrál dneska večer třeba obrázky z okolí Plzně, kde nebylo donedávna nic. --Aktron (d|p) 21:55, 6. 8. 2007 (UTC)
Máš pravdu, ale každý asi fotí tam kde bydlí nebo kam se dostane, proto asi tak převažuje Praha a okolí... Určitě je ale potřeba fotit i jinde, taky by se mi líbilo kdyby tu každá významnější obec měla fotku, ale je to dlouhá cesta... Mirekk 10:26, 7. 8. 2007 (UTC)

No zase tak obtizne to teoreticky neni. Da se predpokladat, ze brzy budem mit wikipedistu v kazdem okrese, chce to jenom vzbudit zajem a uvedomeni, ze by se kazdy v projektu mel pokusit nafotit vsechny obce ve svem okoli. Poradanim napriklad cyklovyletu, nebo planovanych cest. Druhou moznosti (kterou casto praktikuji) je, ze kdyz nekam jedu a nechvatam, tak se zastavuji v obcoch, ktere projizdim a fotim je. Timto nahodilym focenim se tak ziskavaji fotky obci u hlavnich tahu. Ale asi stalym zakladem je proste mit fotak furt u sebe a fotit jakoukoliv vec, ktera by mohla mit u nas clanek a pak se podivat, jestli to tak je a pripadne to nahrat :) a fotit proste kazdou obec, kterou clk navstivi :) --Chmee2 10:42, 7. 8. 2007 (UTC)

Kategorie na commons

Možná budete můj návrh považovat za zbytečnost, ale myslím, že by bylo dobré na commons zřídit kategorii uživatelské skupiny z projektu Fotografování. Všechny přidané fotky by bylo možné vyhledat na jednom místě a tím pádem i přehlednější. Co vy na to? --Aida 12:38, 26. 8. 2007 (UTC)

Nějak nechápu jak by to fungovalo. Všichni budeme v jedné kategorii a co pak, když budu chtít najít nějakou fotku? --slady 13:01, 26. 8. 2007 (UTC)

Ne nejedná se o zařazení jen do této jedné kategorie, probíhalo by normáolně řazení do tématických kategorií, jde o to vytvořit kategorii tohoto projektu na commons, ve které by byly uložené všechny fotky, které byly na commons přidané v rámci tohoto projektu. Fotky pak budete hledat stejně jako doposud. --Aida 13:36, 26. 8. 2007 (UTC)

Tak když se budou fotky hledat jako dosud, tak na co tam bude ta kategorie navíc? --slady 13:50, 26. 8. 2007 (UTC)

Nejdená se o kategorii určenou pro vyhledávání ale pro kochání, stejně jako ostatní v kategorii Category:User galleries, jen s tím rozdílem, že by to nebyla kategorie jednoho uživatele, ale celého projektu, což by, krom dobrého pocitu z přibývajících fotografií, pomohlo projek zviditelnit. Povedlo se mi to konečně vysvětlit? --Aida 13:58, 26. 8. 2007 (UTC)

Taková kategorie je kontraproduktivní hned z několika důvodů:
  1. Během několika týdnů bude beznadějně přeplněná.
  2. Nebude zahrnovat veškerou aktivitu na projektu ale aktivitu na projektu od tohoto okamžiku (případně). To nám asi v orientaci nepomůže
  3. Pokud někteří budou chtít, mohou dát k dispozici své uživatelské galerie a nějak je propojit, třeba navibox bych na tohle viděl jako vhodný
  4. Nefotíme pro projekt, ale pro Wikipedii. --Aktron (d|p) 14:03, 26. 8. 2007 (UTC)

A je to. Díky, jen jsem chtěl vidět, jak se k tomu stavíte. --Aida 14:24, 26. 8. 2007 (UTC)


Upřesnění u požadovaných fotografií

Zdravím. Nejsem účastníkem projektu fotografování, ale nějakou tu fotku bych příležitostně přidat mohl. Tak jsem v rychlosti prohlédl Požadované a Nevyřízené fotografie a u některých hesel, k nimž jsou fotky požadovány, už některá fotografie je (např. v Nevyřízených Havránka, V Pískovně, Vysočanská radiála). Není pak jasné, jestli byla fotografie vyřízena a úkol nebyl pouze smazán, nebo zda je požadována lepší fotografie, než je dosud používaná. Této nejasnosti výborně předešel Jedudedek v žádosti o interiér T6, kde uvedl, že žádá lepší než "odkazovaná" (taktéž v Nevyřízených).
Vyřízeně také vypadá Brno - portál Staré radnice v Požadovaných...
Vím, že žádosti o fotografie může podávat kdokoliv, ale přimlouval bych se za doplňující informace v případech, kdy si někdo jako já může říkat, jestli to už není splněné.
S pozdravem --Doktory 14:15, 29. 12. 2007 (UTC)

Má focení cenu ?

Občas jsem si kladl otázku, jestli má focení cenu :) Včera jsem objevil, že má :). Pokud jsem pak hledal dobře dále, tak oblast Austrálie byla timhle obrázkem zaplavena asi ve 20 periodikách :) Osobně mi to přišlo jako další super podnět fotit a fotit a fotit. Tak třeba to bude motivovat i Vás k větší činnosti :) --Chmee2 12:20, 1. 3. 2008 (UTC)

link je uz nefunkcni a pritom bych se rad podival na co jsi kolego ukazoval :) --Zacatecnik 29. 8. 2008, 13:48 (UTC)
Taky bych se rád mrknul, už to ale nefunguje :-( --Gothic2 29. 8. 2008, 13:51 (UTC)
Myslím, že se jednalo o tuhle stránku, jenom byla tahaná s cache googlu, ne? -- Jagro 29. 8. 2008, 14:26 (UTC)

Jídla na Commons a česká kuchyně

Nedávno jsem si upekl dvě mořské ryby (jedna z nich je tato, druhá byla mnohem chutnější ale zakoupená již bez hlavy) a nějaký snaživec na Commons dal v dobré víře výsledný produkt do kategorie Cuisine of the Czech Republic. Předpokládám, že to, že něco upeče a uvaří Čech netvoří českou kuchyni, ale otázkou, je jak definovat podle fotky českou kuchyni? Různé svíčkové, guláše, utopence, jitrnice, olomoucké tvarůžky atd. jsou jasné, ale co různá jiná běžná jídla? Dávat do té kategorie třeba (v té kategorii uvedený) bramborový salát s kuřetem? Vím, že je to problém, který by se měl řešit především na Commons, ale jelikož těch českých jídel, natož pak místních specialit, tam zas až tak moc není, bylo by si to před tím, než to tam začnem masově nehrávat, nějak ujasnit. --Dezidor 20:56, 21. 3. 2008 (UTC)

Omluva

Bohužel ještě neovládám formátovní tabulek a tak prosím někoho ze schopnějšídch wikipediestů, aby mě do tabulky upravil. Budu se snažit, bohužel maturuji a némam tolik času. Děkuji za pochopení a děkuji za úpravu. --Gravedigger 19:07, 13. 4. 2008 (UTC)

jasné, nic se neděje. Chyby děláme každý. Zapracuji na tom ;) --Chmee2 19:08, 13. 4. 2008 (UTC)

Nemáme tabulku, která umí sama vkládat čísla? Chtěl jsem Gravediggera zařadit podle abecedy, ale odradilo mě, že bych musel přepsat to číslování. Nejde to zautomatizovat? --Doktory 20:23, 13. 4. 2008 (UTC)
@ Gravedigger: Zlom vaz u zkoušky z dospělosti :-) Děkuji za přání. --Gravedigger 15:16, 14. 4. 2008 (UTC)

O jaké fotografie žádat: nachází se na této planetě (důležité!)

Copak tu nemáme žádné nadšence do astrofotografie? Tím by pak tahle podmínka docela ztrácela na pádnosti ;-)

--Pěkný den, Spock [lone wolf] 21:27, 20. 4. 2008 (UTC)

Máme, já osobně chci jet fotit na Mars ale nedostal jsem ještě výzkumný grant, škola to taky zatáhnout nechce, nadace dělá jako, že nic a česká pobočka? :] Doufám, že to zatáhne ona :]] Případně vim o dalším člk (nebo si to myslim), kdo chce jet fotit na Merkur, ale asi má stejnej problém :]] --Chmee2 21:31, 20. 4. 2008 (UTC)

) Však člověk hned nemusí jezdit tam, stačí mu jen nějaké "delší sklo" a hned to má jak na talíři.
--Pěkný den, Spock [lone wolf] 21:35, 20. 4. 2008 (UTC)
to sic ano, ale toho už je commons plné, takže tyhle fotky většinou nejsou tak moc žádané :] --Chmee2 21:37, 20. 4. 2008 (UTC)

Právní úprava

Potřebuji vědět, jak zákon upravuje fotografování Přírodních památek na soukromém pozemku, konkrétně se jedná o Kopeckého pramen na pozemku zdravotnického zařízení. Díky za odpověď, s pozdravem --Gravedigger 14:34, 3. 5. 2008 (UTC)

Pokud je mi známo tak na soukromém pozemku musíte respektovat zákazy focení a podobné věci, ale jinak to z hlediska autorských práv k výsledným fotkám nic specálního neznamená. --che 13:42, 5. 5. 2008 (UTC)

Já teď nestíham, ale pokusim se tam dojít v pondělí a zařídit povolení. --Gravedigger 18:11, 6. 5. 2008 (UTC)

Jde o to, že může být protizákonné vnikat na soukromý pozemek, porušovat zákazy fotografování atd., ale i když tak uděláte, hrozí vám postih za to vniknutí, porušení zákazu fotografování atd., ale autorsko-právně s takto pořízenou fotografií a jejím uvolněním pod svobodnou licencí není problém a můžete ji tak klidně nahrát na Wikipedii. Složitější by to bylo s fotografií uměleckého díla, jehož autor není 70 let po smrti, ale to je již jiná otázka. --Dezidor 18:24, 6. 5. 2008 (UTC)

Si to radši zařídim, kvůli postihu za to vniknutí, porušení zákazu fotografování apod. V pondělí tam dojdu. O potíže nestojim. --Gravedigger 19:34, 6. 5. 2008 (UTC)

V to nějak tak doufám (a navíc je to i nejrozumnější řešení), přeci tu nebudeme otevřeně podporovat porušování zákona... --Dezidor 07:39, 7. 5. 2008 (UTC)
Pokud jsem se koukal na letecké fotky na mapy.cz tak se pramen zdá být v zahradě nemocnice. Jestli je na ten pozemek normálně vstup pro veřejnost (tj. není speciálně oplocen) a žádné zákazy focení tak bych asi normálně vyfotil. --che 01:31, 8. 5. 2008 (UTC)
Taky si to myslím. Navíc u veřejně přístupného pozemku je jedno, jestli je soukromý nebo třeba obecní (všechny druhy vlastnictví si jsou rovny). Každý majitel má právo vydávat zákazy, např. zákaz vstupu nebo fotografování, pokud jsou v souladu s právem. Pokud tam takový zákaz není, pak je fotografování omezeno jen obecně platnými právními předpisy, a to v daném případě pravděpodobně není. --Packa 08:15, 8. 5. 2008 (UTC)

Jde spíš o ten zákaz fotografování --Gravedigger 12:00, 15. 5. 2008 (UTC)

Hromadný upload fotek

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné na Commons nahrávat fotky hromadně? To nahrávání desítek fotek pojednom už mi začíná lézt na mozek :-) S pozdravem --Gothic2 10:48, 15. 5. 2008 (UTC)

A komu by nelezlo :-) Na to je dobrý program Commonist (download), který je psaný v Javě (tj. funguje ve všech operačních systémech co mají javu) a který umožňuje nahrát třeba sto padesát fotek najednou... popisky se můžou vyplňovat buď souhrnně (hlavní formulář) nebo ke každé fotce zvlášť, podobně i kategorie, data apod. Pokud commonist nevyhovuje (nebo nefunguje, i to jsem si užil jen před pár dny) tak jsou tam další programy --Aktron (d|p) 13:18, 16. 6. 2008 (UTC)
Super, díky za radu! Hned to vyzkouším --Gothic2 13:27, 16. 6. 2008 (UTC)

Nabídka fotek

Ahoj wikipedisti,

nevím přesně, kam něco takového napsat a zda se to bude hodit, ale tak třeba možná tady: máme se ženou poměrně slušnou sbírku fotografií, které můžete najít na mých stránkách a také výběr z nich s geolokací na našem Panoramiu.

Nejspíš bych mohl bádat, co z toho by se hodilo na wiki nebo commons a začít je tam nahrávat, ale popravdě by to bylo moc práce. Pokud by ale někdo měl chuť něco takového udělat, nebo tam prostě jenom narazil na něco, co by se mu líbilo, budiž vítán. Všechny fotky na Panoramiu jsou naše, tam není problém, na pyreneje.wz.cz se občas vyskytne něco cizího, takže tam by v případě zájmu použití bylo lepší mi napsat (stačí velmi stručně).

Možná si všimnete lehce provokativího "licence tagu" na spodku stránky, je pravda, že "svobodné" licence (které mi často vůbec svobodné nepříjdou) mě trochu štvou - jak píšu úplně na konci, v případě že někdo vybere nejěké fotky na wiki nebo commons, budiž licencovány jako public domain, s tím že poznámka o tom, že jsou naše (tedy autoři jsou Honza a Ivana Ebrovi) by neurazila, ale nikoho nenutíme.

Honza Ebr 213.195.202.6 13:02, 16. 6. 2008 (UTC)

Díky za nabídku, ale pokud tu poznámku máme považovat za licenci, tak je tu problém, protože taková licence nemůže být platná kvůli své vnitřní rozpornosti. Pokud je něco v PD, tak si to kdokoli může začlenit do své práce pod jakoukoli licencí, tedy i "free". Public domain má v názvu "public", což přímo zakazujete. Z toho důvodu jsou obrázky až do odstranění rozporu v licenci chráněny autorským zákonem. Co Vás vůbec k takovémuto názoru přivedlo? Není zrovna teď ten pravý čas tento názor přehodnotit? Miraceti 13:23, 16. 6. 2008 (UTC)
Tak už jsem ten odstavec na webu změnil (s uchováním původní verze pro zajímavost) do formulace, která zároveň ukazuej moje stanivsko a zároveň by měla vyhovět praktickým účelům. Diskuze o tom, proč jsem to tam tehdy napsal, sem asi moc nepatří, ale když už se ptáte:) Prostě se mi nelíbí, že se tady (na wiki, commons atd.) tolik plácá o "svobodnosti" a pak jsou tady obrázky pod GFDL nebo CC-SA, což prostě svobodné není ani trochu. Proč? a) aby človek vůbec věděl, jak to je (a byl si jistý), musí si přečíst dost dlouhý dokument (obzvláště u GFDL). b) licence vyžadují, aby člověk používal obrázek zase podle nich, což mimo jiné znamená, že musí podobný dokmuent vnucovat ostatním, c) sice existují dalekosáhlé debaty o tom, jak to je, ale mnoho lidí tvrdí, že doslovná interpretace znamená, že když v nějakém tištěném déle použijete GFDL-obrázek, musíte text této licence otisknout někde v tom díle. Ať už to tak je, tyhle přechytračelé licence delají problémy lidem, kteří chtějí obsah "otevřené encyklopedie" smysluplně používat, a to je postavené na hlavu - kdyby lidi dávali všechny materiály jako PD, když už je dávají do něčeho, co je určeno pro všechny, bylo by to mnohem jednodušší. Honza Ebr 213.195.202.6 14:37, 16. 6. 2008 (UTC)
No, doufám, že tento komentář nezpůsobí nějaké nesváry. Budu rád, když naše fotky někde k něčemu budou, budu ještě radši, když se tak stane v souladu s nějakým mými absurdními představami o tom, jak by něco mělo být, ale když ne, tak je to celkem jedno. Každopádně doufám, že současný nápis na stránkách vyhoví a halvně že se nějaké fotky budou líbit. Honza Ebr 213.195.202.6 14:47, 16. 6. 2008 (UTC)
V tom hodnocení licence GFDL máte naprostou pravdu, mnohdy je to prakticky nepožitelné. Asi by bylo dobré, kdybyste napsal nějaký potvrzovací mail (někdo Vám tu dá snad přesné instrukce), aby se vědělo, že jste souhlas k použití dal opravdu Vy. Dokáži si představit situaci, že by to chtěl někdo v budoucnu mazat jen kvůli tom, že je podezření, že je to nedovoleně přejato z Vašeho webu. --Dezidor 14:49, 16. 6. 2008 (UTC)
Jak píše Dezidor, GFDL je, co se týče délky textu, opravdu zrůdnost. Nicméně CC-SA je v tom dost nevinně a naopak se snaží vycházet v použitelnosti co nejvíce vstříc. Snahou Wikimedia je zbavit se GFDL zcela a přejít na CC-BY-SA, což je ale běh na dlouhou trať. Důvod použití GFDL na Wikipedii je historický. Je to licence pro dokumentaci, nikoli pro encyklopedii nebo dokonce obrázky. Při vzniku Wikipedie ale CC ještě nebylo k dispozici.
Co se týče svobodnosti, tak "share-alike" je docela pochopitelný požadavek, pokud chcete přilákat autory. Málokomu by se líbilo, že by si jeho dílo mohl zahrnout zcela volně kdokoli do svého díla s copyrightem. Jste v tomhle docela výjimka. Nicméně SA je náš požadavek, Vy klidně můžete používat CC-BY (nebo rovnou PD). Myslím, že pouhé uvádění linku na stránku [1] není zas tak otravné. Nechci Vám ale rozmlouvat Vaše uvolnění do PD, chraň Bůh! S tou PD jste to vyřešil elegantně (jen Vás upozorňuju, že kdokoli teď může Vaše dílo volně použít ve svém díle a to šířit třeba pod GFDL). Miraceti 15:18, 16. 6. 2008 (UTC)

Workshop v Berlíně, léto 2009

Na Commons vznikla iniciativa přpravit všeobecný fotografický workshop v Berlíně, někdy v létě příštího roku. Zatím není jisté jak to vůbec bude vypadat, ale pokud to bude dopadne zajímavě nebránil bych se nějaké výpravě. Zájem možno vyjádřit na commons:Commons:Photo-Workshop Berlin 2009, diskuse je v tamní diskusi. --che 14. 9. 2008, 14:48 (UTC)

Už jsem se vyjádřil a podle toho, jak se to vyvrbí, můžeme skutečně udělat společnou výpravu. Máme tu několik vysokých šarží, ale třeba by jel i někdo z mužstva. --Packa 14. 9. 2008, 16:48 (UTC)
je to sice ještě neaktuální, ale na 70% tam budu bydlet, takže můžu asi poskytnout pár lidem ubytko. Ale to se upřesní, až to bude aktuální --Chmee2 14. 9. 2008, 17:20 (UTC)

Galerie

Nahrál jsem na Commons dva soubory co jsem fotil už dřív a neuložili se mi do galerie. Co si tim? --Gravedigger 14. 10. 2008, 19:17 (UTC)

Já bych jednoduše počkal, commons je teď nějaký zpomalený (nějaká zpomalená?). Myslím, že se Ti to tam určitě objeví. --Podzemnik 14. 10. 2008, 19:42 (UTC)
Dik moc. Štvalo by mi to --Gravedigger 14. 10. 2008, 19:47 (UTC)
Hele,ale už to začíná bejt docela dlouho a furt nic. --Gravedigger 15. 10. 2008, 15:21 (UTC)

Commons funguje normálně. Nevím ale do jaké galerie myslíš. --Packa 15. 10. 2008, 21:15 (UTC)

@Gravediger: Jestli si to stahoval pomocí commonist(a nějaká koncovka;-) a máš na mysli commons.wikimedia.org/wiki/User:Jméno/gallery, tak tu jestli to neaktualizovalo, tak už se nedočkáš.
Jestli máš na mysli galerii na toolserver.org (to je ta co se ti zobrazí po kliknutí na záložku gallery na tvé uživatelské stránce), tak tam teď testujou nějaké novosti a má to dost zpoždění. Ale v tomto případě bych nepodléhal panice, pamatuju doby, kdy to aktualizovalo i s více jak týdenním zpožděním. Jedudědek 15. 10. 2008, 21:36 (UTC)

No, teď se mi tam objevila ňáká žlutá tabulka s anglickým nápisem kterej jsem pochopil že by moh bejt že to do tejdne daj do pořádku.

Panoramata

Ahoj! Kvůli přechodu na novou šablonu {{Panorama}} jsem prošel všechna umístění této šablony a šablony {{široký obrázek}} (která se stala zastaralou). Viděl jsem docela hodně panoramat pořízených evidentně českými uživateli. A v mnoha případech se jednalo o mizernou práci. Objevující se chyby:

  • špatné pospojování,
  • každý snímek z kompozice má jinou expozici,
  • klikatící se nebo ulítávající horizont a
  • špatná kompozice (většina panoramatu je modrá obloha).

Chtělo by to, aby se v rámci tohoto projektu někdo začal panoramaty zabývat - tedy aby se přihlásili lidi, kteří budou chtít na požádání panoramata z dodaných snímků tvořit. Je také nutné, abychom stimulovali uživatele dávali k dispozici i původní snímky (je vhodné, aby nebyly nijak zpracovávané a obsahovaly EXIF), které zkušenější panoramatista pospojuje správně. Dále je nutné prolézt znovu všechna použitá panoramata (zejména v článcích o věcech v Česku) a prostě vyházet ty, které jsou špatné. Kromě oříznutí v případě špatné kompozice (a možná dodatečné úpravy gamy jednotlivých částí, což je ale opruz) jsou totiž panoramata prakticky neupravitelná.

Takže: kdo se hlásí?

  1. Miraceti 7. 11. 2008, 10:13 (UTC)
  2. che 7. 11. 2008, 18:54 (UTC), pokud někdo dodá rozumně nafocené zdroje tak panorama rád slepím


Fotografie z akcí českého předsednictví EU

Mrkněte sem na oznámení [2], ty fotky by se dali většinou použít a zřejmě jich bude hodně--H11 1. 1. 2009, 16:02 (UTC)

články o foťácích

Ahoj, kucí a holky, co takhle každej napsat článek o svém foťáku, když už máme takovej děsně moc používanej infobox fotoaparát?--frettie.net 29. 1. 2009, 21:21 (UTC)

Prosím, přidávejte do svých článků odkaz na {{Portál Fotografie}}. Na portálu je také sekce "Nové články". Děkuji, --Svajcr 30. 1. 2009, 07:53 (UTC)

Hodnosti

Upozorňuji na ŽoK ke zrušení hodnosti. --Chmee2 12. 2. 2009, 11:05 (UTC)

Granty Wikimedia Foundation: zrcadlovka a proplácení cest

Ahoj, v rámci nabídky Nadace na financování různých lokálních aktivit nás napadlo požádat o granty na proplácení fotografický cest po republice, a zakoupení zrcadlovky s bleskem pro ty z nás co ji ještě nemají, ale pro nějaké fotky by se hodila. Mám na vás coby aktivní wiki-fotografy dvě anketní otázky:

  1. byli byste svolní cestovat po naší zemi a fotit různé vesničky, když bychom vám propláceli cesty?
  2. hodila by se vám možnost si půjčit digitální zrcadlovku (+ objektivy, blesk, stativ)?

Váš eventuální zájem výrazně zvýší šanci, že tyto možnosti budou k dispozici, takže díky velmi za odpovědi :-) --che 5. 3. 2009, 23:31 (UTC)

Malé upřesnění k cheovi: fotografování je myšleno hlavně na ty vesničky (a blízké hrady, rezervace aj.), které jsou daleko od bydlišť našich wiki-fotografů, a proto jejich fotky zatím nemáme. A druhé: oba dva dotazy spolu vůbec nesouvisí/nemusejí souviset: tedy focení vesniček spíš vlastním foťákem a půjčování foťáku spíš na místní akce. --Packa 6. 3. 2009, 00:09 (UTC)

Je to fajn, ale nevím, půjčovat objektivy, přijdou mi na půjčování strašně křehké, ale jedině podpořit. Fotím vesničky i tak dost, když mám čas, ale naplánovat, leda v létě nebo tak někdy, do toho bych i šel. A k té zrcadlovce, nebylo by možná lepší, než zrcadlo pořídit nějaký slušný, ale ne tak křehký a složitý foťák? Slušný může být třeba Canon G9. --frettie.net 5. 3. 2009, 23:46 (UTC)
Shodou okolností je současný plán koupenit něčo podobného jako máš ty (navíc tedy blesk a stativ), že by to vybavení bylo úplně křehké mi nepřijde. G9 je dobrý v tom že je kovový, ale zase má oproti zrcadlovkám devětkrát větší pixelovou hustotu, což znamená při focení na blbě osvětlených tiskovkách a podobných událostech docela podstatnou nevýhodu. Jinak děkuji Packovi za upřesnění -- ty dvě věci jsou vskutku nezávislé. --che 6. 3. 2009, 00:17 (UTC)
Jako jo, s tím plně souhlasím, že zrcadlo dělá lepší (řádově) obrázky, ale musí se s ní i trošku umět a nebo použít automatickej režim. Vlastně. A ten blesk je fajn nápad. :)--frettie.net 6. 3. 2009, 09:02 (UTC)
Já bych celkem svolný k cestování byl. Dostačující aparátoš mám vlastní (byť zapůjčením objektivů bych nepohrdl), spíš by bylo vhodné vymyslet vhodný itinerář.
Ad méně složitý foťák: tohle bych bral maximálně jako zcela nouzové řešení, pokud by de ukázalo, že k dispozici je málo peněz a nedají se utratit za něco užitečnějšího. Zrcadlovka přece jen dělá trochu lepší obrázky (zvlášť za horších světelných podmínek, pokud je k dispozici světelný objektiv) a křehká zase tak moc není. --Postrach 6. 3. 2009, 00:20 (UTC)
Jezdil bych.--Svajcr 6. 3. 2009, 07:11 (UTC)
Vybavení mám vlastní, určitě bych jezdil. --Spock [lone wolf] 6. 3. 2009, 07:34 (UTC)

Supr, jsem rád, že na tenhle nápad je pozitivní ohlas. Měli byste nějaký nápad, jak ohlídat u cestování správné využití potenciálních financování? Mám v hlavě pár nápadů, co by to mělo obnášet, ale rád bych případně získal další, ať pak můžeme vybrat tu nejlepší variantu, dle které to bude možné případně řešit. Mám vlastní zkušenost, když jezdím fotit vesničky pro Commons/csWiki, že náklady na jednu cestu jsou tak 200-400 Kč pokud se jede do „okresů okolo“. Hodně taktéž tenhle grant předpokládá zapojení vlastního auta (i když teoreticky se dá uvažovat o proplacení vlaku s kolem atd.) z důvodů, že použití MHD dopravy je na malých vesnicích dost problematické a přínos by byl o dost nižší...--Chmee2 6. 3. 2009, 08:10 (UTC)

Jup, taky bych jezdil, ale nevim jak během školního roku, to méně. Ale o prázdninách bych si klidně někam zajel. :)--frettie.net 6. 3. 2009, 09:02 (UTC)

Dobré by bylo, a to nesouvisí jen s tímto záměrem, aby někdo schopný dokresil mapy okresů podle http://geoportal.cenia.cz/, abychom věděli a viděli, co, jak a v jakých oblastech máme vlastně nafocené a které okresy či jejich části jsou mimo dosah. --Dezidor 6. 3. 2009, 09:12 (UTC)

@che: Se Chmee2 jsme nějaký systém promýšleli, netušil jsem, že by ho to už chtělo dát sem.
@Dezidor: původně jsem s Chmee2 nějaký systém mapek připravovali. Pak jsem si ale uvědomil, že máme asi 70 okresů a v nich 6 249 obcí. Vím, kolik práce dá aktualizace mapek ve WikiProjektu Foto okolí Prahy, takže k možnosti takto sledovat celou Českou republiku jsem teď velmi skeptický. --Packa 6. 3. 2009, 13:57 (UTC)
@ Packa - taky mne překvapilo, že to che už vynesl sem, ale když už to tu je (stejně jsem to v prvním dne myšlenky psal ŠJůovi do diskuse), tak by bylo dobré zkusit získat nápady, jak ten systém udělat. Zatím bych ale asi nepopisoval, jak to vidíme my, ať můžem krást nápady :) --Chmee2 6. 3. 2009, 14:04 (UTC)
@ Packa: Tohle už je trochu mimo hlavní téma, ale nabízím, že kdyby někdo vytvořil mapu okresu Havlíčkův Brod, vzal bych si to na starost včetně vybravování a aktualizace. Všechny okresy asi nyní nepokryjeme, ale kdyby to tak udělalo více lidí, kteří mají zájem a chuť, u různých okresů, část jich máme. Ono by i vytvoření map k nějakému datu s tím, že by nebyla aktuální šance na aktualizaci, mělo svou hodnotu. Jde spíš o to, jak by to bylo pro tvůrce časově náročné. Ostatně nevybravené by se ty mapy daly použít k článkům o okresech, kde obvykle podrobné mapy v současnosti chybějí. --Dezidor 6. 3. 2009, 14:35 (UTC)
Já hádám, že to vybarvování se z nějakého dumpu dělalo automaticky (nebo by to aspoň mohlo jít, pokud by byly doplněny geo souřadnice, ne?). Mapkku byste chtěli s těmi čtverci z (asi) S42 souřadného systému? Vím, že by to mohlo jít velice snadno přes ArcGIS, ale tady ho nemám.--frettie.net 7. 3. 2009, 08:57 (UTC)
Tady bohužel moc nejde o zjišťování, zda máme nějakou fotografii z určitého sektoru ("čtverečku"). Jde o to, jestli máme slušnou fotku konkrétního objektu (vesnice, památka, řeka aj,). A to se obávám, že tady nic ruční práci nenehradí. --Packa 7. 3. 2009, 23:53 (UTC)

Slavín/Vyšehradský hřbitov

Ahoj, napadlo mne, už někdo s foťákem obešel Slavín na Vyšehradě a nafotil všechny ty slavnější náhrobky do článku? Respektive v podstatě celý hřbitov, pač tam těch slavných odpočívá poměrně dost? Jestli ne, nemáte někdo zájem si tuhle "hrobařinu" dát? --Chmee2 13. 3. 2009, 20:09 (UTC)

Ze Slavína mám pár fotek z dušičkové noci, není toho moc ale můžu je nahrát… Klidně se tam v horizontu dvou(tří) týdnů můžu zastavit a něco nafotit. — Jagro 13. 3. 2009, 20:34 (UTC)
Že by, hřbitov už jsem nefotil ani nepamatuju ;-) Uvidím jak bude čas. Jedudědek 13. 3. 2009, 22:53 (UTC)
Vzít to pěkně na čisto, před tim udělat trošku průzkum literatury a článků tady, kdo tam vlastně leží a pak nafotit náhrobky lidí, kteří tady mají článek a kteří jsou významní. Ono často bude ten náhrobek jediná věc, co se bude dát nafotit. Nejde mi tedy o to sehnat jednu (pár fotek), ale pojmout to seriózně a za pěkného počasí a světla to nafotit pěkně na čisto a z gruntu :) Budu rád, když se na to někdo najdete, bohužel mi foťák odjel do Portugalska, takže nemám náčiní... --Chmee2 13. 3. 2009, 22:59 (UTC)
Však když tam půjdu, tak se nebojte, že bych nevyfotil všechno co tam je ;-) Jedudědek 14. 3. 2009, 21:00 (UTC)
Nepřipraven jsem tam zašel, něco vyfotil, uložil na Commons a pak doma zjistil, že z těch 250 či kolika pomníčků je na commons 41 plus asi 10 okolí. Chce to tam vyfotit všechno, nejezděte Pražáci na venkov, doma máte práce moc.--Zákupák 15. 11. 2009, 20:10 (UTC)

Názvy

Pokud přidávam na commons třeba fotky částí americký nebo německý výstroje je lepší použít název v Češtině nebo v jazyce "země původu" předmětu? Díky --Gravedigger 14. 3. 2009, 20:50 (UTC)

Hmm, já bych se přikláněl k názvům v angličtině, je-li to ve vašich silách (tím jen narážím na to, že v mých to není;-) eventuálně tedy „originální“. Do popisu samotného obrázku pak můžete vložit všechny vám známé varianty {{cs|}} {{de|}} {{en|}} … . Jedudědek 14. 3. 2009, 20:59 (UTC)

Fotoaparát

Ahoj, na stránku Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Fotoaparát jsem hodil návrh na pořízení "zapůjčovací" zrcadlovky pro potřeby wikipedistů. Prosím o komentáře. --che 16. 12. 2009, 07:55 (UTC)

Je to dobrý nápad. Předpokládám, že zrcadlovka bude přebývat v matičce Praze, takže pro mě nepoužitelná, ale i tak je to třeba ocenit. --Ladin 16. 12. 2009, 08:28 (UTC)
myslim, že nebude problém se domluvit a zapůjčit jí i do jiné části republiky pokud tam bude dobrý fotografický záměr. Současně se může zvážit, že by třeba liché měsíce byla v PHA, sudé v Brně bo tak něco... Prostě bych to neviděl tragicky, že musí zůstat jen v Praze a okolí... Jsme lidi, tak se nějak domluvíme :) --Chmee2 16. 12. 2009, 08:37 (UTC)
Vázání foťáku na Prahu se neplánuje. Minimálně já jezdím mezi Prahou a Brnem každý týden, takže pokud by se domluvilo předání tak není problém půjčit i jinam. --che 16. 12. 2009, 08:52 (UTC)

Update: zrcadlovka je k dispozici, jestli by se vám k něčemu hodila vizte podstránku. --che 8. 1. 2010, 17:17 (UTC)

Rozlišení

Má smysl dodávat fotky ve větším rozlišení než 1024*780, zdá se mi to plýtváním místem, taková fotka zabere cca 100 Kb ale větší již cca 1.5-3 Mb při počtu několika milionu fotek to není zanedbatelné, neměl by se doporučit rozsah rozlišení snížit? Většinou stačí pro běžné prohlížení na internetu cca 800*600, já to tak praktikuji na svých stránkách, někdy i méně. Záleží sice také na velikosti záběru, když je to zdálky a velké panoráma tak jistě je dobré použít co největší rozlišení, většina fotek ale zabírá menší detaily.--Nytra 4. 2. 2010, 20:59 (UTC)

Fotky nejsou foceny jen pro wikipedii, commons mají za cíl fungovat i jako fotobanka pro díla s volnými licencemi, nedá se tedy říci že fotky budou využity pouze na webu. I z toho důvodu je lepší použít co nejvyšší rozlišení. Místo, pokud dobře rozumím, pro commons není problém. --Spock lone wolf 4. 2. 2010, 21:15 (UTC)
Jak píše Spock, fotky ve vyšším rozlišení svůj užitek mají, smyslem Commons je jim poskytnout místo, takže nemáte-li nějaký zvláštní důvod není proč se omezovat. --che 4. 2. 2010, 23:20 (UTC)
Je rozumné volit rozumné rozlišení přímo na foťáku a to vzhledem k optice, jakou má. Je např. nesmysl dávat 12Mpix fotku z minimikrokompaktu s masivní úpravou šumu, tam stačí dle kvality optiky cca 6Mpix, nejlépe však výměnu za lepší foťák. Fotografie pak dodávat pokud možno v plném rozlišení a s relativně malou nebo originální kompresí, tedy v co nejvyšší kvalitě. --DeeMusil 5. 2. 2010, 09:04 (UTC)
Dobře nebylo mi to jasné, podle těch proseb o financování jsem si myslel že je třeba šetřit.--Nytra 5. 2. 2010, 13:14 (UTC)

Rozcestník

Bylo by možný tady na hlavní straně udělat rozcestní hlavních ací projetu? To než se vždy proklikám tam am mám! a přitom by stačila šablona s odazama na začátek stránky.--Juan de Vojníkov 24. 2. 2010, 21:54 (UTC)

Přidal jsem. Zároveň jsem došel k názoru že ve stránkách projektu je děsivý bordel a bude s tím potřeba něco provést. --che 25. 2. 2010, 09:44 (UTC)

Jo dík.--Juan de Vojníkov 25. 2. 2010, 09:51 (UTC)

Photoworkshop Nyköping 2010

Ahoj, kromě připravovaného /Workshopu se chystá i jeden ve Švédsku. Kdyby se někomu chtělo cestovat, informace jsou na commons:Commons:Photoworkshop Nyköping 2010. --che 2. 3. 2010, 22:40 (UTC)

Systém archivu

Když už vložených fotek na Commons máme každý hodně, násobky máme uložené každý doma (s horší kvalitou, či osobní, pro Wiki nevhodné). Jaký systém máte páni kolegové systém jejich osobní evidence, myslím v domácím archivu? Jak si vedete záznam, co jste již na Commons ze svého archivu vložili? --Zákupák 28. 3. 2010, 07:58 (UTC)

V každé složce s nějakou lokalitou či akcí kde jsem fotil mám dvě podsložky !Nahrát a !Nahráno. Upravené fotky přesouvám do složky !Nahrát a po nahrání do složky !Nahráno;-)
Jedudědek 28. 3. 2010, 08:56 (UTC)
Jo, tak podobně jsem to začal dělat, jenže těch složek mám mnoho desítek a to jsem na začátku (asi 500 fotek), až budu mít fotek tisíce v desítkách lokalit a některé patří jak k městu, jiné k řece, jiné k akci města. Na Wiki to řešíme kategorií, ale jak doma? Řadím složky a podsložky, uvnitř další Nahrané a Nenahrané, už jsem přestal zapisovat data pořízení a nahrání na Commons. Když přijedete z výletu domů, ve foťáku 100 snímků z různých částí 1-2 měst, je třeba roztřídit, porovnat z již dříve uloženými, horší vymazat (ovšem porovnat, zda jsem tu horší nedal dřív na Com). To mi trvá víc než hodinu a tak mi zajímá, jak to kdo dělá.--Zákupák 28. 3. 2010, 09:14 (UTC)
No já mám asi 30 000 fotek v asi 700 složkách. Základní rozdělení mám na 4 kategorie - Místa, Věci, Hry (jelikož je fotím opravdu často, tak je mám vyčleněné z věcí do samostatné složky;-) a Akce. Místa dělím dále podle množství fotek. Takže tam kde mám fotek pár (rozuměj pár set;-) si vystačím s jednou složkou. Většinou když fotím nějakou menší vesnici, tak mám fotky v jedné složce, případně v samostatné kostel či jiná významnější stavba, ke které mám fotografií více. proti tomu třeba Prahu mám rozdělenou po jednotlivých ulicích. Akce maximálně rozděluji na „veřejnou“ a „neveřejnou či pracovní“ část a někdy je dělím na jednotlivé dny (pokud to není jen víkendovka). Hry dělím buď podle her, tedy složka pro každou hru, nebo podle akcí kde bylo foceno. Věci dělím tak nějak jak je potřeba, nejpřesněji mám rozdělené automobily - podle značek a typů, přičemž třeba fotky z Horchova muzea ve Zwickau mám ve vlastní složce a po značkách rozdělené až v rámci té.
Jo a nedávno jsem si vytvořil složku pro pobočkový foťák, kde si vytvářím složky, které mají v názvu výchozí a cílové místo výpravy (případně i s něčím uprostřed;-) a toto nemám asi v plánu třídit více.
Ono já ty fotky raději upravuji a nahrávám, než třídím ;-D
Jedudědek 28. 3. 2010, 09:33 (UTC)
Když dorazím domů a přesypu stovku(y) fotek do počítače, jsou do složky Fotografie_todo, podsložka je datum dne (podle toho jsou řazeny). Pak postupně několikrát procházím, redukuji počet a vybírám nejlepší, tomu nechávám čas, obvykle ze stovky původních fotek zůstávají třeba i jen 3-5 nejepších. Pak následuje finální zpracování fotek, celou složku dne najednou, přesun do složky Fotografie i se zdrojovými soubory a nahrání fotek tam kam patří. Všechno co udělám někam nahrávám, takže pak dohledávám podle toho (vždy vidím datum vyfocení). Osobní fotky ale vlastně vůbec nevedu. --Spock lone wolf 28. 3. 2010, 09:36 (UTC)
Využívám toho, že mi je Canoňáckej software řadí do složek dle datumu. Takže postupně pokračuju po datech. A samozřejmě, jako návrh může být Google Picasa nebo ten správce od Adobe a Tagování fotek. Tam to jde i rozumně bez složek.--frettie.net 28. 3. 2010, 09:57 (UTC)
Potvrzujete oba mé nejhorší obavy, že to tak musí být. I tak Vám díky--Zákupák 28. 3. 2010, 09:40 (UTC)
Podobně jako Spock mám nejdřív "todo" složku, kde jsem fotky podle akcí/událostí/etc. Když je zpracuju (tj. proberu, upravím, ty focené pro wiki nahraju na Common), přehodím si je do archivu kde mám adresáře podle let, a v nich akce s předřazeným číslem měsíce. Tagovat mě to nebaví a organizérům které přede mnou skrývají strukturu adresářů nevěřím, protože nechci být závislý na jednom programu. --che 28. 3. 2010, 10:08 (UTC)
Taky netaguju, protože to žere děsně moc času. Mám strukturu adresářů typu rok_měsíc_den_stahování a postupně zpracovávám a také posouvám na externí disk.--frettie.net 28. 3. 2010, 12:09 (UTC),

Co se týká složek, tak fotky řadím systémem dle dní například jako 0327_Wikisraz Kulový blesk atd., čímž se mi řadí hezky pod sebe dle času vytvoření. Pro další kategorizaci jsem vyzkoušel snad všechny možné i nemožné programy, ale ani jeden mi nevyhovoval, takže používám vlastní nainstalovanou MediaWiki, kde každé takovéto fotoakci založím článek a zakategorizuji ho dle lidí, kteří jsou na fotkách, míst, odkud jsou fotky, jestli jsou to noční fotky atd. Přijde mi to přehledné v tom, že když chci rychle fotku Karlova mostu, vím, při jakých akcích jsem ho nafotil a jdu rovnou do jejich složek. Pokud fotky přetřídím a nahraju na Wiki, změním kategorii Wiki KO na Wiki OK a je hotovo. Výhoda je v tom, že k fotkám nepřistupuje žádný program a nedělá si v nich svůj „nepořádek“, ale fotky jsou přitom přehledně zakategorizované. — Jagro 28. 3. 2010, 12:10 (UTC)

Grant fotografování ČR

Kolegové, existuje někde nějaký oficiální výstup, jenž by zájemce poinformoval o tom, jakých výsledků bylo dosaženo díky grantu? Myslím, že by víc lidí zajímalo např., kolik vesnic se díky grantu dočkalo fotky, kolik vesnic na ni ještě čeká atd. (Mně se vždycky při pohledu do mapy dělá zle - viz např. oblast mezi Benešovem, Sedlčanami, Milevskem, Táborem a Vlašimí. To je na mašli. Fotil jsem ondyno v těch vedrech jen na Příbramsku a málem jsem z toho měl †). Díky za informaci--Feťour 22. 7. 2010, 06:55 (UTC)

Minimálně je tu oficiální report předkládaný nadaci: meta:Grants:WM CZ/Czech Municipalities Photographs/Report. Jinak nevím proč zle? Jako že to je nenafoceno?--Juan de Vojníkov 22. 7. 2010, 07:45 (UTC)
Jo, jakože je jich tam děsný hafo, a kdo se je bude snažit vyfotit, má to na půl života. Jinak dík za ten link. Já to nemohl najít ☺--Feťour 22. 7. 2010, 08:59 (UTC)
BTW taky by to mohlo být někde na cswiki v češtině pro angličtiny neznalé zájemce. Co vy na to?
@ Chmee2: Nemáš třeba nějaké české poznámky ke své zprávě, že by se někde vyvěsily?--Feťour 22. 7. 2010, 09:26 (UTC)
Souhlasím, česká zpráva by bodla. Jinak Chmee2 je v cizině, tak tu asi chvíli nebude.--Juan de Vojníkov 22. 7. 2010, 09:42 (UTC)
Napsal jsem menší závěrečnou zprávu pod lípu. --Packa 27. 7. 2010, 16:34 (UTC)

Chromatická aberace

Jak se vyhnout, nebo minimalizovat chromatickou aberaci u kompaktu? Jde to již při focení, nebo se to pak musí upravit v nějakém editoru?--Juan de Vojníkov 3. 10. 2010, 10:45 (UTC)

Obávám se, že s tou moc nenaděláš. Obecně na většinu vad pomůže nastavit nějakou střední clonu (a pracovat v poloautomatickém režimu A, jestli ho ten kompakt má), ale aberace je vlastnost skla. Mnohem víc by mohlo pomoci najít vhodnou ohniskovou vzdálenost - podle mne bude při různém zoomu i různá aberace. A pak při focení rozdíl dozoomovat nohama. Ale je to opět na sadu předběžných pokusů (udělat si fotky kontrastní hrany s různým nastavením) s výsledkem nejistým. --Postrach 31. 10. 2010, 21:48 (UTC)

Vetřelci a volavky

Socha "Vykopnutého" v Místku z období normalizace

Rád bych upozornil na projekt Vetřelci a volavky, který si klade za cíl dokumentovat plastiky v ČR z období normalizace. Kontaktoval jsem autora projektu Pavla Karouse, abych vysondoval možnou spolupráci. Nakonec by tedy spolupráce mohla vypadat následovně:

  1. My fotografové nebudeme při svých fotografických vycházkách ignorovat normalizační plastiky, ale naopak je nafotíme. Po nahrání na Commons bychom pak příslušnou plastiku zařadíme na podstránku wp:WikiProjekt Fotografování/Vetřelci a volavky.
  2. Z této podstránky bude moci projekt Vetřelci a volavky snadno přebírat (samozřejmě v souladu s licencí CC) fotky na svůj projekt.
  3. Přínosem pro Wikipedii by byla především identifikace autorů a doby vzniku těchto soch. Tato identifikace je pro nás laiky často obtížná a pomocí internetu to často není vůbec možné. Naopak odborníci z Vetřelců a volavek už často odhadnou "rukopis" sochaře a jsou schopni v příslušné literatuře detaily o plastice dohledat.
  4. Projekt by nás zároveň mohl upozorňovat, kde se nějaké plastiky nacházejí. V dnešní době bývají často jako "bezcenné" (ačkoli je vytvořili uznávaní autoři) bez vědomí veřejnosti likvidovány, takže bychom tak měli možnost nafotit díla významných autorů ještě dříve, než budou odstraněna.

Jak se na tento návrh spolupráce díváte? --Daniel Baránek 14. 12. 2010, 11:41 (UTC)

Naivně se zeptám: a nechtějí to pustit pod CC–by, sa? ;) Každopádně i ona mapka s popiskem ke každému dílu je perfektní záležitost. — Jagro 14. 12. 2010, 15:46 (UTC)

Letecké snímky

Menší inspirace, jak bychom mohli pořizovat letecké fotky naší vlasti. Na začátku videa vesničky, kolem minuty patnáct Praha. — Jagro 26. 12. 2010, 01:33 (UTC)

Jinak tady fotečka, aby jste si to dokázali představit. Na focení i natáčení by se možná hodil vrtulník, který má vertikální i horizontální pohybu a může se stabilizovat.--Juan de Vojníkov 26. 12. 2010, 02:13 (UTC)
Doplním, že se jedná o klasický model na který je přišroubován modul FPV s kamerkou. Člověk na zemi pak pomocí speciálních brýlí pozoruje real-time obraz z kamery a dle něj model ovládá. Obraz kamery je možno samozřejmě jednoduše zaznamenávat. Pořizovací cena (kamarádovým) odhadem kolem 75 tisíc. — Jagro 26. 12. 2010, 02:30 (UTC)
Já bych to oddělil - jedna věc je dopilotovat podle kamery na hezký záběr, druhá věc je pak udělat z toho kvalitní snímek - což většinou kamerou v rozlišení 640x480 nezle. Tedy bude potřeba např. silný profi vrtulník, který unese obojí, jak navigační kameru, tak i foťák/kameru s vysokým rozlišením a dobrou optikou... takže shrnutí:
  • vrtulník, nejlépe elektrický (netřeba se špinit benzínem), profi kategorie, možná i akrobat. model (dostatečný přesah výkonu), programovatelný (víceméně jistota že se nikde nerozbije o zem jen tak) - cena do 15k, zaujal mne Innovator EXP RTF.
  • navigační kameru + wide lupu (rybí oko), myslím, že je možné použít různé videochůvičky, není potřeba s tím lítat kdovíjak daleko a hlavně téměř vždy půjde o přímou viditelnost, důležitá je minimální váha kamery, a také velikost(případná demontáž plastů a spol.), dosah (víc než 100m by mělo stačit) - cena do 5k, zaujalo mne F-WV812YB
  • malý ale kvalitní foťák ideálně s externí spouští, optickou stabilizací a mount-pointem na stativ, opět jde primárně o hmotnost, minikompakty jsou od 110g, ale nemají mountpoint, pokud by vrtulník unesl více tak i jiné kompakty, zaujal mne např. CANON PowerShot SX120 IS cca do 280g - cena 3,5k.
  • RC na ovládání foťáku (ppodobně 2x spínač na zapnutí a spoušť)
  • rozšířený podvozek pro zavěšení foťáku za pár kaček, foťák ppodobně vzhůru nohama, ppodobně posuvné zavěšení kamery pod ocasem kvůli vyvážení a možnosti sledování „výsledků“ foťáku na dálku, kdybych si chtěl moc vyhrát, tak 2+2 na zoom a vertikální náklon foťáku.
Tedy minimalistická cena je cca 25.000,- CZK, nebude to sice moc na hraní, jako uvedené video, ale „letecké“ fotky to teoreticky udělá - samozřejmě bacha na vítr, stromy jsou blízko a hračka je to pořád ještě drahá...--DeeMusil 27. 12. 2010, 00:39 (UTC)

Mapy.cz a geo

Ahoj, nevím, jestli jste to zaznamenali, ale Mapy.cz mají nový kabát. Pro fotografy asi nejzajímavější nová funkce je "Co je zde". Vybráním této funkce a správným kliknutím (někdy to je trochu náročnější) můžete dostat barevné zvýraznění části města; viz např. [3] (bohužel to obarvuje jen obytné části, ale pořád lepší než drátem do oka). Kliknutím na vesnice lze dostat velmi rychle informaci o okrese, takže není třeba to dohledávat jinde. Funkce pomůže hlavně při rychlém zařazování fotografií na Commons.

Dále bych chtěl říci, že pokud by měl někdo zájem, Danny B. vytvořil toto tlačítko, které velmi usnadňuje přidávání geo do českých článků. Něco takového sice umí i Wire, avšak tady je to přímo implementováno do panelu nástrojů, takže kdo by měl zájem, nechť si ho vloží do monobooku, případně ho můžu na požádaní vložit sám. --Podzemnik 18. 5. 2011, 10:42 (UTC)

Blesk Canon 430EXII

Mám technický dotaz: kdysi jsem používal blesk se směrným číslem 35 a při nastavení na 400 ASA a clonu 8 to fotilo v místnosti bleskem odraženým od stropu nebo stěny jako ďas. Teď tu mám pobočkový blesk Canon 430exII a při 400 ASA mi to za stejných podmínek nastavuje při cloně 8 čas 1/4 až 1/1 a fotky jsou děsné. Je to v nějakém nastavení? Prosím poďte. --Gampe (diskuse) 20. 3. 2012, 18:53 (UTC)

Link z rozcestníku

Kliknuli na link z rozcestniku Požadované fotky → v Praze očekával bych, že se dostanu na stránku, kde můžu žádat o vyfocení fotky v Praze. Místo toho se dostanu na stránku Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto Praha, kde mě uvítá nápis Cíl akce byl po roce splněn. Jakou má tohle logiku?--Juandev (diskuse) 25. 10. 2012, 09:40 (UTC)

Aktivita projektu

Zdá se mi to, nebo projekt umřel? Zdá se mi, že je tu pár neudržovaných seznamů - proto se ptám na současný stav.--Juandev (diskuse) 25. 10. 2012, 09:44 (UTC)

Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Vyřízené uz je v podstate mrtvy seznam, Wikipedie:WikiProjekt Fotografování#Účastníci obsahuje spoustu jiz neaktivnich wikipedistu. Na Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Požadované obcas nekdo neco prida, obcas nekdo hotove promazne; nove fotky objektu z toho seznamu se objevuji, zda to ovsem ma se seznamem souvislost, je otazka. Obecne uz je to v teto podobe prezite, alternativa vsak neexistuje. Šablona:Požadavek na obrázek je sice hodne pouzivana, ovsem vzhledem k chybejici blizsi specifikaci pozadavku (resp. rozliseni pouze portretu, sidel a ostatniho) prilis pouzitelna neni, vytahnout si z ni napr seznam clanku o objektech v Praze bez fotek nebo seznam clanku o ceskych zpevacich bez fotek se z proste neda, i kdyz v jinych jazykovych verzich to mozne je a pouzitelnost to velmi zvetsuje. --Jklamo (diskuse) 3. 12. 2012, 14:18 (UTC)

Fotografie wikipedistů a WP:ŽVV

Jak jdou dohromady fotografie pořízené wikipedistou a WP:ŽVV a WP:OV?

Pokud například vyfotím nějaké méně známé místo a fotografii umístím na Wikipedii, jak si mohou být ostatní jistí, že je na fotografii skutečně to, co tam má být? Jak se píše na WP:OV, "Nezjevná fakta, názory, teorie a argumenty mohou být uvedeny v článku pouze tehdy, pokud již byly publikovány důvěryhodným a respektovaným nebo jinak ve vztahu k tématu společensky významným zdrojem." Taková moje fotografie bude právě takový "nezjevný fakt".

Nebo naopak, fotografie může být pořízená z místa, na které není za normálních okolností přístup a tudíž může být objekt zachycen z nezvyklého úhlu. Pokud si takovou fotografii prohlédne člověk, který místo zná, může fotografii zpochybnit, protože toto místo prostě nepozná.

Jak se potom taková fotografie liší od WP:VV, a jak jde dohromady s WP:OV? Mám dojem, že prakticky vůbec.

KarelLejska (diskuse) 27. 11. 2012, 14:11 (UTC)

Fotografiemi od Wikipedistu se zdrojovat neda a ani se na zdrojovani nepouzivaji, pouzivaji se pouze jako ilustrace. Proto se na ne vyse uvedena pravidla nevztahuji. --Jklamo (diskuse) 3. 12. 2012, 14:21 (UTC)

Makroobjektiv

Ahoj všem, v rámci Mediagrantu se objevila znovu-oživená žádost o nákup makroobjektivu na fotografování rostlin, zvířat a předmětů jako další příslušenství k pobočkovém fotoaparátu. Viz žádost, případně diskusi (kam případně pište své názory, postřehy či dotazy na žadatele). Chtěl jsem se zde optat, jestli se mezi fotografy najde někdo, kdo si myslí, že by makroobjektiv aktivně využíval. Dejte prosím případně o sobě vědět.

Současně ještě podotýkám, že aktuální žádost byla podána bez externího blesku, uvažte to prosím před plánováním využití. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 20. 9. 2013, 08:39 (UTC)

Linky

Prosím, abyste vyhodnotili, zda linky, které přidává 212.96.170.123, mají nějaký přínos, nebo jsou ryzí spam. Díky. --Okino (diskuse) 27. 1. 2014, 16:59 (UTC)

Bylo to IMHO tak napůl. Dík za upozornění. --Packa (diskuse) 27. 1. 2014, 18:23 (UTC)

Mediální neděle (coworking a poradna)

Vyrobil jsem nový formát pro podporu wikimédií (fotek, videí). 2. a 4. neděli v měsíci se setkáváme v centru Prahy ke společné práci nad zpracováním fotek a videí pro Commons. Je to jen zpracování, protože rychloste Internetu v centru Prahy zatím neumožňuje, aby jsme to tam i nahráli. Již jsme takový coworking pořádali loni a celkem to šlo, takže letos mě napadlo, že by se to mohlo dělat veřejně. Kdokoliv bude mít zájem je srdečně vítán.

V rámci toho není problém někomu poradit.--Juandev (diskuse) 31. 3. 2014, 14:50 (UTC)

Rozsvícení sochy Mariana Karla v areálu ČVUT

Ahoj! Ve čtvrtek 26. března 2015 bude v 19:15 "rozsvícena" socha prof. Mariana Karla před FEL ČVUT. Najde se někdo, kdo by to byl schopen vyfotit, případně natočit? Já jsem bohužel tou dobou v Semilech... --Gampe (diskuse) 16. 3. 2015, 22:20 (CET)

Návštěva domu Karla Čapka

Pro návštěvu domu Karla Čapka máme rezervována dvě místa pro fotografy. Předpokládá se, že pořídí reprezentativní fotografie interiéru. Zájemci prosím zapište se zde. Díky a těšíme se na setkání! --Gampe (diskuse) 2. 4. 2015, 22:15 (CEST)

Kamera StB

Nedávám to jako požadavek, ale rovnou sem, protože objekt bude brzy odstraněn. Podle iDNES je v Praze na křižovatce Vinohradské a Libické dosud k vidění kamera ze 70./80. let, kterou používala StB. V blízké době může být odstraněna. Bylo by vhodné, kdyby ji někdo do té doby nafotil. Více zde (iDNES). Umístění zde (mapy.cz). --Xth-Floor (diskuse) 30. 4. 2016, 20:38 (CEST)

Soutěž na Commons: Nahrajte své fotografické resty 4. listopadu!

Protože mnozí z vás, účastníků tohoto wikiprojektu, má dost možná doma spoustu svých starých, dosud na Wikimedia Commons pro nedostatek času nenahraných fotografií, mohla by i vás zajímat kampaň k jejich skupinovému nahrávání formou soutěže v pátek 4. listopadu. Více Pod lípou. --Blahma (diskuse) 1. 11. 2016, 00:13 (CET)

10. let běhu WikiProjektu Fotografování - pojďme to oslavit

Ahoj všem, tak trochu v tichosti nám proběhlo datum 17. 2., kdy přesně před 10 lety došlo k založení jednoho z našich úspěšných WikiProjektů, konkrétně tohoto :) Od té doby WikiProjekt Fotografování fungoval tak trochu jako proutek stromu, ze kterého postupně vyrůstaly větve dalších WikiProjektů (Fotografování Prahy, českých obcí, chráněných území, odborná fotografie...) i jedna z vlajkových lodí české pobočky Wikimedia ČR, Mediagrant. Časem se nám tak tento projekt schoval pod korunou dalších projektů, čímž jsme na něj trochu pozapomněli, nicméně jeho zásluhou určitě je, že otevřel mnohým wikipedistům a wikipedistkám oči, že Wikipedie není jen o psaní, ale také o fotografování. Kdyby tento projekt kdysi dávno nevznikl, určitě by česká Wikipedie nebyla tak barvitá a plná obrázků jako je dnes.

Přijďte tak s námi 20. února 2017 do podniku Respublica (Praha) zavzpomínat na počátky tohoto projektu a připít mu k dalším desetiletím utajeného běhu :) Těším se, že se tam setkáme v hojném počtu! --Chmee2 (diskuse) 12. 2. 2017, 17:11 (CET)

Wikiexpedice

Založil jsem stránku Wikipedie:Wikiexpedice vzhledem k přípravám druhé Wikiexpedice v dubnu 2017. Než tam doplníme více informací můžete se stavit v Brně (15. 2.) a v Praze (20. 2.) na prezentaci té proběhlé. Zároveň zvažte účast na té budoucí o Velikonocích 2017.--Juandev (diskuse) 13. 2. 2017, 18:45 (CET)

Kategorizační workshop Cat's Evening

Zveme nadšence do fotografování na kategorizační workshop Cat's Evening, který se uskuteční 21. 2. ve Slovenské 21, Praha 2.--Juandev (diskuse) 17. 2. 2017, 11:49 (CET)

Prosba o fotky

Ahoj fotografové, Přijďte prosím někdo ve čtvrtek 2. listopadu 2017 v 17 hodin do Evropského domu (Praha 1, Jungmannova 24) udělat pár fotek z dernisáže výstavy WLM 2012-2014. Předem díky! --Gampe (diskuse) 1. 11. 2017, 05:36 (CET)