Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Fotografie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Hnetubud v tématu „Saudek

Diskuse k založení WikiProjektu Fotografie[editovat zdroj]

(Přesunuto z portálu Fotografie. --Hobr 30. 9. 2008, 23:02 (UTC))

Neváhejte připojit svoje názory a nápady, které by přispěly k formulaci cílů a k založení WikiProjektu Fotografie. --Hobr 14:16, 17. 5. 2008 (UTC)

Jestli mohu poprosit o návod pro úplné začátečníky na vkládání fotografií na Commons. Protože tam je návod na přidání vl.fotografií v angličtině. A i kdyby byl česky, zkušenosti mí říkají, že zdejší návody jsou vhodné pro znalce HTML. Děkuji --Zákupák 1. 11. 2008, 20:49 (UTC)
Správa commons sice není součástí wikiprojektu Fotografie, ale snad mohu pomoci malou radou. Podrobný návod na vkládání souborů na commons už v češtině existuje. Je třeba mít nastaven jazyk rozhraní uživatelského účtu na commons na češtinu. To by však neměl být problém, protože už funguje sjednocené přihlašování, díky němuž byste měl mít na commons nastaveno české jazykové rozhraní podle výchozího účtu na české wikipedii. --Hobr 1. 11. 2008, 21:25 (UTC)

Navrhované obecné cíle projektu[editovat zdroj]

  1. Upravovat články s fotografickou tematikou tak, aby články dosahovaly vyrovnané kvality podle standardů Wikipedie.
  2. Přidávat chybějící články s fotografickou tematikou se zachováním vyrovnané kvality.
  3. Udržovat kategorizaci článků s fotografickou tematikou.
  4. Vyhledávat a doplňovat vhodné obrázky.
  5. Spolupracovat na recenzích článků s fotografickou tematikou.
  6. Spolupracovat s WikiProjektem Kvalita.

Pravděpodobné oblasti zájmu účastníků projektu[editovat zdroj]

  1. Fotografové - biografie.
  2. Umění fotografie - fotografické skupiny, styly a směry.
  3. Fyzikální a chemické principy fotografie.
  4. Fotografické přístroje a příslušenství, jejich součásti.
  5. Fotografické techniky a postupy.
  6. Digitální fotografie.
  7. Výrobci fotoaparátů a příslušenství.
  8. Fotografický software.
  9. Využití fotografie v různých oborech.

Návrh specifických cílů[editovat zdroj]

Specifické cíle by měly být akceptovatelné a splnitelné účastníky projektu v přiměřeném časovém horizontu. Navrhované cíle proto nejprve musí projít diskusí.

  1. Článek fotografie by měl být rozšířen a upraven tak, aby dosáhl úrovně dobrý článek.
  2. Nejméně jedna biografie českého nebo zahraničního fotografa (navrhuji Josefa Sudka) by měla být rozšířena a upravena tak, aby dosáhla úrovně dobrý článek.
  3. Vybrat, rozšířit a upravit 10 biografií významných světových fotografů v dostatečné kvalitě.
  4. Doplnit a upravit 10 biografií významných českých fotografů v dostatečné kvalitě (např. František Drtikol, Jindřich Eckert, Josef Ehm, Erich Einhorn, Jaromír Funke, Tibor Honty, Jan Kříženecký, Drahomír Josef Růžička, Jan Saudek, Jindřich Štyrský).
  5. Určit, doplnit chybějící a rozšířit a zkvalitnit existující články o fotografických uměleckých směrech a skupinách (5 článků), např. konstruktivismus, nová věcnost apod.
  6. Určit, doplnit chybějící a rozšířit a zkvalitnit existující články o fotografických stylech (5 článků), např. reportážní fotografie, sportovní fotografie apod.
  7. Určit, doplnit chybějící a rozšířit a zkvalitnit existující články o základních součástech a příslušenství fotografických přístrojů, fotochemii a digitální fotografii (10 článků), např. clona, expozimetr, ustalovač, vývojka, závěrka, apod.
  8. Rozšířit a zkvalitnit 5 vybraných článků o nejvýznamnějších světových výrobcích fotografické techniky včetně jejich historie, např. Canon, Kodak, Leica, Nikon apod.
  9. Navrhuji do některých příštích zajímavostí (kdyby se nevědělo) zveřejnit například novinářskou fotografii, fotomanipulaci, nebo Hippolyte Bayarda. další možná zajímavost je fotografická dodávka Rogera Fentona.

Pomůcky[editovat zdroj]

Šablony[editovat zdroj]

Literatura[editovat zdroj]

  • HLAVÁČ, Ľudovít. Dejiny fotografie. Martin: Osveta, 1987. 
  • MRÁZKOVÁ, Daniela. Příběh fotografie. Praha: Mladá fronta, 1985. 
  • MRÁZKOVÁ, Daniela; REMEŠ, Vladimír. Cesty československé fotografie. Praha: Mladá fronta, 1989. ISBN 80-204-0015-X. 
  • Fotografické monografie.

Externí zdroje[editovat zdroj]

Návod v češtině[editovat zdroj]

  • Na Wikimedia Commons je na hlavní stránce napsané v češtině v odstavci Spolupráce (vlevo dole) pod odrážkou Přidat udělán modrý odkaz pro zájemce o vložení vlastní fotografie na "průvodci". Jenže ten je psán anglicky. Nedal by se ten návod detailně přepsat do češtiny? Nebo je jinde na cs-wiki tento návod uveden? --Zákupák 10. 1. 2009, 11:15 (UTC)
Dobrý den, zkuste si nastavit jako výchozí jazyk češtinu. Tzn. 1) běžte na commons, 2) klikněte nahoře na „My preferences“ (obdoba položky Nastevení v cs), 3) vyberte si z karty Language jazyk češtinu. Pak by jste měl mít většinu aplikací včetně překlady návodů a licencí v čekém jazyce. Pokud by jste měl stále problém, klidně mi pisněte do diskuse, sem, nebo i e-mail a určitě to nějak vyřešíme. Byla by škoda ochudit commons o Vaše fotky jen proto, že máte problém je nahrát;-) --Podzemnik 10. 1. 2009, 11:28 (UTC)
Pro další hledající návod upravuji možný začátek:
  • Běžte na commons
  • Vpravo nahoře je odkaz na registraci. Na registrační stránce se zaregistrujte třeba pod stejným heslem a nickem, jako máte zde a zároveň zde si z nabídky My preferens vyberte češtinu
  • Pak se vraťte na hlavní stránku. Vlevo je další jazyková nabídka (jako tady), klikněte na češtinu. Většina stránek na Commons je teď česky čitelná
  • V levém menu klikněte na „Načíst soubor“
  • Zobrazí se tabulka (link), ze které vyberete správnou možnost. Předpokládejme, že se jedná o výhradně vaše dílo, tj. jste autorem fotky, tedy vyberte možnost první, tj. je to výhradně moje dílo
  • V tomto formuláři (link) již přicházíte k samotnému nahrávání fotky a určováním jejích vlastností.
    • V první řadě klikněte na Procházet a najděte fotku ve Vašem počítači, kterou chcete nahrát
    • Po vybrání fotky z Vašeho počítače se jako cílové jméno souboru (tj. takové jméno, jaké fotka ponese po nahrání na commons) dá takové, jak je fotka pojmenována v počítači. Když jej chcete změnit, udělejte to v tomto řádku, příponu (většinou .jpg) neodstraňujte
    • Vyplňte popis souboru. Jak na to - viz commons:Commons:První kroky/Kvalita a popis. Políčko Description je por popis, Source pro zdroj souboru, do políčka Date se vypíše datum pořízení fotky, Author slouží pro zápis autora fotky, Permission pro vámi zvolenou licenci (o nich viz níže). Příklad vyplnění:
{{Information
|Description= {{cs|Náměstí v Zákupech. Foceno z rohu ulic Zákupovská a Pozdější.}}
|Source= Own work (vlastní dílo)
|Date= 2008-01-31
|Author= [[:cs:Wikipedista:Zákupák|Zákupák]]
|Permission=
|other_versions=
}}
    • Teď vyberte licenci. O nich blíže na commons:Commons:Popisky licence souborů. Většinou se vybírá nějaká z „Your own work (best practices)“. Osobně používám hned tu první možnost.
    • Vyberte kategorii. To stačí tak, že kliknete na + a vytvoří se vám políčko. Do toho napište příslušnou kategorii (třeba Zákupy)
    • Pak klik na načíst soubor a je to
  • Každá položka má vedle sebe otazník, ve kterém je krátká nápověda. Obsahuje ale i další odkazy na české návody.

Snad už se Vám to podaří. Jinak ty návody na commons jsou, stačí klikat na správné odkazy;-) --Podzemnik 10. 1. 2009, 15:05 (UTC)

Pokračování návodu nechám na jiných, nebo připíšu, až budu vědět a mít čas--Zákupák 10. 1. 2009, 14:00 (UTC)

Zanedbaná kategorizace[editovat zdroj]

Zkuste se, prosím, někdo--Kirk (diskuse) 21. 10. 2014, 01:47 (UTC) znalý oboru soustředit na roztřídění obsahu Kategorie:Fotografie. Už je tam skoro dvě stě volně ložených článků, které by bylo vhodné rozdělit do patřičných podkategorií, asi bude třeba i nějaké založit. --ŠJů 24. 6. 2010, 12:05 (UTC)

Pozvání k diskusi o kritériích významnosti uměleckých děl[editovat zdroj]

Milí kolegové, před časem proběhla diskuse o smazání článku Brumbálova armáda. Ačkoli článek měl řadu interwiki (včetně Dobrého článku na španělské Wikipedii), bylo nutné ho odstranit. Jediné kritérium významnosti, které se na něj na české Wikipedii vztahuje, jsou totiž nyní 2 nezávislé netriviální věrohodné zdroje (2NNVZ), a ty se nepodařilo najít.

Osud Brumbálovy armády navíc v současnosti hrozí i velké řadě dalších článků o různých literárních, filmových a jiných dílech a jejich motivech.

V některých oblastech se takový stav řeší existencí specializovaných doporučení, která umožňují vedle 2NNVZ doložit významnost i jiným způsobem. Příkladem takového doporučení na české Wikipedii je Wikipedie:Významnost (hudba), která např. umožní i bez 2NNVZ existovat článku o kapele, jež drží zlatou desku.

Obecným principem takových doporučení je, že encyklopedická významnost se považuje za doloženou také u takového objektu, který dosáhl něčeho mimořádného – vyznamenání, rekordy, tituly apod. – nebo jinak získal dostatečnou pozornost na to, abychom mohli říci, že je významný po větší počet lidí po delší čas, a tedy patří do encyklopedie. (Obecné pravidlo WP:2NNVZ přitom stále umožňuje významnost doložit také, takže se počet možných témat zařaditelných do Wikipedie jednoznačně rozšíří.)

Jako reakci na Brumbálovu armádu jsem na základě podobných pravidel anglické Wikipedie navrhl doporučení Wikipedie:Významnost (umění). Rád bych, abychom se jím jednak přiblížili zvyklostem na jiných Wikipediích a jednak nemuseli pracně dohledávat dva zdroje pro důkaz, že např. román nositele Nobelovy ceny za literaturu patří na Wikipedii.

Aby se podařilo doporučení doladit a schválit, potřebuji Vaši podporu. Prosím, pojďte diskutovat na tuto stránku.

Hezké vánoční svátky,--Ioannes Pragensis 18. 12. 2010, 15:26 (UTC)

K mizerně neostrým fotkám[editovat zdroj]

Kolegové, je to opravdu tristní, že se nesnažíte svoje fotky doostřovat. Pokud fotíte do RAWu, což u zrcadlovek považuju za povinnost, tak byste měli příslušné snímky na počítaču taky náležitě doostřovat. Ty vaše JPGy pak už nikdo nedoostří bez náležitého zmršení kvality. RAW jde dobře doostřit skvěle, zatímco JPG nikoliv, tak se snažte. Je to fakt děs. --Kirk (diskuse) 21. 10. 2014, 01:47 (UTC)

Saudek[editovat zdroj]

Kolegové, nevím, nakolik tento projekt žije, ale mám k vám prosbu. Je opravdu velmi potřebné, aby někdo fundovaný upravil článek Jan Saudek. Patří k velmi navštěvovaným (48 prohlédnutí denně), ale úroveň jeho zpracování bohužel činí z české wikipedie terč posměchu (viz diskuse). Snad máme na to, abychom společnými silami vytvořili něco lepšího než je současná snůška fanouškovských plků zakončených pythickým výrokem: „Dílo Jana Saudka je kontroverzní a provokativní, možná obsahuje i řadu sdělení a je snad také oslavou lidství.“ --Hnetubud (diskuse) 4. 5. 2016, 23:14 (CEST)Odpovědět