Diskuse:Zdymadlo Smíchov

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele ŠJů v tématu „Stavěla Zdymadlo Smíchov firma Lanna?

Stavěla Zdymadlo Smíchov firma Lanna?[editovat zdroj]

Když jsem ke svému příspěvku na Instagramu zachycujícímu Zdymadlo Smíchov uvedl, že je postavila firma Lanna, opravili mě lidé provozující stránku lanna.club, že toto zdymadlo jako jedno z mála v Praze firma Lanna nepostavila. Stavbu podle nich realizovala stavební firma Schön a synové. Nemám ani k jednomu, ani ke druhému dostatek věrohodných údajů, ale dovoluji si na tuto věc upozornit. --Václav Vlk (diskuse) 18. 12. 2022, 18:13 (CET)Odpovědět

Dobrý den, @Václave, děkujeme za Vaši zprávu. Máte pravdu, že v článku k tomuto tvrzení v tuto chvíli není uvedená žádná tzv. reference, která by stavbu zdymadla firmou Lanna prokazovala. Při prvotním googlení nacházím podporu pro obě dvě tvrzení:
Firma Schön a synové
Firma Lanna
Firmu Lanna nicméně zmiňují pouze webové stránky komerčních společností zabývající se plavbou po Vltavě, zatímco Schön a synové zmiňují výrazně odbornější zdroje, včetně univerzitní či magistrátní literatury, které jsou pravděpodobně blíže skutečnosti, než komerční společnosti, pro které jsou výše odkázané články záležitostí získání pozornosti k jejich hlavnímu businessu. Považuji dokonce za dost pravděpodobné, že informace na webech plavebních společností pochází původně z Wikipedie.
Původně jsem informaci o firmě z článku odstranil, nicméně na základě výše uvedených odkazů jsem do článku doplnil Schön a synové, viz mnou provedená úprava.
FYI @ŠJů jako původní autor hesla.
S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 3. 11. 2023, 22:06 (CET)Odpovědět
@Václav Vlk, Martin Urbanec: Zdravím a děkuji za připomínku i za opravu článku. Bohužel před patnácti lety, kdy jsem původní článek psal, tady nebylo ještě úplně zvykem u méně akademických témat vkládat řádkové reference za každou větu či každé tvrzení ve větě (dost referencí jsem do článku vložil, ale jak je bohužel vidět, ne stoprocentně důsledně), a protože žádná ze tří webových stránek, které jsem tehdy pod článkem uvedl jako zdroj, dnes již na původní adrese neexistuje, těžko bych se dopátrával, ze které z nich zrovna tento údaj pocházel. Je mi zřejmé, že v populárně-propagačních textech se může tradovat spousta chyb, takže určitě je správné, pokud obsah článku někdo prověří a opraví podle odbornějších zdrojů, kde by těch chyb mohlo být o něco méně (i zde ovšem platí, že obecně přijímaná chyba snadno přebije zapomenutou realitu). Určitě by bylo možné článek i podrobněji rozpracovat. Možná kdyby se v Lanna clubu našel někdo, komu by se chtělo systematicky rozvíjet na Wikipedii témata související s rodem Lannů a obory jejich činnosti, například regulaci Vltavy… --ŠJů (diskuse) 3. 11. 2023, 22:58 (CET)Odpovědět