Diskuse:Zaječická hořká

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 10 měsíci od uživatele ŠJů v tématu „Zkrácení názvu o podstatné jméno

Hoffman[editovat zdroj]

Copak mohl doktor Hoffman žít 130 let? V článku je uvedeno, že žil v letech 1610 - 1742. Skutečné letopočty jsem nedohledal, proto dopuručuji zatím z článku sundat -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 2001:718:1e03:a01::4bb (diskuse) 28. 1. 2016, 20:05‎ (CE(S)T)

Opraveno, Hoffmannova životopisná data jsou např. zde. --Xth-Floor (diskuse) 28. 1. 2016, 20:10 (CET)Odpovědět

Zkrácení názvu o podstatné jméno[editovat zdroj]

@Xth-Floor: Zdravím. Jak dokládají všechny historické etikety, reklamy a dobové texty, minimiálně přes jedno století, spíše přes dvě (od roku 1781), byla tato voda známá, propagovaná a distribuovaná pod ustáleným názvem "Zaječická hořká voda" (a jeho německým ekvivalentem). Pokud byl v nedávné době ten název z nějakých zřejmě právních důvodů gramaticky zprzněn vypuštěním podstatného jména (co hořkého zaječického to teď vlastně je?) po vzoru "pomazánkového" nemásla, "tuzemského" nerumu nebo "Zlaté esíček", tak bych z toho ještě automaticky nevyvozoval, že ten nový agramatický název má být rovnou i názvem článku, protože článek má být encyklopedický, pojednávající o celé historii té minerálky - článek nemá být primárně propagací dnešního výrobku. I kdyby jako název článku byl zvolen ten aktuální amputovaný, rozhodně by historický název neměl být odstraňován z textu článku - a neměla by chybět doložená informace o tom, kdy, jak a proč produkt o část svého názvu přišel.

Zdůvodnění revertu a vymazání informace o původním celém názvu: "na etiketě je „Zaječická hořká“, na webu výrobce je „Zaječická hořká“, registrovaná je jako „Zaječická hořká“, odborná literatura uvádí „Zaječická hořká“ a podle Googlu je „Zaječická hořká“ 5× rozšířenější než „Zaječická hořká voda“" je pochybné, fakt si nedokážu představit skutečně odbornou literaturu, která by původní celý název neuváděla. Leda že by to nebyla "odborná literatura", ale nějaký aktuální reklamní materiál, aktuální chemická analýza, záznam v nějakém rejstříku nebo nabídkovém katalogu apod. A mimochodem, ani v textu na webu "výrobce" (https://zajecicka.cz/zajecicka-horka-2012/) se plnému názvu zcela nevyhýbají. Píše se tam: "Zaječická hořká voda (Saidschitzer Bitter Wasser, Sedlitz Water) je světoznámým přírodním léčivem s bohatou historií. Známá od 17.století po celém civilizovaném světě, nesměla Zaječická hořká voda chybět v žádné tištěné encyklopedii." Nebo: "Zaječická hořká voda byla při exportu označována v Praze speciálním kolkem, neboť byla velmi často předmětem padělání." Nebo: "Zaječická hořká voda byla při exportu označována v Praze speciálním kolkem, neboť byla velmi často předmětem padělání." Nebo i s nadpisem kapitolky: "Současnost Zaječické hořké vody. V současnosti se Zaječická hořká voda a její blahodárné účinky těší vyjímečné oblibě v Asii, obzvláště v Číně, kde je nazývána kvůli výraznému balení v kobaltové modři “modrý šlechtic”." A k tomu nesčetněkrát spojení "hořká voda", nikoliv "hořká (nic)". Na úvodní stránce webu čteme: "Sláva Zaječické hořké vody pochází již z doby bez všudypřítomné reklamy. Tehdy musel být účinek přípravku zaručený a spolehlivý, jinak by se povědomí o jeho blahodárných účincích samovolně nerozšířilo. Hořkou chuť Zaječické hořké vody lze úplně odstranit smísením s Bílinskou kyselkou." V textu na úvodní stránce https://zajecicka.cz/ se píše: "Díky svému složení je jediným reprezentantem balneologické kategorie “pravá hořká voda”", takže to vypadá, že zřejmě není zakázáno označovat tento výrobek jako "hořkou vodu". Spíš bych pochyboval, že existuje balneologická kategorie "pravá hořká (nic)". Plné označení se běžně užívá v textech na webu výrobce, na webech lékáren, v recenzích atd. A mimochodem, pokud si obchodník nějaký název nechá zaregistrovat například verzálkami, proloženě nebo s jinými typografickými divočinami, neznamená to ještě nutně, že by měl být název přesně v takové podobě používán například v odborných nebo encklopedických textech - naopak to bývá spíše nevhodné.

Takže zkus dohledat, kdy a proč "voda" zmizela z registrace výrobku a kdy a proč ji kteří autoři začali vypouštět ze svých "odborných textů".

Že se na Googlu najde vícekrát spojení "zaječická hořká" než plný název "zaječická hořká voda", to tak nějak logicky vyplývá z toho, že ta dvojice slov je v té trojici obsažena. Pokud bys vyfiltroval případy, kdy se sousloví "zaječická hořká" vyskytuje v textu, ve kterém se nevyskytuje slovo "voda" a vynechal bys reklamy z posledních deseti či patnácti let, výsledek by asi vypadal jinak.

Naopak bych se podivil nad tím, proč je v první větě článku pro tuto sudetskou minerálku protlačován nedoložený moravský název "Zaječica", který používá jen zcela raritně pár Moraváků, a to jen pokud těsně vedle ní zmiňují ve stejné gramatické podobě Šaraticu (našel jsem všehovšudy dva relevantní výskyty, jeden na webu brněnské lékárny a jeden na webu fakultní nemocnice Brno, jinak Český jazykový atlas zná výraz "zaječica" jako vzácné lokální nářeční označení pro samici králíka). Že historicky bohatě doložený plný název z článku odstraňuješ, ale tenhle nedoložený nesmysl tam necháváš, to mi hlava nebere. --ŠJů (diskuse) 8. 7. 2023, 19:24 (CEST)Odpovědět

Je zajímavé, že ve zprávě z října 2014 o změně spotřebitelského obalu z litrových modrých plastových lahví na půllitrové fialové plastové lahve v roce 2015 sice na staré i nové verzi etikety je už pouze "Zaječická hořká", avšak v nadpise i textu tiskové zprávy se uvádí ještě důsledně plný název, dokonce v uvozovkách: „Změna spotřebitelských obalů “Zaječická hořká voda” od roku 2015. Počátkem roku 2015 mění výrobce BOHEMIA HEALING MINERAL WATERS CZ a.s. spotřebitelský obal produktu “Zaječická hořká voda” z PET 1L kobaltově modré barvy na PET 500 ml přibližně PANTONE 215.“ Dokud se výrobek prodával ve skle (0,7 litru), byl na etiketě ještě celý název a etiketa vypadala takto. Na všech starších etiketách a reklamách je vždycky celý název, jak se dá dohledat na Google i v Commons. --ŠJů (diskuse) 8. 7. 2023, 19:37 (CEST)Odpovědět