Diskuse:Záporožští kozáci píší dopis tureckému sultánovi

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Ukrajinské nebo ruské dějiny?

Nejsem si jist, zda je NPOV v tomto případě ta zcela nejvhodnější šablona, nicméně k věci. Fakt, že článek kromě slovenské Wikipedie čerpá z jedné sovětské publikace z roku 1981, se dost projevuje. Kromě dost patetického vyznění, které se dle mého názoru na encyklopedii nehodí, je potřeba odpovědět na otázky:

- je dopis záporožských kozáků opravdu historická událost (srovnejte s článkem Odpověď záporožských kozáků sultánovi Mehmetovi IV.)?
- opravdu patří záporožští kozáci do ruských dějin, a ne do ukrajinských?

Upravil bych článek nejraději sám, ale nemám tištěný zdroj a na anglické Wikipedii je u ekvivalentního článku šablona, vyzývající k doplnění zdrojů, takže to by asi nebylo ideální. --Zik (diskuse) 15. 11. 2016, 23:55 (CET)Odpovědět

Trochu jsem to zkrátil a odebral š. NPOV. --Jvs 16. 3. 2017, 19:59 (CET)Odpovědět

Ukrajinské nebo ruské dějiny?[editovat zdroj]

K diskusi výše - otázku, zda je něco ukrajinské nebo ruské je lépe neklást, neb nemá jednoznačnou odpověď. Záleží, kdo hodnotí. Ruská Wiki považuje malíře obrazu "Záporožci píší..." Rěpina za ruského, ukrajinská Wikipedie za ukrajinského umělce. S tím samým jsem se setkal u spisovatele Vasilije Grossmana a u dalších. Doporučuji tuto otázku nepitvat nebo vyvoláme revertační války.

(Byl Tyrš Němec nebo Čech :-) ?) --Svenkaj (diskuse) 16. 3. 2017, 21:01 (CET)Odpovědět