Diskuse:Wilson

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Woodrow Wilson v rozcestníku Wilson na 13. místě, tomu říkám praktický a funkční rozcestník :-). Asi předpokládáme, že pod jménem Wilson čtenář hledá především amerického sociologa a jazzovou zpěvačku. --ŠJů 7. 9. 2009, 16:03 (UTC)

Už jsem opravil, ale stejně se divím, jak se to mohlo přihodit, že byl takřka poslední. --ŠJů 7. 9. 2009, 16:15 (UTC)

Byli seřazeni podle abecedy. Teď jsou podle tvého pocitu. --Tlusťa 7. 9. 2009, 16:17 (UTC)

Hm. Tak to je opravdu geniální :-) --ŠJů 7. 9. 2009, 16:20 (UTC)

všechny rozcestníky jmen jsou řazeny podle abecedy, včetně těch kde se vyskytuje americký prezident např. Bush, Carter, Kennedy.. nechápu proč by tady to mělo být jinak. --Jowe 7. 9. 2009, 16:23 (UTC)

Předpokládejme, že čtenář umí abecedu. Encyklopedie jsou vytvářeny kvůli přehlednosti právě na základě abecedního řazení (nejrychlejší orientace), ono hodnocení významnosti bývá často subjektivní, kdo je na 5. a 6. místě významnosti ze zdejšího seznamu Wilsonů? --Kacir 7. 9. 2009, 16:24 (UTC)

Předpokládejme, že čtenář umí abecedu, ale předpokládejme i to, že tvůrci encyklopedie mají trochu soudnosti. Je obvyklé u všech ostatních typů rozcestníků a ostatně i třeba u běžných slovníkových hesel, že nejprve se uvádějí nehlavnější, nejběžnější či nejzákladnější významy a teprve potom významy řidší, okrajové, odvozené atd. Pokud někdo zná "nádraží prezidenta Wilsona" a nepamatuje si přesně křestní jméno onoho prezidenta, tak mu je přehlednost abecedního řazení úplně na houby: takového čtenáře tu prostě nutíme, aby se prokousal bod po bodu až na konec seznamu za 12 marginálnějších Wilsonů. Kritérium můžeme mít vcelku jasné: osoby, které je zvykem v českojazyčném prostředí označovat pouhým příjmením a přitom se očekává, že každý hned ví, o koho jde, je z praktických a logických důvodů správné předsunout na začátek seznamu. Ne každý, kdo zná Celsiovu stupnici, ví že Celsius byl Anders. Pokud jsou rozcestníky dvou či tříčlenné, tak na tom tolik nezáleží, ale tento rozcestník Wilsonů je opravdu exemplární ukázka, do jak nesmyslné krajnosti může pouhé abecední řazení vést. --ŠJů 7. 9. 2009, 17:55 (UTC)
Chápu Vaše pohnutí mysli. Kdo ale bude určovat pořadí na dalších místech ?? Není to náhodou nesmysl ...?! --MiroslavJosef 7. 9. 2009, 17:58 (UTC)
Jak vidno, Tvou představu nesdílejí ani velké verze encyklopedie, jistě je v anglicky mluvících zemích prezident nejnámější osobou, přesto zůstává na úplně posledním místě seznamu, tak doufejme, že všichni znají jeho křestní jméno Woodrow, aby se nemuseli prokousávat dlouhým seznamem... :) en:List of people with surname Wilson, de:Wilson (Familienname) --Kacir 7. 9. 2009, 18:15 (UTC)
Já bych naopak řekl, že zatímco v anglojazyčných zemích zná každý spoustu Wilsonů, tak u nás většina lidí jen toho jednoho. No ale budiž: neumíme to vymyslet rozumněji, tak to nechme jak to je. --ŠJů 7. 9. 2009, 23:11 (UTC)
A ten tvůj příklad byl špatný, to není rozcestník ale seznam. Správný příklad je en:Wilson (prezident je hned na 3. místě rozcestníku, narozdíl od dalších Wilsonů, které člověk musí hledat v odkázaném seznamu. --ŠJů 7. 9. 2009, 23:17 (UTC)
Mimochodem, ten kdo bezpečně zná Wilsonovo křestní jméno, se do tohoto rozcestníku stejně vůbec nedostane, protože zadá do vyhledávacího okénka rovnou celé jméno. A kdo hledá jiného Wilsona, toho by zase většinou vůbec nenapadlo hledat ho podle samotného příjmení. Do rozcestníku Wilson se principálně dostanou právě ti čtenáři, kteří hledají prostě "Wilsona" (a ve zbylých případech hledají nějaké místo jménem Wilson, které nám tady úplně chybí). Tedy, troufám si tvrdit, v 95 % hledají právě Woodrowa a netroufají si trefit jeho křestní jméno. --ŠJů 7. 9. 2009, 23:23 (UTC)
Bohužel náš rozcestník je koncipován jako ten anglický seznam (ne rozcestník), tedy přehled všech příjmení, nikoli výběr jednoho dvou jmen. --Kacir 8. 9. 2009, 07:44 (UTC)
Vždyť ale vůbec nikomu nic nebrání založit článek Wilson (rozcestník) a nebo stávající článek Wilson přejmenovat na Wilson (příjmení) a podobný rozcestník jako mají na en:Wiki udělat na původním hesle Wilson ** Promiňte mi, ale toto zde mi připomíná zjevné "mlácení prázdné slámy" ** --MiroslavJosef 8. 9. 2009, 07:55 (UTC)
Miroslave, lze doporučit jen jediné WP:EsO :) --Kacir 8. 9. 2009, 07:56 (UTC)