Diskuse:Volby

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mám několik výhrad k textu, neodvažuji se však jako nováček k tak velkým zásahům přímo v textu. Celý odstavec "Občané delegují svého zástupce a předávají mu některé své pravomoce, vybírají jej při hlasování (vhazují volební lístek se jménem kandidáta do urny, nebo na příslušném stroji označí jméno svého kandidáta). Vítěz voleb, většinou jím je zvolená nadpoloviční většina, získá právo rozhodovat o zásadních věcech dotýkajících se všech obyvatel." bych navrhoval vypustit, či zásadně přeformulovat. Důvody:

  1. volby jsou výběr osoby či osob do funkce, postavení či orgánu, v odstavci se mluví jen o 1 zástupci či kandidátovi (ne už například o kandidátní listině celé strany, či o alternativních kandidátech, které může v některých volebních systémech volič uvést)
  2. předávání pravomocí je poněkud sporné - jednak nevyplývá přímo ze samotných voleb, ale např. z ústavy, jednak třeba při takové volbě Superstar k žádnému předávání pravomocí nedochází
  3. existují i další způsoby odevzdávání hlasů než jen do urny, např. korespondenční či v zastoupení a samozřejmě různé způsoby voleb veřejných
  4. vítěz voleb (zřejmě ve smyslu ten, kdo získá nejvíce hlasů) nemusí mít nadpoloviční většinu - je-li míněno uzavírání povolebních koalic k dosažení nadpoloviční většiny v parlamentu, tak to je ovlivněno volbami jen zčásti

Dále mám dojem, že řada autorů nepovažuje volby orgánem (byť voleným, ale majícím i jiné funkce, kvůli kterým byl hlavně volen) za nepřímé volby.

Rovné volební právo znamená též, že hlas každého voliče má stejnou váhu, nestačí, že voliči mají stejný počet hlasů - např. při jednomandátových obvodech záleží na počtech voličů v každém obvodě.

Jinak se omlouvám, přes četné pokusy se mně nepodařilo vyrobit číslovaný seznam. --Luděk Belán 10:53, 19. 12. 2006 (UTC)

Format jsem opravil, do textu byly vlozeny tagy br, proto to nefungovaly, dalsi se neodvazuji komentovat, nevi o tom moc. Ale klidne editujte s odvahou. Ostatni to kdyztak dale zkoriguji --Postrach 11:00, 19. 12. 2006 (UTC)

Díky za opravu, ty tagy se zanesly při použití tlačítka na odřádkování (úplně vpravo v tlačítkové liště nad editovaným textem), nebyl jsem si jistý, zda použití klávesnicového Enteru je podle Nápovědy to pravé (zda například nespustí zvýrazněné tlačítko Uložit změny).