Diskuse:Vinohradnictví

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Náměty na vylepšení článku[editovat zdroj]

(Pro studenty VŠE v rámci předmětu Informatika)

  • Encyklopedičnost. Encyklopedické články nemají být pouhými návody, mají subjekt článku popsat, vysvětlit. Tento článek se primárně zabývá praxí, tedy jak se starat o vinohrady, ale už nevěnuje pozornost samotnému vědnímu či řemeslnému oboru, jeho historii a vývoji, místním specifikům, případně i folklóru apod. Že nějaký článek není kompletní je však ve Wikipedii běžné, takže i to, co článek obsahuje nyní, je hodnotné a navíc poměrně dobře napsané.
  • Vyjasnit pojmy. Jaký je přesně rozdíl mezi vinohradnictvím a vinařstvím? V článku o vinařství se používají pojmy oba, jsou to tedy synonyma, případně není vinohradnictví jen podoborem vinařství? Nebylo by pak lepší oba články sloučit? (Např. v angličtině existuje jenom jeden článek o tomto tématu – viniculture.)
  • Obrázky. Článku by slušelo více obrázků. Nemusí být vaše vlastní, v úložiští médií Wikimedia Commons jich jistě naleznete spoustu vhodných.
  • Zvýrazňování textu. Tučné písmo by se ve Wikipedii mělo používat pouze pro název článku, kurzíva pak převážně pro názvy uměleckých děl, případně i pro doslovné citace, více naleznete zde. V podstatě všechen zvýrazněný text v článku by bylo vhodné převést na text normální.
  • Odkazy. Mnohé pojmy v článku by místo zvýraznění mohly být „modrými/červenými odkazy“ (tj. odkazy na další články Wikipedie). Když se podíváte např. na tento anglický seznam, zjistíte, kolik vinařských pojmů tam má samostatný článek.
  • Zdrojování. Předpokládám, že z knihy jste čerpali více, než kolik ukazuje ta jediná reference (naznačují to už názvy kapitol článku kopírující názvy kapitol knihy; doufám, že samotný text zkopírovaný není). Bylo by vhodné do textu zařadit další reference na knihu (třeba za každý odstavec), a to s odkazem na konkrétní stranu (ne celý rozsah 158-177). Knihu také přidávám do sekce Literatura.

--Byrnjolf 15. 5. 2013, 15:23 (UTC)