Diskuse:Vincy Schwarz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Jvs v tématu „Církev

Církev[editovat zdroj]

Článek a infobox uvádí rozporné údaje, do jaké církve Vincy patřil. Chtělo by to zjistit a ozdrojovat. --Jan Spousta (diskuse) 20. 6. 2022, 11:38 (CEST)Odpovědět

Zkoušel jsem k tomu něco dohledat, zdroje se rozcházejí: (--Jvs 21. 6. 2022, 10:24 (CEST))Odpovědět

[1] "V roce 1940 z taktických důvodů vstupuje ateista Vincy Schwarz do Československé církve, kterou považoval za nejčeštější. Pracoval aktivně v její smíchovské obci, kde míval četné vlastenecky zaměřené přednášky."

[2] "Evangelický kostel – sborový dům J. A. Komenského. Kostel při farnímu sboru Českobratrské církve evangelické (sborový dům J. A. Komenského) na Smíchově je poměrně prostá stavba také ve funkcionalistickém stylu z roku 1931. Jeho adresa je Na Doubkové č.p. 2040/8 (ulice pojmenovaná po zámožné rodině Doubků z usedlosti Santoška). V době nacistické okupace prožíval smíchovský sbor velice těžké období, protože celá řada jeho členů byla vězněna v koncentračních táborech. Ve sborové kronice je uvedeno několik desítek jmen vězněných bratří a sester, z nichž 31 se nevrátilo. Členem sboru byl také Vincy Schwarz, Němec, který na protest proti nacismu odmítal říšské občanství, byl gestapem zatčen a popraven v červnu roku 1942."

Shodný text je i na http://ccesmichov.cz/ / O nás / Dějiny sboru: "V době nacistické okupace prožíval smíchovský sbor velice těžké období, protože celá řada jeho členů byla vězněna v koncentračních táborech. Ve sborové kronice je uvedeno několik desítek jmen vězněných bratří a sester, z nichž 31 se nevrátilo. Členem sboru byl také Vincy Schwarz, Němec, který na protest proti nacismu odmítal říšské občanství, byl gestapem zatčen a popraven v červnu roku 1942."

[3] "Jeho rodiče byli členy Českobratrského evangelického sboru na Smíchově. Na akce sboru brávali aktivního Karla často s sebou. [...] Do sboru se v roce 1940 přihlásí intelektuál Vincy Schwarz."