Diskuse:Viktor Dyk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vidím to tak, že patřil odpůrce (čeho, 2.p.) hradní politiky, a především (koho, 2.p.) jejích tvůrců. Ovšem možná jsem se na dotyčnou větu podíval ze špatného úhlu, v tom případě se omlouvám. 89.103.134.220 10:43, 2. 5. 2008 (UTC)

... ano, byl to můj omyl, omlouvám se ... --MiroslavJosef 10:45, 2. 5. 2008 (UTC)


Ve článku mi dost chybí fakt, že Viktor Dyk byl také šachista mistrovské třídy, zmiňuje to mimo jiné Jiří Veselý v knize Psychologický průvodce šachovou partií. Dyk o šachách i psal. Zde úryvek, co cituje Veselý:

"Teoretická léčka je nemilá věc. Zaběhnete se do jakési varianty nic zlého netuše: protivník začne tahat nápadně rychle. To je podezřelý úkaz: stáváte se opatrnějším. Opatrnost přišla však pozdě. Protivník tahá čím dál rychleji a vy čím dál pomaleji. Kolem partie kupí se krkavci. Šušká se tak, že možno dobře rozuměti tomu šuškání. Hodiny ubíhají stále rychleji a ručička utíká stále zběsileji. Je vám nevolno. A protivník tahá stále à tempo... Šuškání se stává ještě srozumitelnějším. Zaslechnete jméno šachových mistrů a šachového turnaje. Chápete: vaše partie se nehraje dnes poprvé. Je nyní jasno, proč protivník hraje tak rychle a s takovým klidem. Ví, co ví."


Hrál proti velikánům své doby, jako byl Richard Réti nebo Oldřich Duras. Nemohl se jim rovnat, ale na básníka to nebylo špatné :-)

hrstka jeho partií viz databáze: http://www.chessgames.com/perl/chessplayer?pid=83917

doformulování hesla rád přenechám někomu jinému.. každopádně zde zmínka o šachách nesmí chybět!!

Kafka

Díky za zajímavou informaci, nebojte se editovat s odvahou, ne každý má po ruce relevantní literaturu. --Dezidor 6. 1. 2010, 19:04 (UTC)

Bylo by dobré podrobněji popsat vztah Dyka k Benešovi i to, na čem se vztah zlomil. Dyk se s Benešem domluvil a vybavil ho penězi, aby zajistil jeho cestu do exilu. Beneš neudělal nic, peníze utratil a po válce to Dykovi zapřel.

Petr Gabriel st.