Diskuse:Višňový sad

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Píši, že o tématu Višňový sad je třeba si z textu vytáhnout to důležité, to, co čtenář uzná za vhodné..

Proč se tedy s tématem soutěží? Obsah hry je vypsán na stránce A.P.Čechov. Myslel jsem tak, že bude užitečné napsat něco dalekosáhlejšího a obsáhlejšího..

To mi smažete mou celodenní práci? --Uniroma 7. 9. 2010, 16:37 (UTC)

Jde vidět, že ten, který navrhl smazání stránky, opravdu vystudoval konstrukci kolejových vozidel, jak sám píše, a ne literaturu nebo divadlo. Neví ani pořádně, co je to esej (tohle rozhodně ne!). -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Uniroma (diskuse)

Článek skutečně nesplňuje podmínky rychlého smazání, šablonu odstraním, ale Vás chci upozornit, že vyhrožování fyzickou likvidací vkladateli šablony (odstranil jsem, nyní dostupné pouze v historii této diskusní stránky), byť v tomto případě nejspíše myšlené jen žertem, nebudou tolerovány! Děkuji za pochopení.
K samotnému obsahu: Článek cituje na svém konci zdroj, tedy není bez zdrojů, možná jen nešťastně hovoří o sobě jako o práci někoho, čímž asi svádí k tomu, aby byl označen jako vlastní výzkum. Je jistě třeba jej přepracovat, tedy šablona upravit je umístěna účelně, rychlé smazání však již nikoliv. Použijte Diskusi o smazání apod. --Wespecz 7. 9. 2010, 17:25 (UTC)
Aktualizace: Autor již stačil odstranit šablonu smazat sám. --Wespecz 7. 9. 2010, 17:25 (UTC)

Díky za vysvětlení: já vycházel z toho, že návrh na smazání dal člověk-konstruktér kolejových vozidel, což ve spojení s uměním nepovažuji za šťastné spojení.

Ve Wikipedii existuje zřejmě dilema: nesmí se používat jiné zdroje, zároveň, když člověk použije vlastní invenci, označí se to jako "vlastní výzkum" - nakolik je tedy tvorba textu povolena a nakolik ne? Díky za objasnění. --Uniroma 7. 9. 2010, 17:29 (UTC)

Jednoduše řečeno co je zakázáno je psaní z vklastní zkušenosti, z hlavy atd. Co je správné je přepsat vlastními slovy nějaký důvěryhodný zdroj a ten ocitovat / uvést. To jste podle mého udělal, pokud jste do článku nezarhnul i nějaké vlastní zkušensti apod. Co je zakázáno je zkopírovat text ze zdroje (to je opačný extrém vlastního výzkumu – porušení autorských práv). --Wespecz 7. 9. 2010, 17:34 (UTC)

Tak jste mě neodhadl :-) Je to celé moje práce, ale čerpám z literatury od antiky až po novověk (studium na DAMU): tzn. veškeré zdroje jsou opřené o uvedenou literaturu zmíněnou v textu, tedy podložené a časem prověřené.. Chci se zeptat: ten článek je soutěžní - v případě, že by se nenašel lepší editor na tuto tématiku, je tam šance na výhru toho netbooku? Díky --Uniroma 7. 9. 2010, 17:45 (UTC)

Já nic nehádám, já Vám vysvětluji, na co jste se ptal. ;-) O Vašich šancích na výhru v tomto stavu článku pochybuji, ale zkuste např. WP:WPQ, aby se zvýšily. :) --Wespecz 7. 9. 2010, 18:00 (UTC)

Sice nejsem člen WPQ, ale nějaké rady pro začátek bych Vám dal, za prvé by to chtělo napsat něco o Višňovém sadu, protože to, co zde je, je jistě hezký článek, který o něčem pojednává, ale bohužel ne o Višňovém sadu (tedy oné Čechovově hře). Dát tomu nějaký úvod, že to je divadelní hra, kdo napsal, kdy to napsal atd. atd. a samozřejmě obsáhlejší popis děje. Pokud článek nebude mít tyto náležitosti, tak se nemá cenu bavit o něčem dalším. --marv1N 7. 9. 2010, 19:11 (UTC)

Určitě máte pravdu - o Višňovém sadu je to nanejvýš tak z 10-ti %. Přesto si myslím, že kdo si přečte článek celý, souvislosti pochopí a ocení, že chybějící suchá fakta - tedy literatura faktu - jsou nudná a neobsahují "sugo" věci. Popis děje je na stránce s článkem Anton Pavlovič Čechov. --Uniroma 7. 9. 2010, 21:35 (UTC)

Je jasné, že je potřeba, aby ta hra byla dána do širších souvislostí, ale tenhle článek má jen ty souvislosti a to je prostě špatně – vypustit suchá fakta z encyklopedického (resp. wiki) článku je protimluv. Pokud zastáváte takovýto názor, tak možná, že Wikipedie není to správné místo pro vaši realizaci (nakonec je to jenom encyklopedie s trochu vyššími ambicemi). Pokud jste si spolupráci s Wikipedií stále nerozmyslel, zkuste se podívat třeba na Hledání ztraceného času (což je Dobrý článek a jakožto kniha, tak snad i článek tématem jakžtakž blízký Sadu, bohužel žádnou divadelní hru dobrou nemáme) a vzít nějakou inspiraci k dalšímu postupu tam. Nakonec myslím, že ten článek, který zde visí není nepoužitelný, ale nepoužil bych ho zrovna v tomto článku, ale v některých specializovaných článcích (jako třeba Virtù apod.). --marv1N 7. 9. 2010, 22:27 (UTC)

Díky za připomínky :-) Škoda, že studium na divadelní fakultě je již minulost, jinak bych si "Višňový sad" milerád přečetl znovu a buďte si jist, že můj článek by byl výborný. Toto mě však neživí a mám jiné priority, takže osud článku přenechám jiným. S tím heslem virtù máte pravdu, vkládat ale nová hesla s odkazy zabere tolik času (včera jsem nad tím strávil celý den), že dám přednost jiné činnosti. Zatím :-) --Uniroma 8. 9. 2010, 09:02 (UTC)

Nejsem na peníze, ale právě proto, že jich je málo, potřeboval bych nějakou motivaci (např. malou finanční odměnu), protože jinak volontérství i vzhledem k tomu, že vám tady do všeho každý "kecá" (nemyslím teď vás, myslíte to dobře), leze na mozek a nevyplácí se. Nikdo to neocení. --Uniroma 8. 9. 2010, 09:05 (UTC)

Jepichodov[editovat zdroj]

Duňasa není zamilovaná do Jepichodova, ale do Jaši. To Jaša je kariérista.