Diskuse:Většinový volební systém

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 46.183.67.251 v tématu „Výhody

1.Článek nerozlišuje mezi většinovými volebními systémy s jedním vítězem (jednomandátový volební obvod) a systémy s více vítězi(vícemandátový volební obvod).

2.Článek nerozlišuje výhody/nevýhody systému FPTP(jednokolový systém), dvoukolového systému a plně eliminujícího,vícekolového systému(exhaustive ballot). Např. hlasy propadají u FPTP systému (jednokolový systém), nikoliv u dvoukolového a vícekolových systémů, jak je v článku chybně uvedeno jako Nevýhody všech pluralitních systémů.

3.Článek nerozlišuje výhody/nevýhody mezi relativní většinou postačující k vítězství(FPTP) a absolutní většinou hlasů(více než 50%) nutnou k vítězství a z toho vyplývající dopady. Taktické hlasování,dopad na férovost a otevřenost soutěže mezi více než dvěmi politickými stranami, propadlé hlasy, gerrymandering (manipulace s volebními obvody),obvinění z manipulace rušivými kandidáty s cílem odebrat soupeři hlasy,disproporční vliv menších stran.

4.Prostý překlad ekvivalentního wiki článku z angličtiny do češtiny by byl pravdivější, férovější, přehlednější, úplnější a jasnější.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Precession72 (diskuse)

1.-3. Editujte s odvahou, 4. tak ten článek přeložte.--Zdenekk2 31. 12. 2011, 12:28 (UTC)

Výhody[editovat zdroj]

"Umožňuje sestavit téměř jednobarevný (jednostranný) zastupitelský orgán, čímž lze snadněji dosáhnout relativní politické stability." Nemyslíte místo zastupitelského orgánu spíše výkonný orgán? I když ve Velké Británii získají většinu labouristi nebo konzervativci (viz četné příklad), tak zastupitelský orgán pak nikdy není "téměř jednobarevný (jednostranný)", opozice tam je a je výrazná, ale nemůže svrhnout vládu. 46.183.67.251 5. 2. 2020, 15:13 (CET)Odpovědět