Diskuse:Výživa rostlin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, děkuji za moc hezký článek! Nicméně jsem udělal několik změn, které by asi zasloužily zkontrolovat, rostlinám nerozumím. Také je potřeba zkontrolovat, jestli jsem opravdu správně opravil odkaz na referenci "Loew", původně vedla na něco úplně jiného. Smazal jsem, že jmelí roste na dubech (zdroj podle Campbella), to bude ochmet. Smazal jsem LOEWovu referenci na to, že fosfor je potřeba pro "vznik a růst jader v nových buňkách", v té době se předpokládalo, že DNA je buněčný sklad fosforu a trochu jsem to rozepsal. Na několik míst jsem doplnil požadavek na reference, protože citované články jsou poněkud staré a věřím, že otázky, které byly v té době nezodpovězené, se někam pohnuly, tím ale neříkám, že byste je měl hledat vy. Také jsem si všiml, že ve článku stopový prvek se píše "pro rostliny pak ještě: hliník, bor, molybden, křemík a chlor", ty zvýrazněné nejsou ve článku zmíněny. S pozdravem, --Faskal (diskuse) 5. 4. 2014, 14:50 (UTC)

Ano, z nich zejména bor a molybden jsou důležité. Ale i ty ostatní informace by stálo za to osvěžit. Nicméně biochemii zvládáte lépe než já. Použil jsem staré informace, které byly z důvěryhodného zdroje a zajímavé, nicméně z dnešního pohledu nekompletní tak jako tak (chybí i další a opravdu důležité známé efekty mikroprvků již také popsané jinde ve wikipedii a rozebrání vlivů hlavních živin). Předpokládám, že to takto nezůstane a že text doplním, stejně jako texty o řezu a další hesla v oboru. Ačkoliv mám nové informace, tyto byly prostě po ruce, vzhledem k tomu, že uplynulo 70let od smrti všech osob které se zúčastnily sepsání, i legálně snadno použitelné Ctrl+V. Předtím bylo heslo redirektem k agrochemii, tedy jako by chemie byla redirektem k fyzice. Ovšem Vaše pokyny nezapadnou a budu se jim brzy věnovat. Pokud mi budete psát na diskusní stránky hesel, prosím upozorněte mne na diskusní stránce, Vaše připomínky jsem objevil náhodou, děkuji. --I.Sáček, senior (diskuse) 6. 4. 2014, 22:20 (UTC)
Moc děkuji za odpověď i za vaše perfektní články pro wikipedii. Poznámku o diskuzních stránkách beru na vědomí.--Faskal (diskuse) 7. 4. 2014, 07:06 (UTC)
Děkuji za úpravy, kdyby byly všechny moje příspěvky „perfektní“ jako Výživa rostlin asi bych se za ně mohl leda stydět, za mizerně přeložené domněnky z devatenáctého století. Naíc jste zdroj musel opravit Vy, aby se dal použít, odkazoval na rzi, opravdu hrůza. Ještě jednou díky. Pokud narazíte na chybu, zastaralou informaci prosím opravte ji, mám zastaralé a mizerné znalosti školní biochemie končící někde u Krebsova cyklu a ATP na konci 20. století.--I.Sáček, senior (diskuse) 9. 4. 2014, 20:52 (UTC)
Tak chyba se vloudí a biochemie není všechno. Snad bych Vás jenom poprosil v případě psaní názvu prvku buď o uvádění oxidativního stavu (což většinou píšete) nebo rozepsáním jeho názvu, ale ne psaní zkratky (všiml jsem si toho u manganu a mědi), protože to budí dojem nerozpustné formy (jako je třeba Cu0 pro kovovou měď; ta "0" se tam většinou nepíše) a nebyl bych schopný to opravit na správný ion, protože to nemám načtené. Článek si znovu pečlivě pročtu, nejspíš o víkendu.--Faskal (diskuse) 10. 4. 2014, 12:08 (UTC)
Díky za zprávu, projdu to také, ale jednak vycházím různých zdrojů (s různě zapsanými údaji) a také jsem se ani zatím nenaučil jak je nejlíp psát chemické značky s čísly, zatím jsem to tady nepotřeboval. Zkusím to dát dopořádku jak zvládnu, at nestrávíte víkend u wikipedie. A mimochodem opravdu díky za přehození Perry na heslo a založení rozcestníku, já bych si nebyl jistý zda to tak dělám dobře a zbytečně neničím rozcestník kvůli okrajově používanému nápoji. Nicméně určitě to ideálně má být takhle. --I.Sáček, senior (diskuse) 11. 4. 2014, 15:59 (UTC)
Tak jsem doplnil nějaké biochemické věci; zatím tolik, zbytek někdy později. Měl bych pár komentářů: píšete, že částice...vzniklé z matečné horniny...tvoří humus, měl jsem za to, že humus je jenom ta organická část. Přidal jsem malou zmínku o "přírodním hnojivu", ale vlastně o tom nic pořádně nevím a na české wikipedii jsem nenašel článek, kam bych odkázal. Při procházení internetu jsem si všiml, že se často mezi nezbytné stopové prvky se pro rostliny uvádí také selen, neuvádějí o něm něco vaše zdroje? V případě manganu a chlóru uvádíte referenci k tomu, že nejsou potřeba, našel jsem ale zdroje, které tvrdí opak: mangan(MILLALEO, R, Reyes- Diaz, M; Ivanov, A.G; Mora, M.L; Alberdi, M. MANGANESE AS ESSENTIAL AND TOXIC ELEMENT FOR PLANTS: TRANSPORT, ACCUMULATION AND RESISTANCE MECHANISMS. Journal of soil science and plant nutrition. 2010-01-01, roč. 10, čís. 4, s. 470–481. DOI 10.4067/S0718-95162010000200008. ) a chlór (nejméně pro vyšší rostliny).(MARSCHNER, Horst. Mineral nutrition of higher plants. Amsterdam [etc.]: Academic Press, 2008. ISBN 978-0-12-473543-9. Kapitola 9. Chlorine, s. 889. ) S tímto je problém v tom, že jak se jedná o stopové prvky, tak je velký problém dokázat, že je ty rostliny opravdu nepotřebují. Problém je hlavně zajistit, aby se k nim ten prvek opravdu nedostal, a on přitom může přijít vzduchem v podobě prachu, nebo stačí, když už je v buňce přítomný před pokusem a buňka si jej prostě zrecykluje klidně přes mnoho generací, což se může projevit jenom zpomalením růstu – přesně tato chyba se třeba povedla procpat až do science a titulky novin při (mylném) objevu arzenu v DNA.--Faskal (diskuse) 13. 4. 2014, 10:08 (UTC)