Diskuse:Války českých dějin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Svenkaj v tématu „Proč České knížectví až 1035?

Proti přesunu, třeba taková prusko-rakouská válka nebyla válkou Česka, ale do českých dějin rozhodně patří. --Silesianus 27. 4. 2010, 08:05 (UTC)

Slavníkovci[editovat zdroj]

Nevím, jestli zrovna vyvraždění Slavníkovců (jednorázový akt) patří do článku s názvem Války českých dějin. Navíc účast Přemyslovců na této události je víceméně nejasná (uvádí se například, že část knížecí družiny to udělala téměř svévolně, a ne že by jim dával Boleslav II. příkaz). --Silesianus 7. 7. 2010, 14:54 (UTC)

Při uvádění stran jsme čerpal z knihy Nejdůležitějšší bitvy v českých dějinách od Jitky Lenkové a Václava Pavlíka. Pokud jde o důvod proč jsem sem dal vyvraždění Slavníkovců. Dobývání Libice trvalo dva dny a bojovalo se při něm. Lze jej tedy považovat za válku. Možná, že by měl být jiný název. Třeba dobytí Libice. Bedivere 8. 7. 2010, 09:05 (UTC)

Tož za válku to není - viz heslo válka - Válka je rozsáhlý stav organizovaného násilí mezi dvěma nebo více skupinami lidí. Jak už název knihy napovídá (mám ji mimochodem též), nešlo o válku, ale "jen" o bitvu. Proto mezi válkami nemá co dělat. Navíc ony strany jsou dosti sporné, jak jsem psal výše, historikům není tak zcela jasná úloha Přemyslovců. --Silesianus 8. 7. 2010, 09:14 (UTC)

Uznávám šlo o bitvu, ale byla součastí většího konfliktu (došlo k dobývání více hradů). Stačilo by tedy změnit název, ale nenapadá mě na jaký. Pokud jde o Přemyslovce-místo nich by tam šlo dát Vršovce, kteří útok provedli. Bedivere 8. 7. 2010, 10:10 (UTC)

Násilné konflikty[editovat zdroj]

Únorový převrat a CzechTek vedle sebe?? No já nevím, když jedou Baníkovci na Spartu (nebo obráceně), tak je z toho taky mela jak na CzechTeku, budem to taky dávat do tabulky? --Silesianus 20. 8. 2010, 10:14 (UTC)

Pravdou je že když jsem te CzechTek přidával, sám jsem měl trochu pochybnosti. Ty střety s fotbalisty mě nenapadly a asi by se tam neměly dávat. Pokud s CzechTekem je problém nebudu nic namítat proti smazání. --Bedivere 20. 8. 2010, 11:42 (UTC)

Myslím, že CzechTek mezi takovéto "velikány" typu Vítězného únoru a Sametové revoluce rozhodně nepatří, proto ho odstraním. --Silesianus 20. 8. 2010, 16:58 (UTC)
Osobně mi přijde trochu úsměvné i vidět Sámovu říši atd. pod hlavičkou Seznam ozbrojených konfliktů českého a československého státu. Války českých dějin smysl dávají, ale tohle mi přijde jako docela ahistorické. Mějte se.--Nadkachna 20. 8. 2010, 17:01 (UTC)
Ono i to zařazení velkomoravských konfliktů je docela zvláštní. Zajímalo by mě, na kolik se např. Pribinova vyhnání zúčastnili Češi (že tam byly Moravané je vcelku jasné). A pokud by zde měli být i konflikty Moravanů, tak zcela změnit úvod (úvodní větu + minimálně název první části). V tom případě by to navíc chtělo zařadit minimálně i tažení Ludvíka Němce proti Moravanům v letech 864 a 869. --Freibo (diskuse) 7. 11. 2015, 10:41 (CET)Odpovědět

Proč České knížectví až 1035?[editovat zdroj]

Do druhé tabulky (Přemyslovské knížectví) patří podle mne i poslední čtyři řádky tabulky předchozí (nepojmenována).--Svenkaj (diskuse) 13. 10. 2019, 14:05 (CEST)Odpovědět

Začal jsem doplňovat tuto stránku. Ta první tabulka zde byla původně. Proč 1035? Začal jsem probírat literaturu od Břetislava I., ale počítám, že doplním i předchozí období... Jiggi~cswiki