Diskuse:Václav Kočka starší

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Předmět rozlišovače[editovat zdroj]

Co je to za příšerný rozlišovač "Matějská pouť" u osoby? Spojitost s konkrétní akcí by neměla být v rozlišovači ve spojitosti s osobami. To bychom zde mohli mít hesla jako Hušák (Sazka), Wichterle (kontaktní čočky) nebo Topolánek (ODS). Vhodné je uvádět datum narození nebo obecnou profesi či funkci. Tedy Hušák (podnikatel), Wichterle (vědec), Topolánek (politik). Pokud zítra pan Kočka skončí v organizování Matějské pouti, tak budeme měnit název článku? --Kacir 10. 10. 2008, 11:05 (UTC)

A kdo asi zná Kočku podle roku narození nebo podle "obecné profese"? A pokud dáš u jakékoliv jiné živé osoby do rozlišovače "obecnou profesi nebo funkci", tak stejně nikdy předem nevíš, jestli se nevrhne na jiný obor nebo se neproslaví něčím úplně jiným než tou původní profesí či funkcí. --ŠJů 10. 10. 2008, 11:46 (UTC)
ŠJů, podle mého názoru by mělo být v rozlišovači u pana Kočky "podnikatel". A to právě z důvodů, které jsem popsal. Ten, kdo bude vyhledávat toto jméno, tak ho s přehledem najde (doufám, že si nemyslíš, že by ho bez tohoto rozlišovače pátrající nenašel). Avšak nepovažuji předmět článku za natolik důležitý, abych název článku měnil. --Kacir 10. 10. 2008, 11:54 (UTC)
Já mám z obsahu článku pocit, že Kočka starší v pouťovém světě působil a působí především jako manažer, nikoliv jako podnikatel. Nevím o tom, že by mu Incheba patřila, a jestli dříve nedělal pod hlavičkou nějakého Parku kultury. Dnes jsem přemýšlel nad rozlišovači u jména Jiří Kolář a taky mě nenapadlo nic lepšího než Jiří Kolář (České dráhy), protože manažerem nebo úředníkem byl ten policejní prezident taky, a obor je pro ty lidi charakterističtější než funkce. --ŠJů 10. 10. 2008, 23:58 (UTC)
Manažer je dle mého názoru únosné. U pánů Jiří Kolářů bych pak preferoval rok narození. Teď jsem se podíval na Nováky, Kučery, Pospíšily a nikde jsem neviděl tak specifický rozlišovač jako je název firmy (ČD) či nějaké konkrétní události (Matějská pouť). Vždy se jedná o obecnější pojmosloví. --Kacir 11. 10. 2008, 01:43 (UTC)
Já bych byl pro Václav Kočka (kolotočář), protože to je IMHO asi vůbec nejýstižnější, podnikatel to mi zní nějak moc nóbl a manažer rovněž ** Zdravím vespolek --MiroslavJosef 11. 10. 2008, 05:00 (UTC)
„Manažer“ je v tomto oboru i v historické epoše, v níž převážně starší Kočka působil, naprosto neobvyklé a tedy zavádějící označení. Pro Kočky je specifický obor, v němž působili – nikoliv pozice, které v tom oboru zastávali. Rok narození je dobrý možná tak k rozlišení staršího Kočky od mladšího, ale k rozlišení tří Jiřích Kolářů (jejichž roky narození si nikdo normální kromě jejich nejbližších příbuzných nepamatuje) je naprosto nevhodný. Jako rozlišovač se má volit především takové označení, které dostatečně plní rozlišovací funkci, aniž by čtenář musel každý z těch článků otevírat. Pokud by náhodou někdy v budoucnu některý z Kolářů nebo Kočků nabyl encyklopedické významnosti v nějakém jiném oboru, tak pak samozřejmě bude vhodné změnit obsah i název článku. (S tím kolotočářem to beru spíš jako žert, Kočkové určitě měli pod sebou i lochnesku, strašidelný zámek a především stánky s buřtama a cukrovou vatou. A "komediant" nebo "světskej" by asi taky nebyl vhodný rozlišovač. --ŠJů 11. 10. 2008, 13:26 (UTC)
No ano, byl to napůl vtip - člověka jeho typu lze dost těžko rozlišit podle nějaké typické profese - já bych tam tu Matějskou pouť nechal - jeví se mi to IMHO stejně bizardní jako cokoliv jiného ** Zdravím --MiroslavJosef 11. 10. 2008, 13:44 (UTC)

Vyřazení z kategorie místních politiků[editovat zdroj]

Záleží na tom, jestli za "místního politika" považujeme jen toho, kdo byl členem zastupitelstva územně-samosprávného celku, anebo každého, kdo hraje významnou roli v místní politice. Funkce místopředsedy oblastní organizace strany je v běžném významu slova nepochybně politickou funkcí, byť nejde o funkci v politické správě obce, ale o funkci stranickou. --ŠJů 22. 3. 2009, 12:29 (UTC)