Diskuse:Unitářství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kdo konkrétní to označil za neověřené? Uvádím tam jména známých publicistů. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Radovan Lovčí (diskusebloky) 17. 6. 2009, 12:20‎ (CE(S)T)

Dobrý den, přečtěte si prosím pravidlo o ověřitelnosti. S přáním pěkného dne -- Mercy (|) 17. 6. 2009, 11:21 (UTC)

K osobnostem doplním, ke každé postupně nějaký externí odkaz při editaci článku, u Hašpla i Čapka coby zakladatelů hnutí podle mne dostačují jejich četné knižní práce, z nichž výběr je uveden i v tomto článku. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Radovan Lovčí (diskusebloky) 24. 6. 2009, 13:07‎ (CE(S)T)

Dobrý den. K významným osobnostem ve světě dodány 3 odkazy na literaturu. Kdyby to bylo málo, doplnil bych později ještě nějakou zahraniční.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Radovan Lovčí (diskusebloky) 5. 7. 2009, 23:04‎ (CE(S)T)

Ačkoli jsem unitář, tak s označením článku jako "neověřeného" souhlasím; asi by bylo rozumné některé věci vyhodit a nahradit překladem např. z anglické wiki. Například, že "Ježíš se jako člověk narodil, žil a zemřel" ... to je zbytečně ostrá formulace. Někteří unitáři u nás i ve světě to takto asi vidí. Ale takové negativní definice rozhodně nejsou podstatou unitářství, ani "českého", natož světového. V současnosti je v Česku několik stovek organizovaných unitářů, vždyť ti nemohou reprezentovat tento názorový proud ani u nás, natož na celém světě. Většina unitářů necítí potřebu okopávat Ježíšovi kotníky. Jedna věc je přece ten Učitel a druhá věc co s tím učením lidstvo provedlo. Podstatou unitářství je svoboda svědomí a používání vlastní hlavy. Co se týče mého osobního názoru na Ježíše - žádná osoba, tedy ani Ježíš - nemohla být totožná s imanentním božstvím, s Brahma. Nebo bychom museli říct, že každá osoba je totožná s Brahma. Vždyť podle bible Ježíš neříkal Já jsem Otec, ale "Otec je ve mně a Já jsem v Otci". Kdo je Ježíš? Ať si na to každý přijde sám, jestli to někoho trápí ať to zkoumá, to mu dá daleko více než slepá víra. Například katolíci v tom "kdo je Ježíš" mají úplně jasno. Tak by Ho mohli pozvat na nějakou tiskovku, vždyť se přece zjevoval i po své smrti ... nebylo by nejjednoduší kdyby to vysvětlil sám? Takže ono je to všechno trochu jinak. Přesto necítím ani potřebu Ježíšovi okopávat kotníky, ani potřebu slepě věřit autoritám. --Pteryx (diskuse) 24. 6. 2014, 12:11 (UTC)