Diskuse:Trest smrti v Československu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele 89.176.153.219 v tématu „hummánost trestu smrti v čsr

Celkově zpochybněno: Pomineme-li seznam popravených, tak zcela bez zdrojů. Řada údajů pochybná či nejasně vyjádřená, nekvalitním překladem neozdrojovaného článku z en vznikly chyby a nejasnosti i oproti němu. (11 popravených v sérii monstrprocesů - člověk bez detailních znalostí nepochopí, že se jedná o procesy okolo Slánského) a podobně. --Cinik 18:20, 16. 11. 2007 (UTC)

Děkuji za kritiku. Abych na ni trochu reagoval: máte pravdu, překlad byl pořízen velmi zběžně, což mělo za následek především hojné, leč snad již eliminované gramatické a stylistické chyby, ale snad nic, co by ohrozilo význam řečených tvrzení. Pokud jde o neozdrojovanost, seznam popravených je doprovázen poměrně obsáhlou studií, která může sloužit za zdroj většině informací v článku. Stížnosti na neozdrojovanost článku na en wiki se týkají jedné celkem nepodstatné věty, která byla při překladu právě pro neozdrojovanost a nepodstatnost vynechána. Gramatiku, nejhorší anglicismy a styl jsem trošku opravil, zmínil Slánského, dodal jsem zdroj na onu informaci o průzkumu CVVM... Mohl bych požádat o trochu Vašeho času a o něco konkrétnější soupis nejasností, pochybných údajů či chyb a vůbec (oprávněných) výhrad, které k článku máte? Ještě jednou děkuji za konstruktivní kritiku, vzhledem k tomu, že články na Wikipedii jsou neustále in progress, takové připomínky i zpochybnění aktuálního stavu stránky (který je velmi nedokonalý) jsou samozřejmě více než vhodné. --Váš Mostly Harmless 09:09, 17. 11. 2007 (UTC)

Vážený kolego, za zásadní problém považuji, že i při zběžném pohledu zde dochází ke značným odlišnostem mezi jediným zdrojem a článkem. Některé formulace a předělání textu jsou vyloženě donebevolající, např. formulace v letech 1918 - 1989 bylo zákonně popraveno 1217 lidí je naprosto absurdní, neboť udané číslo zahrnuje i justiční vraždy komunistického režimu. I kdyby snad existoval způsob, jak tuto větu vyložit tak, aby byla věcně správná, nutně musíme zůstat u toho, že je hrubě zavádějící. Další podstatnou odlišností je např. tvrzení, že Velmi kruté rozsudky těchto soudních dvorů byly ale často motivovány touhou po pomstě...., což je sice pravda, nicméně oproti zdroji už není zmiňováno, že tytéž soudy se dopouštěly přehnatů a byly též zneužívány k likvidaci nepohodlných osob - jistě uznáte, že to staví věc ještě do jiného světla a mělo by být zmíněno. Osobně si myslím, že článek je stále a) nekvalitní textově, b) nekvalitní obsahově, c) obsahuje trzení zavádějící jak řečeným, tak zamlčeným. --Cinik 10:09, 17. 11. 2007 (UTC)

V letech 1918 - 1989 byl dotyčný počet lidí popraven na základě soudního rozhodnutí, a tedy zákonně. Tato soudní rozhodnutí mohla být justičními vraždami, nicméně v dobovém právním řádu měly tyto rozsudky oporu, šlo tedy o popravy zákonné. Pokud jde o jediný zdroj: článek je překladem z angličtiny, na který po obsahové stránce téměř nebylo sáhnuto (vynechána byla jedna věta, možné nepřesnosti mohly vzniknout nekvalitním překladem), onen soupis a studie k němu je zdrojem tam. Informace jsem se nezodpovědně neobtěžoval ověřit. Snad to v nejbližší době udělám. --Váš Mostly Harmless 10:57, 17. 11. 2007 (UTC)

To ale není pravda - většina těch rozsudků neměla žádnou oporu, byly nezákonné i podle tehdejšího práva!! Proto mohla být řada popravených a vězněných rehabilitována už v průběhu 60. let, bez toho, aniž by se musely měnit zákony či režim z 50. let musel prohlašovat za nezákonný!! Pokud vycházíte z předpokladu, že ty rozsudky odpovídaly tehdejšímu československému právu, tak se hrubě pletete. --Cinik 11:02, 17. 11. 2007 (UTC)

Opravil, doplnil, seškrtal...takže, pokud je to všechno, děkuji za opřipomínkování. --Váš Mostly Harmless 14:40, 17. 11. 2007 (UTC)

"As of 2006" (v anglickém článku) neznamená přesně "od roku 2006"; spíše by se dal vysvětlit takto: výrok platil v době, kdy byl napsán, což bylo v roce 2006. Větu "od roku 2007 bylo 32 lidí, z toho tři ženy, odsouzeno k doživotnímu trestu odnětí svobody" jsem tedy změnil na "do roku 2007"; věta "od roku 2006 ale žádná vlivnější politická strana trest smrti nepodporuje" je nepřesná (pokud vím, poslední významnější strana, která se zasazovala za obnovení trestu smrti, byli Sládkovi republikáni, kteří už léta v parlamentu nejsou) - pro jednoduchost jsem ji změnil na "v současnosti". - Mike Rosoft 09:15, 29. 1. 2008 (UTC)

Celkem by mě zajímal zdroj tvrzení, že Masaryk byl odpůrcem trestu smrti. Podle mého názoru jde o přílišné zjednodušení, ve skutečnosti z jedné strany v trestu smrti viděl únik skutečnému trestu (několik minut vs. léta ve vězení) a vlastně i vraždu, nicméně z druhé strany připouštěl, že sama vražda je tak hrozná, že může být oddčiněna jen jinou vraždou. Nebo si to pamatuji špatně? --Formol 02:57, 13. 7. 2008 (UTC)

Našel jsem na to nějaké zdroje, jejichž důvěryhodnost bude nejspíš brzo zpochybněna (přestože oba texty psali odborníci, nejde o média příliš přesvědčivá). Ideální by samozřejmě byly Hovory s TGM nebo nějaký jeho spis, ale ty teď nemám po ruce. --Váš Mostly Harmless 07:57, 13. 7. 2008 (UTC)

Statisíce mrtvých[editovat zdroj]

V odstavci "Popravy za německé okupace" se píše: tomto obdobích byly popraveny na základě rozsudku, nebo bez soudu zabity statisíce lidí Opravdu? Nebylo to myšleno na celém území ovládáném nacisty? Je to článek o tresti smrti v Československu, takže tohle je velmi matoucí, zní to jako by v Československu nacisté popravili statisíce lidí. Já tedy nevím, ale zní to jako příliš hodně. --Lemonexe (diskuse) 30. 5. 2018, 14:16 (CEST)Odpovědět

hummánost trestu smrti v čsr[editovat zdroj]

Dovolil bych si polemizovat s tímto výrokem: "Při oběšení šlo vždy o méně humánní postup, při kterém dochází ke škrcení a agónie v tomto případě trvá několik minut." Dle mých informací se toto tvrzení nezakládá na pravdě. I když při oběšení nedojde ke zlomení vazu a okamžité smrti, oběť prakticky ihned upadá do bezvědomí vzhledem k zástavě proudění krve do mozku. Je to podobné jako při infarktu. A kromě toho v našich dějinách se postupovalo tak, že pokud popravený člověk přece jen projevil známky vědomí, kat mu dodatečně ručně zlámal vaz, aby co nejvíce zamezil utrpení popraveného. Je to dobře vidět například ve videu popravy Karla Hermanna Franka, které je dostupná na Youtube, či různých dobových fotografiích, z nichž některé zachycují právě moment lámání vazu katem. 89.176.153.219 23. 7. 2018, 22:07 (CEST)Odpovědět