Diskuse:Teplota

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele JOb v tématu „"Přesné hodnoty"

Rozdělení[editovat zdroj]

Přeneseno z mé diskusní stránky

Navrhl jste rozdělení článku Teplota, v návrhu sice máte odkaz na Diskusi, v ní jste však nic neuvedl. Rád bych probral Vaše konkrétní návrhy.

Jsem si vědom délky, ale také toho, že teplota je jedním ze základních fyzikálních pojmů, který má však tu smůlu, že je složitě definovatelný stručně, aby definice zůstala korektní. Navíc se promítá do mnoha oblastí fyziky, jak je v článku naznačeno - dopady jsou vždy pouze shrnuty výčtem s uvedením a objasněním hlavního vztahu s wikiodkazem na speciální stránky (pokud existují). Souvislost s nefyzikálními oblastmi je zpravidla pouze naznačena jednou větou nebo odrážkami. (Pouze u meteorologie jsem se bál přílišného zestručnění, protože byla v článku meteorologická šablona.)

Když jsem uvažoval o velké délce, jako jediný vyčlenitelný oddíl se jevily Teplotní stupnice, které však byly v článku ještě před mým rozšiřováním a bez nichž by čtenář přišel o podstatnou část informace, kterou může často hledat. Nutit ho k přeskakování na další strany mi po uvážení nepřipadlo vhodné. Pominu-li velmi stručné Měření teploty, další oddíly mi zase nepřipadly jako natolik nosné, aby se mohly stát samostatnými stránkami.

Jsem rád, že po delší době přišla k článku nějaká reakce, která mi dává nějakou zpětnou vazbu. Uvažoval jsem i o žádost o recenzi v rámci nominace na DČ, aby fyzika také nějaký DČ měla, proto využívám Vaší reakce a prosím o konkrétní připomínky a návrhy, ať už zde, nebo na své diskusní stránce.--Petr Karel 13. 3. 2009, 12:30 (UTC)

Zagothalův názor[editovat zdroj]

Možná by šly vyčlenit tyto části:

  • Teplota v oborech mimo fyziku
  • Fyzikální jevy související s teplotou nebo teplotou ovlivněné
  • Teplotní stupnice

Takto je tento článek opravdu strašně dlouhý a jsou tu věci, které nejsou jádrem problému a které se mi zdají víc rozšiřujícímí informacemi. Zagothal 13. 3. 2009, 16:32 (UTC)

Hlavně jednotlivé části na sebe navazují jen předmětem nikoliv "slohově". Opravdu rád bych viděl fyzikální článek v DČ na to potřebuje nutně reference ve správných citačních šablonách, což není u fyzikálních článků zde vůbec zvykem. Nevím jak to říci , článek obsahuje opravdu hodně dobrých encyklopedických informací, ale nedá se skoro číst. Takže zde maximálně zjednodušit a provázat, a podrobnosti co nyní "kazí" text do jednotlivých článku přes {{viz též}}. Kdyby jsme nějak zprovoznili například portál fyzika (tím bych začal), mohli bysme to zvládnout článek dotlačit do DČ....když dáme nás pár dohromady co se zabývá fyzikou Egg,Petr Karel,Formol, Zagothal, já....--H11 14. 3. 2009, 22:31 (UTC)
Já osobně bych z mrtvých portálů nejraději viděl ožít Portál:Matematika (a stejně s DČ), ale i fyzika není úplně od věci. Zagothal 14. 3. 2009, 22:38 (UTC)

Tak já ve svém jmenném prostoru se na to vrhnu. Kdo chce, nechť pomůže. Zagothal 14. 3. 2009, 22:41 (UTC)

Souhlasím se Zagothalem ale mělo by se s tím konečně už něco začít dělat!123aaa 24. 9. 2010, 12:58 (UTC)

Mezitím jsem to u sebe smazal, ale můžeme začít s tím tady. Zagothal 24. 9. 2010, 13:04 (UTC)

Souhlasím se Zagothalem - opravdu s tím můžeme začít tady.M97uzivatel 13. 10. 2010, 09:07 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Teplota. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 21. 8. 2018, 05:07 (CEST)Odpovědět

Inovace stránky[editovat zdroj]

JOb (diskuse) 26. 3. 2019, 11:35 (CET) Zejména v souvislosti s novou definicí kelvinu (přes Boltzmannovu konstantu) bude potřeba inovovat obsah z fyzikální stránky. Ale i bez toho obsahuje stránka některé zastaralé pohledy, které by bylo dobré formulovat lépe.Odpovědět

Připravím nějaký návrh a dám ho zde k diskuzi. JOb (diskuse) 26. 3. 2019, 11:35 (CET)Odpovědět

"Přesné hodnoty"[editovat zdroj]

Nemá smysl "upřesňovat" hodnoty přibližných veličin na více platných míst, než kolik jich mají v originále. Byla-li naměřena teplota na stanici Vostok -89,15 °C, pak to znamená něco mezi −89,155 °C a −89,145 °C (čtyři platná místa). Údaj 283,725 °D (stupňů Delisla) předstírá 6 platných míst. Úplně postačí 283,7 °D. Podobně postupujte prosím i u ostatních hodnot a nezvyšujte uměle přesnost, zejména u tak vágních pojmů, jako je teplota povrchu Slunce. JOb (diskuse) 20. 6. 2019, 23:03 (CEST)Odpovědět