Diskuse:Svíčková na smetaně

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Palu v tématu „Nepřesnosti

Sáčkové[editovat zdroj]

Existují a jsou ve všech obchodních řetězcích také Svíčkové omáčky v prášku, ke kterým se přidává smetana. A také upozorňuji na variantu sekaná svíčková, kde je místo zmiňovaného masa sekaná či obdobný polotovar. A jinak si myslím, že jakýkoliv recept (max.2) jako ukázku by bylo vhodné do hesla vložit. Ano? --Zákupák 17:34, 30. 5. 2008 (UTC)

se všim souhlasím vyjma vkládání receptu. Pak se začne časem hádat, proč tenhle recept jo a tenhle ne. Myslim si, že recept v referenci stačí --Chmee2 17:40, 30. 5. 2008 (UTC)

Mimořádně špatný článek[editovat zdroj]

Celkově až ostudný článek. Špatně je vše, mimo ten externí odkaz. Už v prvních slovech je rozpor. Jde udělat i falešnou svíčkovou, ale pokud (dle úvodu) je článek o "svíčkové na smetaně", to je „celý pokrm“ kde omáčka dostává chuť zpravidla z hovězího masa při jeho dušení a ze zeleniny. A např. uvádět na prvním místě naprosto nevhodné vepřové maso je urážka české kuchyně. Autorovi bych doporučoval vkládat méně energie do hlasování a vysvětlování, proč mají být mnohem kvalitnější články smazány. To je také důvod, proč se nepouštím do úpravy článku. Mám strach, že bude má práce zbytečná (odmáznuta). --Ervinpospisil 23:02, 22. 6. 2008 (UTC)

EsO --Chmee2 10:15, 23. 6. 2008 (UTC)

Proč by byla práce zbytečná? Není důvod mazat článek na toto téma. Jen se nebojte. (A nevymlouvejte.) --egg 10:20, 23. 6. 2008 (UTC)

Dobře, článek však překopu. Za současného stavu Kategorie:Omáčky by totiž stačilo udělat šablonu {{Omáčky|Koprová|Kopr}}, rajčata... a jenom doplňovat. Bylo by to šetrnější k databázi. Ač nevím co znamená EsO, spoléhám na dobré mravy zdejších správců. Vlastně mně každý jen pomáhal, do nástupu Jedubabky. Rád článek upravím. --Ervinpospisil 19:22, 23. 6. 2008 (UTC)
doplnil jsem tedy i odkaz :) jinak se neboj editovat, nejsem majetnický, nevrevertuji změny ve článkách, co jsem založil, pač chápu, že někdo je založit musí a další je pak musí upravovat, to je prostě wiki. měj se --Chmee2 07:32, 24. 6. 2008 (UTC)

Přesunutí[editovat zdroj]

Zdravím. Jestli to nikomu nebude vadit, tak jsem pro přejmenování stránky na "Smetanová omáčka", protože správně Svíčková omáčka jako taková neexistuje. Existuje pouze Svíčková na smetaně jako celý pokrm. Vím, že se pojmenování "Svíčková omáčka" vžilo, ale přesto to není správně. Vizte knihu "Technologie vaření teplých pokrmů".----Saldenio 23. 6. 2010, 13:45 (UTC)

Nepřesnosti[editovat zdroj]

1. Pokud existují recepty na svíčkovou omáčku do kterých se nepřidává smetana (viz třeba zmínka o kuchařce od Rettigové z r. 1826, ale i jiné), není vhodný název "Svíčková na smetaně".

2. Je nesmysl, aby se tento článek přejmenoval na "Smatanová omáčka", to je totiž příliš obecný název, pod který se schová třeba koprovka, křenovka atd.

3. "Svíčková na smetaně" je název jak z nějakého jídelního lístku. Jsem pro to zde nazvat jen "Svíčková", protože to je zcela bežný název tohoto pokrmu, který každý zná. A jeho síla je právě v té lidové podobě. Je to stejný princip jako vepřo, knedlo, zelo – článěk o tomto jídle se taky nejmenuje "vepřová pečeně s (houskovým) knedlíkem a (dušeným) zelím", naštěstí...

4. "nesprávně nazývaným svíčková omáčka" A kdo to jako určil, že to je nesprávně? ... Tak se prostě normálně mluví a jazyk je živý. To slovo nesprávně bych odstranil.

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.199.96.224 (diskuse)

K 1. a 2. platí stejná argumentace jako ke 3, proto jde podle mě o vhodné názvy a řídil bych se prostou frekvenční očekávatelností. Dodal jsem tak všechny názvy do úvodu a na jakém názvu bude článek už je na případné studii oné očekávatelnosti. K 4: odmazal jsem jako VV. Pokud ale někdo doloží spolehlivým zdrojem, nemůžu vyloučit, že se to tam nevrátí. Osobně to ale za nesprávnou variantu nepovažuju, protože se tomu tak říká. Je to jako by mělo být nesprávně pomazánkové máslo - možná, že v podstatě je, to ale neznamená, že je legitimní to vymazat náhle z Wikipedie a dělat, že to slovní spojení neexistuje. To ani navzdory tomu, že v obchodním styku je to vlastně zakázáno Unií. --Palu (diskuse) 30. 3. 2019, 23:44 (CET)Odpovědět