Diskuse:Stonehenge

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cituji:

Větší kameny jsou v současnosti zality do betonu. Při stavbě byly kameny vsazeny do jam a utěsněny kamennou drtí. Avšak po dvou světových válkách kameny následkem otřesů začaly vypadávat.

Není to nějaký vtip? --Pastorius 18:58, 18. 3. 2007 (UTC)

tak jsem po tom začal googlit a vypadlo mi pár webu, kde se tohle píše, ale (ALE!) většina z nich jsou něco jako tento [1] což mi nepřijde jako dostatečně důvěryhodný zdroj. Jdu kouknout ještě do knih --Chmee2 19:09, 18. 3. 2007 (UTC)
tak jsem našel ještě jednu stránku, kde se píše:
Christopher Chippindale, curator at the Cambridge University Museum of Archaeology and Anthropology, and author of Stonehenge Complete, admits: "Nearly all the stones have been moved in some way and are standing in concrete." [2]
Další zmínka dle knihy Planeta tajuplných světů od Reader´s Digest Výběr zmiňuje na straně 256 toto: .... kdy byl vyhlouben rozsáhlý příkop a 56 jam, nalezených v jeho hliněném náspu. Tyto jámy, pojmenované po Johnu Aubreyem, jenž je v 17. století objevil, jsou dnes překryty betonem, ale první obrovitý kámen, který tu byl kdysi vztyčen a který značí vztup do areálu... prý stojí na svém místě... není zde přímo napsáno, že jsou sloupy vybetonované, ale vypadá to, že se v okolí památky betonem nešetřilo. --Chmee2 20:27, 18. 3. 2007 (UTC)
Mě znepokojuje ale především zmínka, že se kameny začaly uvolňovat v důsledku otřesů způsobených světovými válkami. --Pastorius 21:21, 18. 3. 2007 (UTC)
Nemohlo to být jednoduše "po druhé světové válce"? Zvlášť pokud je poblíž letiště ... a vůbec, neměli bychom si spíš dělat starosti s tím že se lišíme o 600 let od anglické i německé wiki v době začátku stavby? -- Hkmaly 22. 8. 2011, 09:47 (UTC)