Diskuse:Stanislav Kostka Neumann

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 37.48.0.153 v tématu „Původním jménem Stanislav Karel Neumann?

Ad Nolanus (viz shrnutí editace):

"Jeden z s tím" nemá nic společného, POV to je každopádně. V pravidle Wikipedie:NPOV je uveden prakticky tentýž příklad:

Říci, že Dostojevskij je největší spisovatel všech dob, je subjektivní názor.

Říci, že Stefan Zweig v knize „Tři mistři“ označil Dostojevského za největšího spisovatele, je fakt.

Pokud tam chcete nechat toho jednoho z největších českých básníků, musíte tam napsat citaci. Kdo ho považuje za jednoho z největších českých básníků (tedy kromě Vás)?

Nezaujatý úhel pohledu znamená, že články by měly být psány bez předsudků a korektně představovat všechny existující názory.

Já si třeba myslím, že to byl chorobný komunista a jako básník zcela tendenční, nezajímavý a neschopný. To je můj subjektivní názor, stejně jako to, že je "jeden z největších českých básníků" je subjektivní názor vkladatele.

Označení "jeden z největších českých básníků" je POV (s čímž nesouvisí ani to "jeden z", protože evokuje, že existuje určitá skupina největších českých básníků, kterou si stanovuje Wikidie a do níž S. K. Neumann patří) a Vaše zdůvodnění porušuje IMHO navíc doporučení Wikipedie:Vyhněte se vyhýbavým slovům (i když konkrétní příklad v doporučení není).

--Váš Mostly Harmless 06:41, 20. 7. 2007 (UTC)


Tak za prvé sem při druhém revertu použil jeden "z nejvýznamnějších" českých básníků, což je podstatný rozdíl oproti "z největší".
Příklad z NPOV je zcela mimo, příklad je o tom, že někdo označuje Dostojevského za největšího spisovatele, což samozřejmě nejde, ale je to něco úplně jiného.
Toto pojetí NPOV je zcela absurdní, to je jako byste tvrdil, že nelze České Budějovice označit za jedno z nejvýznamnějších českých měst, protože co by na to řekly Říčany?
Ano bezesporu existuje skupina nejvýznamnějších českých básníků, bylo by smutné a nesvědčilo úrovni ani pověsti WP, aby lidi typu Halas, Holan, Neumann byly řazeni na roveň lidem lidem jako Martin Herzán. WP si to samozřejmě nebude určovat sama, jedním z kritérií může být třeba skutečnost, že se o dotyčném vyučuje na základní škole.
Další věcí je vaše chování: revertovat včetně ostatních, byť nepatrných změn oponenta, je silně nekorektní a proti wikietiketě a proto vracím už jenom z tohoto důvodu. --Nolanus C E 18:16, 20. 7. 2007 (UTC)
  1. Citoval jsem po paměti a lehce nepřesně. Fakt, že si přesné znění věty nedokážu zapamatovat ani na pět vteřin, je sice velmi nepříznivý, pokud jde o moji paměť, ale s touto diskuzí nijak nesouvisí. Opravuji se, skutečně tam bylo „jeden z nejvýznamnějších“ a ne „jeden z největších“, a omlouvám se za tímto omylem způsobené problémy, jsou-li jaké.
  2. To je slovíčkaření. „Jeden z nejvýznamnějších“ je dle mého skromného (a subjetktivního) názoru stejně subjektivní jako „nejvýznamnější“.
  3. Můžete označit Budějovice za X-té největší město, X-té nejlidnatější město, krajské město a tak dále, to je objektivní fakt, ale označit ho za nejvýznamnější nebo jedno z nejvýznamnějších nemůžete, protože to je subjektivní v každém případě.
  4. Za zmiňovaný revert podsekce se omlouvám, dotyčné změny jsem si nevšiml.
  5. Skupina nejvýznamnějších českých básníků samozřejmě existuje, ovšem každý, kdo je s jejich tvorbou aspoň částečně obeznámen, si ji musí vytvořit sám. Já si například pana Herzána cením více než pana Neumanna. Tato skupina tedy existuje a zařazování do ní je subjektivní, pročež ho Wikipedie nemůže použít.
  6. Ano, fakt, že se o dotyčném učí na základní škole, může být kritérium významnosti. Můžete ale předložit nějaký důvěryhodný seznam básníků, o nichž se učí na základní škole?
  7. Současné Reapermanovo řešení je adekvátní, proto další diskuze nemá smysl.

--Váš Mostly Harmless 13:04, 21. 7. 2007 (UTC)

Může tady vůbec být ukázka z jeho díla? --Reaperman 21:00, 20. 7. 2007 (UTC)

Copyvio to imho není, jako ukázka či citát se to podle mě v poho vejde. Dlouhodobě to vhodné asi není, ale vzhledem k tomu, v jakém stavu je heslo teď /není tak dlouhé, aby tam ta ukázka vyloženě překážela/ bych to tam klidně nechal. --Nolanus C E 21:09, 20. 7. 2007 (UTC)
Podle § 31 autorského zákona je zveřejňování ukázek a citací v pořádku. --Váš Mostly Harmless 13:07, 21. 7. 2007 (UTC)
Ukázka být může, ale jen v případě, že je její přítomnost odůvodněná naším autorským textem. Tedy když v textu mluvíme například o nějakém charakteristickém rysu díla nebo o části, která měla další ohlasy, a doprovodíme to krátkou ukázkou, která vhodně ilustruje naše tvrzení, je to v pořádku. Pokud ale uvádíme rozsáhlý výsek některého z jeho děl "jen tak" a vůbec není patrno proč právě tento ani proč má takový rozsah, jaký má, není to citace splňující požadavky zákona. --Beren 2. 9. 2008, 15:46 (UTC)

Původním jménem Stanislav Karel Neumann?[editovat zdroj]

Nahlédl jsem do několika odborných životopisů S. K. Neumanna, jmenovitě do knih:

  • KAUTMAN, František. St. K. Neumann: člověk a dílo (1875-1917), Academia, 1966;
  • Dějiny české literatury. IV. Literatura od konce 19. století do roku 1945, Victoria Publishing, 1995, kapitola o Neumannovi s. 109–123;
  • Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. 3/I. M-O, Academia, 2000, kapitola o Neumannovi s. 509–516.

V žádné z těchto biografií se neuvádí, že původní jméno spisovatele bylo Stanislav Karel Neumann, ba tento tvar jeho jména tam není ani zmíněn.

Původní spisovatelovo jméno vyplývá ze zápisu z matriky: Stanislav Jan Konstantin Václav Bohudar Neumann. Své literární pokusy podepisoval zpočátku různě, např. Karel Orlický nebo Kazimír O. (citovaná Kautmanova kniha, s. 9).

V článku se jako zdroj pro tvrzení, že jeho původní jméno bylo Stanislav Karel Neumann, uvádí článek F. Skorunky Změna na konci letopočtu v časopisu Obrys-Kmen 3/2004. Tento článek však nepojednává speciálně o S. K. Neumannovi, ale spíše o antologii Almanach na rok 1914. Do tohoto almanachu přispěl několika básněmi i S. K. Neumann, a to pod jménem Stanislav Karel Neumann. To měl zřejmě na mysli F. Skorunka, když v závěru článku napsal „Stanislav Karel Neumann (pozdější Kostka)".

Z uvedeného vyplývá, že Stanislav Karel Neumann nebylo původní jmého S. K. Neumanna, bylo to jen literární jméno, kterým podepsal několik básní. Bylo jich tak málo, že Neumannovy životopisy toto jméno ani neuvádějí.

Proto tvrzení „původním jménem Stanislav Karel Neumann" odstraňuji včetně shora uvedené reference.--37.48.0.153 8. 8. 2019, 11:00 (CEST)Odpovědět