Diskuse:Solidarita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrovolnost[editovat zdroj]

Solidarita podle slovníkových definic i podle běžného užívání (třeba ta zmiňovaná mezigenerační solidarita) nemusí nutně znamenat dobrovolnost; tradiční společnosti jsou solidární, protože je k tomu nabádá svatá tradice, do které prostě člen společnosti spadne, aniž ho napadne ji zpochybňovat.

Vyndal jsem proto slovo "dobrovolný" z definice a níže přidal jeden {{fakt?}} k podle mého názoru neencyklopedickému tvrzení o dobrovolnosti. Domnívám se, že celé to tvrzení o tom, že něco není solidarita v pravém smyslu slova, by se mělo odstranit, ale nejprve to takhle hážu sem. --Mmh (diskuse) 29. 3. 2014, 20:28 (UTC)

Že je solidarita dobrovolná, tvrdí např. Velký soc. slovník - dodávám zdroj. Spojení "mezigenerační solidarita" je typický eufemismus, protože se fakticky vynucuje podobně jako daně. Máte pravdu, že do solidárních společností se lidé obvykle rodí, to ale neznamená, že by je k soudržnosti někdo nutil tak, jako k platbě sociálního pojištění. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 30. 3. 2014, 18:13 (UTC)