Diskuse:Sinuhet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Heslo bylo redirectem na heslo Povídka o Sinuhetovi. V této podobě je vlastně duplicitní k tomuto článku. O historicitě Sinuheta, která se zde podává jako možný fakt, není (alespoň pokud vím) nějaký reálný doklad. Samostatná existence je nesmyslná; mohlo by jít maximálně o rozcestník na Povídka o Sinuhetovi a Egypťan Sinuhet.--Tedmek 25. 4. 2009, 07:25 (UTC)

Povídka o Sinuhetovi je literární dílo, Sinuhet, je postava. Ať už literární či fiktivní (není potvrzené, že neexistoval, nebo ano?). Nepovažuju sjednocení za vhodné, neboť jde o míchání jablek s hruškama. Mimochodem, až do tvých úprav na původnim článku o povídce jsem neměl tuchu, že je zpochybňována jeho existence, ačkoliv o této povídce jsem čet už prve v různých knihách.
Poznámka o Waltariho Sinuhetovi je docela podmětná a poněkud to poupravím, ačkoliv rozcestník taky nepovažuju za vhodné řešení. Opět, v obojích variantách se jedná o postavy, zatímco ty bys to chtěl smíchávat s literárními díly. Jabka a hrušky. Ostatně, proč třeba taky nesloučit články Vinnetou a Vinnetou (kniha)? To je podobný případ.
--Niusereset 27.IV. MMIX, 18:30 CEST
Tak jsem ten článek poněkud kompletně přepracoval, snad již splňuje podmínky zachování i encyklopedičnosti.
--Niusereset 29.IV. MMIX, 00:00 CEST
Já mám naopak za to, že nejde o hrušky a jablka, ale o jedno jediné jablíčko, :-) jak o tom svědčí např. Paní Bovaryová. Vinnetou jako literární postava je hrdinou několika různých románů s rozdílnými příběhy, takže shrnující článek o postavě má smysl; Sinuhet naproti tomu vystupuje jen v Povídce o Sinuhetovi. Navíc není typickou literární postavou – v podstatě není možné podat jeho charakteristiku. Je proto otázka, jestli ve speciálním článku o Sinuhetovi jako postavě může být vůbec něco jiného než v článku Povídka o Sinuhetovi. Když bychom se podívali na jejich verze, překrývají se tak, že jde (podle mne) o jasnou duplicitu. Ostatně doplnění, která jsi tam provedl, byla spíš o díle než o postavě, takže do Sinuheta nepatří.
Na druhou stranu: po rozšíření o zmínku o Waltariho Sinuhetovi se z toho stal článek o jménu (takový trochu obsáhlejší rozcestník :-) ) takže nakonec – proč to tak nenechat :-)
Měj se pěkně :-) --Tedmek 29. 4. 2009, 07:52 (UTC)
Je pravda, že původní podoba článku před přestavbou duplicitou zaváněl, ale pouhý redirect nebo rozcestík nepovažuju za adekvátní řešení. A souhlasím, Vinnetou byl poněkud hloupý argument. Nicméně i přirovnání s Paní Bovaryovou taky pokulhává. A to značně.
Sinuhet, jako pojem, má tři významy. V prvé řadě je to jméno. Za druhé je to postava starověkého literárního díla. A zatřetí je to postava historického románu od M.W. Takže pokud má být tento článek rozcestníkem, zákonitě by tam někde musela být i možnost Sinuhet (jméno), kde by se octla minimálně polovina současného článku. Ovšem vytváření nového takovéhoto nového článku považuju za zbytečné a hloupé znepřehledňování a současný stav osobně považuji za nejvhodnější řešení.
--Niusereset 1.V. MMIX, 00:49 CEST
Podíváme-li se na obsah článku (co si budeme povídat, Ty a já jsme jediní autoři, takže to nebude tak těžké), tak o jménu jako takovém jsou jeden/dva řádky. To ostatní je o nositelích, jimiž jsou jen a pouze hrdinové dvou literárních děl. Cokoli se v hesle říká o nositelích, to je řečeno také v samostatných článcích o těchto literárních dílech, kam to také především patří. Tedy: odečteme-li duplicity, zůstávají jeden/dva řádky, které jsou o jménu (nejspíše subpahýl s ohledem na to, jak vypadají články o jiných jménech). Tedy – vhodné pro rozcestník spojený s informací o významu jména podobně jako např. Amenhotep.
Měj se pěkně :-) Tedmek 30. 4. 2009, 23:02 (UTC)
Dobře, proved sem několik úprav, jejichž výsledkem jsou tři (resp. tři a půl) odstavce, které hovoří o jménu, jeho výkladu a významu, aniž by popisovalo jakoukoliv z postav. To je o jménu jako takovém víc textu, než u mnou jinde uvedených jmen (Richard, Herbert, Viktor, Evžen, Vendelín) dohromady. A to do toho počítám i věty "Následuje tabulka.." a "Změna procentního zastoupení...".
--Niusereset 1.V. MMIX, 11:19 CEST