Diskuse:SPAD S.XVI

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele 109.81.208.43 v tématu „K nasazení

K nasazení[editovat zdroj]

Kromě (původně naprosté) absence řádkových referencí tato sekce trpí i dalšími problémy, částečně formulačního rázu:

  1. [přezbrojila] SPA-Bi 47, kde nahradily stroje Salmson 2 A.2“ - při francouzském prvoválečném systému označování letek je prakticky vyloučeno aby jednotka Salmsonů nesla označení SPA-Bi - tedy alespoň po delší dobu, přirozeně existovaly prodlevy mezi přezbrojením a přeznačením. Podle mně dostupného zdroje (Davilla a Soltan, French Aircraft of the First World War) letka C 47 obdržela Salmsony 2 v prosinci 1917, změnila označení na SAL 47, a ještě týž měsíc se stala SPA-Bi 47 se SPAD S.XI.
  2. Stejně tak letky přezbrojené z typů Caudron, Dorand AR a Sopwith Strutter původně nesly označení podle příslušného typu, ne "SPA-Bi" jak jsou uváděny v textu.
  3. Například „nově s nimi utvořila SPA-Bi 284'“' - dle Davilly a Soltana původně SOP 284.
  4. Co by jistě potřebovalo doložit či zpřesnit jsou tvrzení o vzniku letek SPA-Bi 34 a 42 - podle Davilly a Soltana (jde ovšem o dílo, kde jde primárně o letadla, údaje k útvarům kde sloužila jsou jen stručným přehledem a ještě si občas odporující v detailech) sice v říjnu 1917 dostaly SPADy namísto dosavadních Caudronů (pův. C 34 a C 42), ale S.XI, S.XVI pak dostávají "v říjnu" (obě, s. 517), anebo "roku 1918" (SPA-Bi 34, s.498). Z kontextu taky není jasné zda nejde o říjen následujícího roku. Ne že by velení Aéronautique militaire byla dvě přezbrojení letky během jednoho měsíce zcela cizí, pokud bych měl spekulovat tak SPADy XI taky mohly posloužit k výcviku jednotek dosud operujících s Caudrony G.6 než dostanou nové a výkonnější S.XVI.

Celkem vzato to vypadá, že ani dobové prameny, natož pozdější, někdy nemají jasno mezi S.XI a S.XVI, zejména když jednotky jimi vybavené byly shodně označeny SPA-Bi. Přesnější ověření nejspíše nějakou dobu potrvá. I pouhé přepsání těch případů kdy je celkem nesporné, že původně šlo o letku označenou jinak než "SPA-Bi" si vyžádá nějaký čas, je to v podstatě na přepsání celého odstavce. -109.81.208.43 28. 1. 2017, 15:51 (CET)Odpovědět