Diskuse:Sčítání lidu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

K těm jediům a pohanům.. Nezdá se mi to nijak významné, byl tady taky velký humbuk od moravistů, teď se objevil i jakýsi požadavek na Čechoslováky. ČSÚ udělí kód asi jakémukoliv vyznání/národnosti, neboť to si člověk může zcela libovolně zvolit. Není na ČSÚ tyto údaje posuzovat z hlediska relevantnosti, ale pouze sečíst a zveřejnit, co tam lidi uvedli. Proto myslím ty zmínky o dalším a dalším udělování kódů jsou zcela zbytečné a odstranil bych je. --Harold 20. 2. 2011, 17:27 (UTC)

Není rozhodující, jestli někdo z nás je či není subjektivně ochotný něčemu přiznat významnost. Pokud se o něčem píše v médiích a ČSÚ k tomu svolává mimořádná jednání, tak to zřejmě objektivně významné je. A pokud mluvčí ČSÚ v souvislosti s tím oznamuje, že zpracuje výsledky "za všechny oficiálně registrované církve a také za náboženství, u kterých předpokládá, že se k nim přihlásí větší množství lidí. ... Jediové to už splňují, takže budeme připraveni této víře při zpracování výsledků sčítání lidu přidělit samostatný kód" tak to znamená, že se nepřiděluje kód jakémukoliv vyznání/národnosti, ale že právě to přidělení kódu souvisí s uznáním významnosti. --ŠJů 20. 2. 2011, 22:09 (UTC)
Souhlasím se ŠJů. Mimochodem, už se k nim dal i Neff :-) --Hustoles 20. 2. 2011, 22:18 (UTC)
Také si myslím, že není podstatné, co si myslíme my. Minimálně ta poslední dvě sčítání v ČR si navíc zasluhují samostatné články. Mimochodem tu chybí i ozdrojovatelná kritika toho, že stát zjišťuje zbytečně údaje, které již jeho složky znají. Možná by šlo obecně zahrnout i kritiku toho, že národnost je volitelná a ne matričně vedená a pak vznikají nesmyslná čísla o počtu příslušníků některých skupin, kterými se při jejich financování stejně politici a úředníci pro zjevnou nesmyslnost neřídí. --Dezidor 20. 2. 2011, 22:37 (UTC)
Určitě souhlasím s vytvořením samostatných článků pro poslední dvě sčítání. Nebo alespoň přinejmenším článek,o českých sčítáních, který by tedy tato dvě v sobě zahrnoval. Popravdě mne i překvapilo, když sem článek o sčítání 2011 nenašel, ale sám toho o něm nevím tolik, abych jej sám založil. A jen opisovat z webu scitani.cz mi přišlo hloupé.
Niusereset 20. 2. 2011, 23:16 (UTC)

Mimochodem, díval jsem se na webu ČSÚ na ty sčítací formuláře a tam se nedá hlásit k určité víře, ale jen k určité církvi nebo náboženské společnosti (byť bez ohledu na to, zda je registrovaná a zda reálně existuje). Čili ke konkrétní víře, za kterou nestojí konkrétní organizace, se tam hlásit stejně nedá, i kdyby byla sebekonkrétnější a sebevýznamnější. A k víře, která není náboženská, taky ne. --ŠJů 21. 2. 2011, 02:30 (UTC)

Nemáte úplně tak pravdu. Zrovna u jediů za nimi není žádná církev, ale ČSÚ je sčítat bude - viz Oficiální tisková zpráva ČSÚ --Tasselhof 21. 2. 2011, 09:43 (UTC)


Cožpak ČSÚ na stránce sčítání nevyvěsil, že bude možné se zahlásit jako Jedi a že tyto lidi bude sčítat? Odkaz na to je v článku v referencích. Jediismus má vlastní sčítací kód, i když za ním nestojí žádná konkrétní organisace. Ostatně i ve vysvětlivkách ke sčítacímu formuláři osob [1], je hned pod seznamem registrovaných církví se napsána tato věta: "Pokud uvedete jinou církev, náboženskou společnost, vyznání nebo víru, zapište ji rovněž co nejpřesněji."
Niusereset 21. 2. 2011, 09:47 (UTC)
ČSÚ bude sčítat všechno a je jedno, jestli to s velkým humbukem vyvěsil na svých stránkách nebo ne. Klidně tam můžu uvést pastafariánství a klingonskou národnost, protože tohle jsou parametry zcela individuální, a ČSÚ je prostě sečte a pak uvede ve výsledcích. Kromě toho každou zprávu v médiích nepovažuji za něco významného, co bychom měli hned papouškovat. Budu se opakovat, zdá se mi to zcela zbytečné tu vyjmenovávat, jak každá skupina vítězoslavně uvedla, že zrovna ta její víra nebo ta její národnost, se bude sčítat, když sčítání je základním a jediným účelem sčítání lidu. Ale více do toho už zasahovat nehodlám. --Harold 21. 2. 2011, 10:05 (UTC)
S proklamací každé skupiny zcela souhlasím, podle mě to taktéž není úplně relevatní. Ovšem s tím "sčítáním úplně všeho" nesouhlasím. Pokud Pastafariánství nebude mít vlastní sčítacé kód, tak spadne do kolonky "ostatní" a pokud by pastafariáni chtěli zjistit, kolik jich tuto "víru" vyznává, tak toho budou moci docílit jedině tak, že by ČSÚ sečetla všechny sčítací listy znova. Tuto informaci mám osobně ověřenou telefonickým dotazem na ČSÚ--Tasselhof 21. 2. 2011, 10:53 (UTC)
Ach tak... Takový přístup chápu, ale je to škoda. Nicméně to, že obdrželi sčítací kód, bude jasné z výsledků sčítání, které bychom tu měli mít, takže na svém názoru nic neměním. --Harold 21. 2. 2011, 11:15 (UTC)
Napsat si v podstatě může kdo chce co chce, ale jen něco z toho bude doopravdy sčítáno. Jediismus i pohanství získali vlastní sčítací kódy, takže pohani budou sečteni jako "pohani" a jediové jako "jediové". Všechno, co kód nemá, ať napíšou do formuláře cokoliv, třeba to pastafariánství, bude sečteno jako "ostatní".
Dodatečné nové sečtení kvůli vydělení něčeho z položky "ostatní", které zmiňuje Tass, je, pokud si dobře pamatuju, zpoplatněný. Neznám sice částku, ale vyznělo tak to, že by to nebylo zrovna levný.
Niusereset 21. 2. 2011, 11:13 (UTC)

Lidé budou vyplňovat kolonky a políčka formuláře, ne tiskovou zprávu ČSÚ. Jistěže do kolonky číslo 12 může každý vyplnit cokoliv, ale jinak jsou tam tři možnosti:

  • věřící - hlásící se k církvi, náboženské společnosti
  • věřící - nehlásící se k žádné církvi ani náboženské společnosti
  • bez náboženské víry.

Vyplňovací kolonka je jen u té první možnosti a má se tam vyplnit, ke které (církvi nebo náboženské společnosti se člověk hlásí). U druhé kolonky pro přihlášení se ke konkrétní víře místo není. T. j. pokud se někdo hlásí k nějaké víře, ale ne už k církvi ani náboženské společnosti, tak má smůlu, může prostě jen zaškrnout "věřící - nehlásící se k žádné církvi ani náboženské společnosti" a nic víc.

Zde vám vstoupím do vašich dohadů přesným zněním ze stránek sčítání.cz [zdroj]: "Pokud uvedete jinou církev, náboženskou společnost, vyznání nebo víru, zapište ji rovněž co nejpřesněji. --Tasselhof 22. 2. 2011, 09:55 (UTC)

Podobně formulář vůbec nepočítá s tím, že by se někdo hlásil k více církvím nebo náboženským společnostem najednou nebo že by se sice hlásil k nějaké církvi nebo náboženské společnosti, ale ne už k její víře (je spousta lidí, kteří na dogmata své církve nebo obce dávno nevěří nebo na ně mají svůj názor odlišný od oficiálního učení, ale společensky a kulturně jsou na tu náboženskou společnost pořád navázáni).

Zajímavé disproporce vzniknou také tím, že ten, kdo není registrován na úřadu práce, ale shání zaměstnání, se má zašrktnout jako nezaměstnaný, byť ve státních statistikách nezaměstnanosti evidován není, zatímco ten, kdo chodí na úřad práce a pobírá dávky, ale zaměstnání ve skutečnosti nechce nebo na skutečné hledání práce rezignoval, by si měl zaškrtnout stejnou kolonku jako bohatí rentiéři, co si užívají na jachtě, protože už mají vyděláno. Výsledky takové ankety mají podle mého názoru spolehlivost i vypovídací hodnotu dost ubohou. Ale od kritiky jsou tu publicisté - my wikipedisté bychom měli jen shrnout reálné publikované kritiky a analýzy. --ŠJů 21. 2. 2011, 21:46 (UTC)