Diskuse:Rolex

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Horst

Pokud by se někomu chtělo toto převést do článku bez reklamního stylu, vkládám text sem, vkladatel v této verzi [1] uvádí, že Clanek vznikl ve spolupraci se zastupci znacky Rolex, kteri prijeli do Prahy na otevreni prvniho butiku Rolex v CR a ve stredni Evrope. Podezření na cp hledáním po roce ovšem nepotvrzeno--Horst (diskuse) 27. 5. 2015, 11:44 (CEST)Odpovědět

Status a identita hodinářského domu Rolex jsou odvozovány z jeho historie, kterou hnala kupředu konstantní touha po dokonalosti a inovaci, stejně tak jako dědictví průkopnického modelu hodinek Oyster z roku 1926. Tyto první vodotěsné hodinky na světě se staly základním pilířem značky a podnětem pro vývoj dalších modelů.

Základy hodinářského domu Rolex položil v roce 1910 jeho zakladatel Hans Wilsdorf. S vizionářským duchem a neuvěřitelnou kapacitou pojmout všechny oblasti vedení společnosti – od techniky přes komunikaci, organizaci až po distribuci – stál v jejím čele po pět desítek let, během nichž položil základy a vytyčil směr, kterým se ateliér otevřený novým obzorům ubírá dodnes. Hans Wilsdorf se narodil v době, kdy muži nosili kapesní hodinky a hodinky na řemínku byly vnímány jako ryze dámský šperk. Vědom si praktické stránky náramkových hodinek stanovil si za cíl vytvořit hodinky akceptovatelné svou funkčností, spolehlivostí a vizuálním řešením pro obě pohlaví. V roce 1905 otevřel se svým švagrem v Londýně, hlavním finančním centru světa, společnost Wilsdorf & Davis, která se specializovala na dovoz náramkových hodinek švýcarských hodinářských dílen s jedinečným savoir-faire. Mezi nimi vynikala manufaktura Hermanna Aegera z Bienne, v očích Hanse Wilsdorfa jediná schopná dodávat strojky malé velikosti a dokonalé přesnosti, ze které se vyvinula dnešní Manufacture des Montres Rolex SA. Název Rolex se zrodil v roce 1908, kdy nebylo běžné pojmenovávat hodinářskou firmu po jejím majiteli. Hans Wilsdorf hledal jméno krátké, výstižné, lehce zapamatovatelné a rezonující, a tak vznikl Rolex, bezesporu nejznámější značka hodinek na světě.

Výrobky[editovat zdroj]

V roce 1919 Hans Wilsdorf opouští Londýn a stěhuje se do Ženevy. Následující roky utužuje vztahy se svým exkluzivním dodavatelem – manufakturou Hermanna Aegera – a v roce 1926 z dílny Rolex vycházejí první vodotěsné hodinky na řemínku na světe s legendárním názvem Oyster (Ústřice). Rok na to s hodinkami Oyster přeplavala Mercedes Gleitze jako první Britka kanál La Manche. K údivu všech byly hodinky po více než patnácti hodinách ve vodě plně funkční. Osobní výhru se Wilsdorf rozhodl oslavit zcela první reklamní stranou zadanou v listu Daily Mail, kde nechal model Oyster označit jako „zázračné hodinky vzdorující všem přírodním živlům“. Sportovní úspěch Mercedes Gleitze předznamenal dodnes trvající podporu Rolexu sportovním a kulturním událostem a akcím v rámci konceptu Témoignage od golfových turnajů přes tenisová utkání, závod regat, koňských dostihů až po umělecké exhibice, a to nejen z pozice finančního sponzora, ale opravdového partnera.

Poté, co model Oyster vybavil Rolex přesností a vodotěsností, přichází manufaktura v roce 1931 s automatickým nátahem přirozeným pohybem ruky nazvaným Perpetual, kterým byly od této doby vybavovány všechny hodinky Rolex. V průběhu 30. let došlo k položení dalšího základu v identitě značky – prvního použití loga a symbolu, motivu korunky Rolex, a registraci ochranné známky Rolesor jakožto označení kombinace materiálů zlata a oceli, ze které jsou hodinky vyráběny. V roce 1951 představuje Rolex model Oyster Perpetual Datejust, první náramkové hodinky na světě zobrazující na svém číselníku datum (pohled na datum 2,5krát zvětšuje tzv. Kyklopova čočka), na který navazuje model z roku 1956 s ukazatelem dne v týdnu celým slovem – Rolex Day-Date. Mezitím, v roce 1953, přišlo další prvenství, a to zdolání nejvyšší hory světa Mount Everestu britskou výpravou tvořenou Edmundem Hillarym, Tensingem Norgayem a Johnem Huntem, které Rolex vybavil modelem hodinek Rolex Oyster Perpetual Explorer. V témž roce došlo k představení modelu Oyster Perpetual Submariner, v době uvedení vodotěsných do 100 metrů a koncem téhož roku dokonce do 200 metrů. O dva roky později byl představen model Oyster Perpetual GMT-Master – první hodinky s ukazatelem dvou časových pásem najednou pro potřeby pilotů na transatlantických letech. Také další výpravné expedice se neobešly bez hodinek Rolex – v roce 1960 se model Deep Sea Special ocitl v ponorce Trieste, řízené švýcarským oceánografem Jacquesem Piccardem, a mířil na nejhlubší místo planety, na dno Mariánského příkopu, hlubokého 10 916 metrů. Ve stejném roce umírá zakladatel společnosti, jenž za sebou nechal trvalý odkaz. Osud manufaktury Rolex byl následně svěřen do rukou André J. Heinigera s vrozeným strategickým a komerčním talentem, jemuž je přičítán rozvoj značky v celosvětovém měřítku. Stejně jako jeho předchůdce tak i současný muž číslo jedna ve vedení společnosti pokračoval v mecenášství a sponzoringu.

V 60. a 70. let uzavřela společnost nesčetná partnerství s institucemi sportovní a umělecké povahy. Bezesporu nejznámějším je tenisový turnaj ve Wimbledonu, jehož oficiálním partnerem je od roku 1978. Hodinářská manufaktura však pronikla také na pole filantropie, kdy v roce 1976 při příležitosti 50. výročí hodinek Oyster vzniká cena Prix Rolex à l’esprit d’entreprise na podporu novátorských projektů, jež mají za cíl nalézat nové způsoby šíření vzdělanosti a přispět k blahobytu lidstva v oblastech medicíny, přírodního prostředí, technologie a vědy. V roce 2002 se rodí nová iniciativa z impulsu Patricka Heinigera, který v roce 1992 nahradil ve vedení svého otce, a to program uměleckého mentorství Mentor et Protégé na podporu mladých umělců se jejich realizace v plném rozsahu. Každým rokem je vybráno šest nadaných lidí v disciplínách tanec, film, literatura, hudba, divadlo a vizuální umění, kterým jsou přiděleni jejich učitelé (s dvouletým mandátem) – mistři svého oboru – předávající jim po dobu jednoho roku své zkušenosti. Po roce obdrží každý „protegé“ finanční dar v hodnotě 25 tisíc dolarů k realizaci uměleckého díla, performace či publikace. V létech 2008/2009 zastával post mentora také slavný český choreograf a tanečník Jiří Kylián. S nástupem nového milénia vstupuje Rolex do nové éry symbolizované restrukturalizací společnosti, jejíž součástí byla akvizice hlavních dodavatelů nebo jejich většinového podílu a sdružení aktivit do čtyř dílen. Rolex tak dohlíží na výrobu všech komponentů svých hodinek – strojku, pouzdra, řemínku i ciferníku. Absolutní nezávislosti bylo dosaženo založením vlastní slévárny, v níž dochází k odlévání zlatých prvků. Vnitřní přeměna vdechla nový život také hodinkám Oyster, jež se v následujících letech dočkaly inovací: v roce 2000 je uveden model Oyster Perpetual Cosmograph Daytona, koncentrující v sobě veškeré nahromaděné vědění a zkušenosti manufaktury s patentovaným vláskem setrvačky Parachrom, díky kterému strojek lépe odolá působení magnetického pole, a s mechanismem Easylink umožňujícím rychlé prodloužení řemínku o několik přídavných článků diskrétně skrytých pod řemínkem. Další patent si Rolex připsal v roce 2005 za keramický materiál Cerachrom odolávající korozi, z něhož vyrobil disk lunety modelu Oyster Perpetual GMT-Master II. Nového strojku vyvinutého kompletně v manufaktuře Rolex a dalšího zdokonalování se v těchto letech dočkaly modely Day-Date II, Datejust II a Explorer a Explorer II. Rolex a Oyster tak společně představují neustále se odvíjející příběh o hledání dokonalosti.

Nemalou zajímavostí je, že Rolex plně kontroluje nadaci Hanse Wilsdorfa, pojmenovanou po zakladateli hodinářské manufaktury, kam ji převedl po smrti své manželky. Chtěl tím zabezpečit, aby část zisků společnosti byla poukazována na charitu. Tento stav přetrvává dodnes.