Diskuse:Rituál

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Tosek v tématu „Rituál vers. Ritus

Rituál v křesťanství: Poznámky vyučujícího a hodnotitelů ke zpracování/dopracování hesla v rámci projektu Studenti píší Wikipedii[editovat zdroj]

Celkové uchopení vs. nepříliš vypovídající soupis ritů[editovat zdroj]

Dalo by se o rituálu v křesťanství napsat více než jen soupis jednotlivých ritů (což bych ostatně spíše zařadil do speciálního hesla Rituál v křesťanství nebo Svátost)? Role rituálu v křesťanství, hlavní křesťanské rituály... Dala by se zvýšit informační hodnota a religionistická/historická/antropologická povaha hesel tohoto hesla? Možná k tomu bude zapotřebí využít další zdroje. Dz (diskuse) 22. 1. 2013, 14:39 (UTC)

A hlavně, sociologický pohled na rituál jako skupinový reliogiozní či kulturní jev je dost nedostatečné, když samo slovo bývá používáno ve zcela jiných souvislostech. Rituál je ranní káva i kompulzivní jednání neurotického člověka. Do stávající struktury je tento pohled téměř nemožné začlenit. --Hynas (diskuse) 22. 1. 2013, 19:20 (UTC)
Přesně tak, ani nemluvě o etologickém vymezení rituálu, s nímž opouštíme lidský druh a můžeme hovořit o rituálu u zvířat. Heslo by bylo potřeba pojmout univerzálněji a systematičtěji. Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 18:56 (UTC)
Promýšlím kompozici takto komplexního a obecného hesla. Asi bych volil kombinované členění podle oborů užívajících pojem rituál a podle pojetí rituálu. Příkladem by mohl být článek en:Hybridity na anglické Wikipedii. Možná by to byl i lepší přístup, než jaký je použit v hesle en:Ritual. Dz (diskuse) 1. 2. 2013, 17:50 (UTC)
Ano, bylo by dobré nejdřív rozlišit religionistický ritus jako kolektivní kulturní jednání od psychologického stereotypu a doplnit etologický význam vrozeného vzorce chování. Výčty liturgií by se měly omezit, patří spíš jinam. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 1. 2. 2013, 21:31 (UTC)

Odkazy[editovat zdroj]

Chybí také odkaz na heslo Svátost a Liturgika (s příslušnými komentáři artikulujícími vztah k předmětu tohoto hesla, tj. rituálu). Dz (diskuse) 22. 1. 2013, 14:39 (UTC)

Odkazy již někdo doplnil Arachne39 (diskuse) 24. 4. 2013, 13:04 (UTC)

Přejmenování sekce[editovat zdroj]

Odporúčam premenovať kapitolu "Rituál v náboženství", pretože máte v tejto kapitole spomenuté len dva náboženské systémy. Rovnako by som navrhovala viac sa venovať rituálu v kresťanstve, kvôli zameraniu kurzu. Meganka

Již realizováno. Stále ovšem není uspokojivé, že jsou namísto uchopení náboženského rituálu na obecné rovině uvedeny dva konkrétní náboženské systémy. Dz (diskuse) 30. 1. 2013, 18:56 (UTC)

Seznam literatury[editovat zdroj]

Literatura přetvořena podle Wiki šablon (pro monografie). Arachne39 (diskuse) 24. 4. 2013, 13:05 (UTC)

Rituál vers. Ritus[editovat zdroj]

Domnívám se, že výčty různých liturgií patří do článku Ritus, tady možná odkaz. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 6. 1. 2015, 20:06 (CET)Odpovědět

Ano, taky jsem to při včerejších úpravách tak vyhodnotil, ale zatím odložil - také nevím, jestli je významný rozdíl mezi ritem a liturgií. Každopádně souhlasím.--Tosek (diskuse) 7. 1. 2015, 08:14 (CET)Odpovědět