Diskuse:Respekt (časopis)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přestože mám k Respektu řadu výhrad a sdílím výtky, které jsem zmínil v článku, otevřeně přiznávám, že jsem jeho předplatitelem a celkově patří mezi má nejoblíbenější periodika. Kvůli tomu mám možná jisté obtíže udržet NPOV, přestože jsem se o to snažil, seč to šlo. Pokud má někdo výhrady, připomínky a editace samozřejmě vítám. :-) Pasky 23:21, 29. 1. 2006 (UTC)

Nevím, jak, ale měl by se tam ještě zapracovat editor Ivan Lamper, protože to je jedna z hlavních historických osobností týdeníku. --Luděk 20:42, 30. 1. 2006 (UTC)
S tím souhlasím - přidal jsem ho do seznamu šéfredaktorů (a protože už tam pak chyběla jen dvě jména, rovnou jsem je tam přidal také). Bohužel si také nejsem jistý, co více o něm napsat - přiznám se, že jsem se tímto dostal na hranice svých vědomostí o zákulisí a historii Respektu, které jak vidět nejsou příliš obsáhlé. ;-) Snad časem pomůže někdo další. Pasky 22:06, 30. 1. 2006 (UTC)
Já jako spolupracovník Respektu nechci do hesla vstupovat už vůbec, ale jen dodám, že Respekt obdržel řadu uznávaných ocenění. Např. Ivan Lamper je Editor of The Year za rok 1991, imho velmi významný investigativní novinář Jaroslav Spurný dostal cenu Karla Havlíčka Borovského, Erik Tabery je Novinářská křepelka atd... --Kyberšmok 06:14, 31. 1. 2006 (UTC)

Levicovost[editovat zdroj]

nevěděl jsem že respekt je levicový, nejsem zrovna ostřílenej wikipedista, ale tohle heslo je tak trochu ošemetné, obvzláště v kombinaci s liberálním, není to takhle náhodou trochu protimluv? --Nescius 16:12, 13. 10. 2007 (UTC)

Onu editaci, která dodávala levicovost, jsem zrušil, jelikož nebyla podepřena zdrojem. Označení, že Respekt je levicový, bylo pro mne dost zaskakující, ale také je fakt, že každý může pojmy "levice" a "pravice" chápat různě. Třeba v Polsku je teď vlivem PiS atmosféra, že liberální=levicový (přičemž PiS slovo liberální se používá jako nadávku, jako se kdysi používal banditismus, fašismus nebo jako se někdy používá terrorismus). Pro někoho znamená pravicovost příznivý vztah k církvi, levicovost pak ateismus. Stejně tak je pravicovost a levicovost chápána v USA jinak než u nás. Prostě jsou to termíny, které nejsou vždy, všude a každým chápány stejně. --Luděk 16:44, 13. 10. 2007 (UTC)

Chtělo by to článek o obecném termínu respekt a tento pak přesunout např. na Respekt (časopis). To, že tady doposud chybí, je divné a hlavně škoda. 62.24.89.211 15. 10. 2008, 11:03 (UTC)

Je otázka, zda to nepatří spíš na wikislovník. Nevybavuji si, že bych zrovna na téma respekt s malým r někdy četl něco významnějšího. Ve vědě se spíš mluví o úctě, obdivu, strachu atd., respekt není zrovna moc vhodné slovo na nejvyšší jazykové úrovni, protože z něj čiší nečeský původ.--Ioannes Pragensis 15. 10. 2008, 11:14 (UTC)
Podle mě je o respektu dost co napsat, respekt k přírodě, respekt k osobám, respekt k otcovi, atd. Pokud jde o úctu, obdiv a strach, respekt je dle mého názoru spojuje, tedy význam je trochu jiný. Nečeský důvod mi nepřijde důležitý, ale i tak je slovo součástí češtiny už docela dlouho. 62.24.89.211 15. 10. 2008, 12:01 (UTC)
Jasně je součástí češtiny, proto patří na wikislovník. Ale pokud vzdělaný Čech píše o respektu k přírodě, tak to nejspíš pojedná jako "úctu k přírodě". A tak dál.--Ioannes Pragensis 15. 10. 2008, 12:20 (UTC)
To je samozřejmě všechno pravda, ale podle mě to neznamená, že tu pro heslo není místo. Podle mě jde o významnou věc, stejně jako třeba láska nebo žárlivost atd., a tipuji že i dosti vyhledávanou. Lidé by si rádi přečetli nějaké souhrnné informace na toto téma, což se ale do slovníku nevejde, protože ten je především o slovu a jeho významu, ne už tolik o souvislostech. Dokud se ale nenajde někdo, kdo je sepíše, diskuze je stejně zbytečná. Já na to bohužel nemám, zvládl bych maximálně nějaký subpahýl. 62.24.89.211 15. 10. 2008, 12:43 (UTC)

Název článku[editovat zdroj]

Máme tu Reflex (časopis), Týden (časopis), ale zase Euro (týdeník) a nyní Respekt (týdeník) a dalo by se pokračovat. Nebylo by lepší terminologii nějak sjednotit? Časopis mi přijde jako očekávatelnější, tedy vhodnější rozlišovač (navíc převažuje, viz Kategorie:Časopisy v češtině). Na druhou stranu Respekt sám sebe téměř vždy zmiňuje jako týdeník, tak nevím...--Byrnjolf 18. 5. 2010, 09:36 (UTC)

Časopis je, až na pár výjimek, nejpoužívanější rozlišovač, takže sjednocení by bylo dobré.--Ladin 18. 5. 2010, 12:46 (UTC)
Nechal bych to na týdeníku, sami se tak označují, když jsem to přesouval z Respekt a opravoval odkazy, tak jsem si všiml, že i na Wikipedii v článcích se o něm mluví převážně jako o týdeníku. Sjednocování by to nemělo být priorita. Očekávaný název je podle mne důležitější. --Tchoř 18. 5. 2010, 13:07 (UTC)

Pravicovost[editovat zdroj]

Před lety se tu diskutovalo o „levicovosti“ týdeníku, teď zas se řeší jeho „pravicovost“. K tomu vizte mimo jiné např.:

Nepřihlášeným uživatelem opakovaně vkládanou informaci ([1], [2], [3]) tedy znovu odebírám. --Bazi (diskuse) 15. 4. 2014, 10:45 (UTC)

Říci: "Mám k něčemu výhrady, ale miluji to", není argument. Za pravicový je respekt běžně označován - a já uvádím odkaz. Rovněž je vlastněný Bakalou a protože je to vlivný člověk, mělo by to být hned v úvodu, aby si čtenář měl základní informace. Vlastnictví médií je zásadní pro posouzení jejich možné závislosti či nezávislosti.Wiki by neměla být jen reklamní agenturou ve stylu žlutých stránek (tohle heslo to trochu připomíná), ale skutečně objektivní poskytovatel informací 89.24.142.80 15. 4. 2014, 11:26 (UTC)

Ale vlastnicví týdeníku v úvodu zmíněno je, hned v první odstavci, podle mě to tak stačí (co bych naopak z úvodu odebral je věta, za co se Respekt sám označuje, a přesunul to do nějaké odstavce Zaměření, pokud by vznikl). Co se týká pravicovosti, ani jeden zdroj podle mě není vhodný, ani výpis z Googlu, ani obecné konstatovní v článku z mediaguru týkající se navíc deníků. Viz také diskuse výše na kterou upozornil kolega Bazi, Respekt je podle potřeby škatulkován jako levicový nebo pravicový, když už taková nálepka tak někde do textu, s lepším zdrojem a konkrétním autorem.--Ladin (diskuse) 15. 4. 2014, 11:51 (UTC)

Bazi, to co děláš je vandalství. Já chápu, že pro příznivce Respektu, kteří upravují text na základě požadavků zaměstnanců, je to těžké přijmout. Ale rád bych znal důvod, proč není Respekt pravicový a z nějakého vnějšího zdroje, prosím. Jinak by to byl vandalismus, ne? nemáš důvod mazat práci jiných, když nejsi schopen prokázat, že není chybná. Mluvíš často o konsensu, ale podle všeho konsensus je to, co chceš Ty. Sorry, ale takhle wiki nefunguje!89.24.142.80 15. 4. 2014, 12:54 (UTC)

Vámi používané zdroje k doložení pravicovosti Respektu jsou:
  • Lukáš Matoška: Taberyho podpásovka (A2larm, 18.10.2013) – Pro kontext: A2larm je komentářová příloha a L.Matoška je student filozofie na FF UK. Ve svém příspěvku reaguje na Taberyho výrok o Janu Kellerovi, že „je oblíbeným levicovým sociologem a komentátorem(…)“ výrokem, že „Respekt je oblíbeným pravicově liberálním týdeníkem(…)“. Autor tedy označením Respektu za pravicový nepředstavil výsledek nějakého podrobného objektivního zkoumání časopisu, nýbrž ho položil do protiváhy k úplně jinému tvrzení, aby zdůraznil konflikt, kterým se ve svém článku zabýval. Použitelnost takového zdroje pro naše potřeby je tedy mizivá.
  • mav: Pravicové deníky podpořily Schwarzenberga (Mediaguru, 12.1.2013) – Pravicovost se v článku řeší jen v jeho titulku, a je tam přímo spjatá s deníky. V úvodu text pojednává o „některých denících“, které podpořily kandidáta a konkrétně jmenuje „deníky Lidové noviny a Hospodářské noviny“. Respekt je zmíněn v závěru spolu s Týdnem, v celém textu se však zaměřením Respektu nijak nezabývá. Vztáhnout tedy zkratkovitý titulek, který se v kontextu nejspíš vztahuje spíš k Lidovkám a Hospodářkám, taky na Respekt by znamenalo vytváření vývodů, které jdou nad rámec samotného zdroje, a tedy vlastní výzkum.
Myslím, že není zapotřebí dokládat jiný zdroj, který by vyvracel pravicové zaměření, protože především nemáme dostatečné zdroje ani k doložení tvrzení o pravicovém zaměření. --Bazi (diskuse) 15. 4. 2014, 14:23 (UTC)