Diskuse:Republika Krym

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Zbrnajsem v tématu „Nové prvky ohledně Krymu

Kategorie:Státy s částečným mezinárodním uznáním[editovat zdroj]

Patří Republika Krym do Kategorie:Státy s částečným mezinárodním uznáním, když ji tuším neuznalo ani Rusko? V názvu kategorie mi schází slovo neuznané (jako třeba na en.wiki Category:Unrecognized or largely unrecognized states), stávajcí stav je dost matoucí. Podobná situace u Somaliland.--Ladin (diskuse) 17. 3. 2014, 09:05 (UTC)

Co přejmenovat kategorii na Státy s omezeným mezinárodním uznáním? To by zahrnulo i existující neuznané státy. --Jenda H. (diskuse) 17. 3. 2014, 10:04 (UTC)
I ve slovech omezené uznání je podle mě pořád alespoň nějaké, byl bych spíše pro novou kategorii Kategorie:Státy bez mezinárodního uznání (jako tady pl:Kategoria:Państwa nieuznawane międzynarodowo) nebo potom krkolomný název Státy z žádným nebo částečným mezinárodním uznáním.--Ladin (diskuse) 17. 3. 2014, 10:18 (UTC)
Nyní vyřešeno – Rusko Krym uznalo. --17. 3. 2014, 21:25 (UTC), Utar (diskuse)

Problém[editovat zdroj]

Situace se dosti zkomplikovala. Nezávislá Republika Krym (celý Krym) existovala jen jeden den a potom zanikla - byla přijata do Ruské federace jako dva subjekty, Republika Krym a Sevastopol. Na en wiki teď mají dva samostatné články: en:Republic of Crimea (country) a en:Republic of Crimea o federálním subjektu.

Teď co s tím? Přepsat tento článek nebo vytvořit nový jako na en wiki?--Kohelet (diskuse) 19. 3. 2014, 15:52 (UTC)

Nejsem právník, ale dohoda o připojení k Ruské federaci ještě nebyla ratifikována ruským parlamentem, tedy by měla být ještě neplatná a Republika Krym de facto nezávislým státem. --Silesianus (diskuse) 19. 3. 2014, 16:06 (UTC)
Pokud byste měl pravdu, tak si to anglická Wikipedie vykládá dosti nepřesně. Na tom ale až tak nesejde, protože ratifikována dříve či později bude a stejně to tu budeme muset řešit.--Kohelet (diskuse) 19. 3. 2014, 16:22 (UTC)
Problém je spíš ten, že i když bude přijata, tak stejně to 90 % světa neuzná a bude to Ukrajina...
Jinak nevidím žádný problém v tom, abychom to měli všechno pohromadě. Zkrátka bude "samostatnost" krátká epizoda v historii "federativní republiky" jako "součásti Ruska"... Jmenují se "naštěstí" stejně, takže se to nemusí řešit vůbec - může to být v klidu jeden jediný článek. Že by hrozilo nějaké příliš dlouhé znění kvůli těm několika dnům/týdnům "formální samostatnosti", to se fakt nebojím.
Tedy, jediný drobný nesoulad může představovat Sevastopol, ale ten se prostě vyřeší samostatně v článku Sevastopol. --Okino (diskuse) 19. 3. 2014, 16:55 (UTC)
Jen bych chtěl vypíchnout, že dějiny preferují de facto přístup ;) Ale jinak jsem pro zachování jednoho článku, pravděpodobně o státu Ruské federace, prostě sekce historie bude obsahovat ten odstaveček, co tam je teď s dovysvětlením, že do federace vstoupily dva subjekty (tedy Republika Krym bez Sevastopolu). BTW nemá někdo odkaz na znění té podepsané dohody? --Silesianus (diskuse) 19. 3. 2014, 17:29 (UTC)
To se ptáte na správném místě - zrovna včera jsem ji přeložil na Wikizdroje. :-) s:Smlouva o připojení Krymu k Ruské federaci. --Okino (diskuse) 19. 3. 2014, 17:37 (UTC)
  • No na EN běží hlasování o spojení obou článků do jednoho. Souhlasím s Okinem, že si jednodenní samostatnost zaslouží odstavec v článku o federálním subjektu, ale na samostatný článek to není, protože nedošlo k změně vedení "státu", symbolů a podobně.--Yopie (diskuse) 19. 3. 2014, 20:45 (UTC)

Přepsal jsem to tedy všechno na subjekt Ruské federace. Mezitím však vytvořily dva různé články o nezávislém státu a subjektu RF i ostatní Wikipedie, odhadem několik desítek. Takže pokud by komunita změnila názor, ta možnost vytvořit článek o nezávislém státu tady kdykoli je.--Kohelet (diskuse) 22. 3. 2014, 14:43 (UTC)

Co uděláme mj. s tou doménou crimea.ua, která je v infoboxu? --Zbrnajsem (diskuse) 4. 4. 2014, 12:37 (UTC)

Záminka[editovat zdroj]

Opravdu byla jako záminka pro vstup Rusů uváděna „ochrana obyvatel před fašismem“? Co si vzpomínám, tak jsem četl „ochranu ruských obyvatel (před útlakem?)“, ale nejsem si úplně jist.--Zdenekk2 (diskuse) 12. 9. 2014, 17:29 (UTC)

Referendum[editovat zdroj]

Referendum bylo mnoha nezavislymi pozorovateli oznaceno jako problematicke, na ceske wiki strance o tom ale neni ani zminka (na rozdil od anglicke). Bylo by dobre pridat o tomto diskuzi. Kyt123 (diskuse) 22. 1. 2016, 16:12 (CET)Odpovědět

Nové prvky ohledně Krymu[editovat zdroj]

Nikde jsem se doposud na sto procent nedočetl, že další státy uznaly příslušnost Krymu k Ruské federaci. Pokud to byly také Čína a Indie, jak to naznačuje „italská“ mapa z Commons, tak by to bylo závažné. Je třeba se dopátrat dalších zdrojů. --Zbrnajsem (diskuse) 19. 8. 2020, 12:39 (CEST)Odpovědět

Vypadá to tak, že italská Wikipedie to tak má. Čína a Indie se přikloňují k ruskému stanovisku. Zde text z italského článku it:Repubblica di Crimea (Federazione Russa):

„Pertanto, entro il 2017, i risultati del referendum sull'autodeterminazione della Crimea del 2014 sull'indipendenza dall'Ucraina e la conseguente adesione alla Federazione Russa sono stati riconosciuti da 28 Stati membri delle Nazioni Unite, oltre che da 6 Stati non membri e diversi enti locali, tra i quali figurano anche diverse regioni italiane.[1][2][3]

Podle mne ovšem hraje určitou roli, že jeden ze zdrojů je Sputnik.news. V italském výčtu států, které toto uznání provedly, jsou ale Čína (Cina) a Indie výslovně uvedeny a mapa to také říká. Problém je v tom – to jsem teď zjistil resp. tomu tak rozumím (z krymského zdroje ...) – že tvrzení o uznání Čínou a Indií se podle nich opírá o to, že v roce 2017 hlasovaly tyto dva velké státy v OSN proti rezoluci v této věci, kterou navrhla Ukrajina. Dá se ale dovodit, že v této celé kauze je pomalý posun, spíše ve prospěch Ruska než v jeho neprospěch. V samotné Itálii se vyslovilo šest regionů, kde vládnou Lega Nord a Matteo Salvini, pro ruské stanovisko. Uvidíme, co bude dál. --Zbrnajsem (diskuse) 19. 8. 2020, 13:16 (CEST)Odpovědět

  1. Dostupné online. 
  2. it.sputniknews.com. Dostupné online. 
  3. notizie.tiscali.it. Dostupné online.