Diskuse:Reformace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Jik

reformace je hlavně víra a církev ( křesťanská) reformace byla v Nizozemí, Francii, ČR, Německu

Je zde nesmysl: "návrat ke křesťanství nezatíženému tradicí". Původní křesťanství právě na Tradici založeno JE. Úsilí Jana Husa (a třeba Petra Chelčického) se zaměřovalo na OBRODU - návrat k původnímu křesťanství - tedy i návrat k Tradici.

Jde o to, že podmínky společenské obrody (obnova mravnosti) v Římské říši si vynutily vznik složitého souboru 3 božských osobností - Otec (vládce), Syn (církev) a Duch svatý (obec!!!) a potom nastal boj církve (Syna) o posílení vlastního postavení. Asi podstatně důsledněji proběhla obroda v Byzantské říši, proto došlo k rozkolu (formální příčinou bylo Filioque - které bylo snahou o posílení postavení Syna-církve v západní církvi, i když faktickou příčinou bylo vyvražďování Rasénů-Etrusků na Apeninách). Filioque jako rozvrat rovnováhy božských osobností tak otevřelo cestu k zániku mravnosti v křesťanství a k reformaci. Reformace potom skutečně představuje přímo zavržení Tradice (mravnost je její součástí) a rozchod s ní.

V tomto směru Masaryk vnesl do této záležitosti zmatek (úlitba Americe?). Jik (diskuse) 5. 3. 2022, 05:39 (CET)Odpovědět