Diskuse:Pyrolýza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Xerostomus

Tu menší kritiku, kterou jsem kdysi psal jsem nemínil zle. Základní informace jsem uvedl, aby ten kdo se do úpravy článku bude pouštět měl odkud vyjít a co začít hledat. Bohužel na tvorbu celého článku o tak rozsáhlém tématu (jako je průmyslová pyrolýzy uhlovodíků) nemám dosatek času. Mohu vás ale odkázat na příslušnou literaturu:

J. Pašek: Uhlíkaté suroviny, skriptum, vydavatelství VŠCHT, Praha 1996 (1999-dotisk). Krupka: Technické suroviny, přednáškové materiály, VŠCHT, Praha.

Ty druhé lze nalézt i vyhledavačem "Technické suroviny" Krupka, jsou na webu ústavu organické technologie VŠCHT, pokud jsou ovšem přístupné i z venku-to nevim-musíte si to vyzkošuet.


prošel jsem tuto stránku a další dvě z portálu fytoenergetika a kompostárenství, mám pocit, že nejsou příliš kvalitní, například při teplotách do 200 °C se podle jiných zdrojů kromě vody uvolňuje ze dřeva celá řada těkavých látek, například metanol, a to ve významném množství

mé znalosti v tomto oboru jsou povrchní, vlastně právě tyto informace hledám, tady však zcela chybí

Wikipedie:editujte s odvahou víc vám neporadím....toto je diskuse k článku, ne prostor pro diskuzi nad špatností wikipedie--H11 23. 9. 2008, 08:12 (UTC)
Ale pane kolego H11, vždyť tohle je příspěvek o kvalitě konkrétního článku. A jak to dotyčný má vylepšit, když ty informace sám nezná a hledá?Ioannes Pragensis 23. 9. 2008, 08:15 (UTC)
řekl jsem něco jiného?....ja uznávám tu kritiku.....možná to špatně vyznělo, nekritizoval jsem že jí napsal, to je dobře....--H11 23. 9. 2008, 10:29 (UTC)

Co se týká pyrolýzy, tak vám tu chybí to hlavní - pyrolýza uhlovodíků (anlg. označovaná jako pyrolysis nebi spíše steam cracking), která se provádí na veliko - u nás provozuje jen Chemopetrol Litvínov, a. s. v objemu cca 500 000 tun ethylenu / rok coby hlavního produktu. Objem výroby tedy naprosto nestrovnatelný s tím co tu tak rozebíráte - pyrolýzou biomasy. Hlavní produkty pyrolýzy jsou na jedné straně olefiny - ethylen, propylen, budatien a vyšší nenasyc. uhlovodíky a dále aromáty jako benzen toluen, xyleny, styren atd. tedy komoditní chemikálie strategického významu, někdy označované jako petrochemikálie, protože tvoří výchozí látky pro syntézy petrochemické - polymery uvedených olefinů, ethylenoxid, kys. octová, akrylová, tereftalová, ethynol, ethylenglykol, akrylonitril, malainanhydrid, ftalanhydrid, v neposl. řadě také vinylchlorid, fenol, aceton atd. tedy jak vidíte naprosto zásadní chemikálie, které lze jen těžko levně syntetizovat jinak, obzvlášť v takovém měřítku v jakém jsou zapotřebí. Jedinou další možností výroby oněch petrochemikálií je spec. upravená Fischer-Tropschnova syntéza, která se ovšem využívá jen na několik místech na světě (nový Z. a dále v JARu závody Sasol). Mluvím o velkokapacitním průmyslovém zařízení srovnatelné se samotnou rafinací ropy, proto mi příjde docela "out" když toto zde není ani zmíněno, na druhé straně tu rozebíráte záležitosti, které jsou v podstatě v souč. době naprosto "zanedbatelného" významu proti průmyslové pyrolýze. V takovém případě se nezpravovává v žádném případě odpad, ale nejlepší ke zpracování je ethan, jehož zdroj ovšem ČR nemá (někdy je v menším množství přítomen v zemním plynu), přesto při pyrolýze vzniká v menším množství, proto je z produktů separován a nastřikován na pyrolýzní pec provozovanou ve zvláštním režimu právě pro zprac. ethanu. Dále se zprac. LPG, benzíny a v poslední době i těžší frakce jako je atmosférický plynové olej a některé destilační řezy produktů hydrokrakování.

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni.,
Upřímně pokud to nenapíšete sám, pochybuji, že v nejbližší době(letech) to někdo udělá--H11 15. 2. 2009, 10:41 (UTC)

Prosim, mohl by zde nekdo chytry vysvetlit rozdil mezi kalcinaci a pyrolyzou?

diky

Xerostomus (diskuse) 21. 7. 2021, 08:36 (CEST)Odpovědět