Diskuse:Projektant

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Článek je zcela zavádějící:

  • Projektant není totéž co autorský dozor.
  • Projektant není práce, nýbrž obecné označení pro člověka, který zpracovává projekt.
  • Je více druhů projektů než jen dokumentace pro stavební povolení a dokumentace skutečného provedení stavby. Například EIA, dokumentace pro územní řízení, zadávací dokumentace a prováděcí dokumentace.
  • Projektant není svobodné povolání. Projektantem může být podle druhu projektu a druhu stavby buď (autorizovaný) architekt (což je příslušník svobodného povolání) nebo autorizovaným inženýrem či technikem činným ve výstavbě (což je taky příslušník svobodného povolání).
  • Věta „Služby projektanta jsou zajišťovány objednavatelem.“ je zcela nesmyslná a nicneříkající.
  • Věta „Případné nedostatky a návrh na jejich opravu jsou zapisovány do stavebního deníku.“ je poněkud nesrozumitelná a zavádějící. Není zcela zřejmé, jaké nedostatky jsou myšleny a co s tím má společného projektant. Patrně jsou tím míněny nedostatky spočívající v nesouladu skutečného provedení stavby s projektem (dokumentací pro stavební povolení), ale ten nesoulad nemusí být vždy na závadu – při provádění stavby se může zjistit, že něco se dá udělat lépe nebo že to chce investor jinak.

Slaigo (diskuse) 17. 6. 2012, 14:27 (UTC)

Projektakt může být i docela obyčejný zaměstnanec nějaké firmy (tedy žádné svobodné povolání) - slovo je velmi obecné - "celkově zpochybněno" je zcela namístě. MiroslavJosef (diskuse) 17. 6. 2012, 14:35 (UTC)
Díky za upřesnění, projektantem skutečně může být i zaměstnanec. Je pak otázkou, jak se to konkrétně řeší s jeho statusem, to by bylo nutné se podívat do příslušných zákonů. Mám dojem, že i zaměstnaní autorizovaní architekti a zaměstnaní autorizovaní inženýři a technici činní ve výstavbě musí být členem příslušné komory a jejich postavení je podobně hybridní jako u zaměstnaných advokátů, ale můžu se plést. Je také možné, že u některých druhů projektů se nevyžaduje kulaté razítko člena ČKA nebo ČKAIT a může to dělat zaměstnanec, jehož zaměstnavatel má živnostenské oprávnění k projekční činnosti. Slaigo (diskuse) 17. 6. 2012, 14:45 (UTC)
Ano, rozumím a souhlasím - slovo má i svůj přenesený význam, tedy v nejšírším slova smyslu jde o někoho, kdo cokoliv jakkoliv projektuje (ať už na to má papíry nebo ne). Ale určitě no není jen stavební dozor, nehledě na to, že projektovat se dá i stroj nebo technologický celek - třeba elektrické vedení nebo potrubní systém - nemusí vždy nutně jít pouze o stavebnictví. MiroslavJosef (diskuse) 17. 6. 2012, 14:52 (UTC)
Přesně tak, projektanti projektující stroje ani žádnou autorizaci mít nemusejí, nic takového ani neexistuje, článek pojednává téma zúženě. --109.80.233.174 17. 6. 2012, 14:58 (UTC)
Jak je to se stroji, to nedokážu říct, ale pokud jde o elektrické vedení nebo potrubní systém, to bych považoval za stavebnictví v širším slova smyslu (možná to oficiálně pod stavebnictví už nepatří, ale jsou to taky technici činní ve výstavbě). Podle klasifikace ČKAIT jsou to například obory vytápění a vzduchotechnika, zdravotní technika (tj. vodovod a kanalizace) či elektrotechnická zařízení (tj. elektroinstalace a další), ale patří tam i další věci jako požární bezpečnost staveb, meliorace atd. Já osobně bych toho, kdo navrhuje stroj, za projektanta neoznačil, ale se strojírenstvím nemám nic společného, takže se můžu plést. Slaigo (diskuse) 17. 6. 2012, 15:02 (UTC)
Pokud jde o stroje, jiné požadavky se kladou na určená technická zařízení vyjmenovaná zákonem (tlakové nádoby, výtahy, ...) a jiné, nižší, na ty ostatní. --109.80.233.174 17. 6. 2012, 15:08 (UTC)
Jasně, souhlas - slovo má zcela jistě svůj přesně definovaný význam v právním a odborném smyslu. Nicméně má i své přenesené významy resp. širší "jazykové" pojetí - tak jak se tomu říkává lidově. Konečně nejsem si také jist zdali projektantem nemůže být i právnická osoba jako taková. Rozhodně by to chtělo mnohem komplexnější pohled i přehled na celou problematiku. To, co je zde teď vypadá (velmi slušně řečeno) jako "hodně vytržené z širšího kontextu". MiroslavJosef (diskuse) 17. 6. 2012, 15:10 (UTC)

interwiki[editovat zdroj]

k cs:projektantu by pravděpodobně měl patřit en:Design engineer jenže ten už je přiřazen ke cs:konstruktérovi - ten by však měl být přiřazen spíše k en:Drafter. u ostatních jazyků si nejsem jist. co vy na to? tohle bude asi práce pro nějakého bota. --technyck (diskuse) 24. 6. 2012, 08:07 (UTC).

To bude spíš práce pro nějakého člověka, který umí dobře anglicky a vyzná se v technických věcech. Slaigo (diskuse) 24. 6. 2012, 08:57 (UTC)

díky, že jsi se nabídl; mrkneš se na to prosím? --technyck (diskuse) 24. 6. 2012, 14:36 (UTC).
Já jsem se nenabídl, naopak. Neumím totiž dobře anglicky a nevyznám se v technických věcech. Slaigo (diskuse) 27. 6. 2012, 07:19 (UTC)