Diskuse:Počítačová klávesnice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 213.160.38.81 v tématu „Hmatová metoda

Anglický standard[editovat zdroj]

Je chybně uvedeno, že je zobrazeno rozložení americké klávesnice. Toto rozložení odpovídá anglickému standardu, nikoliv americkému, což je rozdíl. – Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel 195.113.70.98 (diskusepříspěvky) 12:16‎, 22. 8. 2006 (UTC).

Hmatová metoda[editovat zdroj]

Netušíte někdo co je to ta "hmatová metoda ovládání klávesnice"? Nikdy jsem o tom neslyšel, přijde mi to takové divné .... --Bilboq 07:54, 29. 8. 2006 (UTC)

Nikdy jsem o nicem takovem neslysel. Mimoto ja osobne nepisu vsemi deseti a myslim, ze by mi to urcite vetsi tvurci schopnosti neprineslo ... beztak vetsinu casu stravim premyslenim nad implementaci nez psanim.Adam Zivner 08:08, 29. 8. 2006 (UTC)
OK, zda se, ze hmatova metoda skutecne existuje a podle toho, co jsem cetl, to znamena to, co ja si predstavim pod pouhym "psani vsemi deseti". Nicmene i presto tato zminka zde vypada skoro jako reklama coz taky potvrzuje fakt, ze tento anonym to tu doplnil trikrat behem dvou dnu bez diskuze.Adam Zivner 11:38, 29. 8. 2006 (UTC)
No ted jsem to smazal a napsal jsem mu, at o tom napise kdyztak specialni clanek, ze sem to nepatri. Jestli v tom clanku (pokud ho napise) jen zopakuje ty nesmysly plne superlativu, tak bych rek ze se tu moc dlouho neohreje ... --Bilboq 11:41, 29. 8. 2006 (UTC)
To je bezva způsob vítání nováčků. :-D Všemi deseti zdraví slady 14:52, 29. 8. 2006 (UTC)

Vynikající přístup - neznám to a je to vychvalováno, tak je to potřeba zničit. Určitě to sem nepatří. Jedná se asi o reklamu. - Hmatová metoda není zcela to samé jako psaní deseti prsty. Zjednodušeně řečeno, psaní deseti prsty znamená ovládání klávesnice pomocí deseti prstů za použití paměti. Zapamatuji si, kde které písmeno, resp. znak, na klávesnici leží a který prst jej píše. Poté řetězce vyťukávám po jednotlivých znacích. Při použití hmatové metody se ovládá klávesnice bez sledování obrazovky i klávesnice zrakem a nezadávají se jednotlivé znaky, ale celé řetězce, a to nikoliv vědomně, jako u psaní všemi deseti prsty, ale z podvědomí (osoba ovládající hmatovou metodu většinou ani nezná, kde který znak je na klávesnici umístěn). Tedy není třeba např. přemýšlet nad přechody mezi jednotlivými typy rozložení kláves, neboť podvědomí to "udělá" automaticky. Píšete-li český text, který obsahuje @, automaticky přepnete na anglický standard a po vygenerování @ se opět automaticky vrátíte do českého standardu, aniž si to uvědomíte. - Projevil se zde vliv konzumní společnosti. Stále je to sem tlačeno, tak to asi bude z důvodu reklamy. Avšak o této metodě zde nebylo hovořeno v superlativech, neboť nebyly popsány zdaleka všechny její výhody a nebyla nijak extra vychvalována. Byla jen konstatována její kvalita. Např. využití někdy velice propagovaného rozložení kláves "Dvorak" bez jejího použití je zcela bez efektu. Tato metoda by si zasloužila svůj článek, avšak zmíňka v tomto článku by o ní též měla být. A nic víc než zmíňka tu o ní nebyla.85.70.192.65 podpis doplnil Zanatic ʡ 19:43, 29. 8. 2006 (UTC)

Problem vasi zminky bylo to, ze hmatovou metodu skutecne vychvalovala a to se pro encyklopedicky clanek urcite nehodi. Zminka a teto technice ale do clanku urcite patri a budeme radi, kdyz ji doplnite, ale prosim ne timhle stylem. Staci pouhe konstatovani co to je, jakym zpusobem se to pouziva pripadne pokud mozno nestranne nastinit proklamovane vyhody a nevyhody (pricemz se pokud mozno vyhnout konstatovani). Mimoto me jako programatora docela pobavilo ta zminka o programatorech a jejich efektivite prace, coz prave muzu posoudit z meho hlediska jako blabol. Urcite vas nechceme odradit od prispivani, ale mel byste svuj styl ponekud upravit. Adam Zivner 16:28, 29. 8. 2006 (UTC)

O několik řádků výše se dotazujete, co ta hmatová metoda je, tedy nevíte o ní nic a přitom tvrdíte, že zvýšení efektivity práce pomocí ní je blábol. Přitom se jedná o objektivně prokázané působení, neboť tato metoda odraňuje potřebu myslet na komunikaci s počítačem, díky čemuž je práce programátora efektivnější, neboť se může soustředit jen na řešení problému, nikoliv též i na záznam řešení tohoto problému, kdy tok tvůrčích myšlenek je neustále přerušován myšlenkami na provádění komunikace s počítačem. Váš názor jasně dokazuje, že diskuse je zde předem vyloučená, neboť se jedná o blábol. 85.70.192.65 podpis doplnil Zanatic ʡ 19:43, 29. 8. 2006 (UTC)

Pokud si vsimnete, trochu vyse uznavam, ze neco takoveho existuje, tedy jsem se informoval. Ciste z me zkusenosti vim, ze komunikace s pocitacem mi v premysleni u programovani vubec neprekazi a to jednoduse z toho duvodu, ze jsem na to zvykly. Coz je myslim i duvod efektivity u hmatove metody - zvyk. Ale o to tu vubec nejde. Jde o zpusob, jakym zpusobem zde chcete hmatovou metodu prezentovat. Vy tu totiz prezentujete to cemu se tady rika POV = point of view = cesky uhel pohledu, konkretne vas uhel pohledu. My se tady naopak pokousime o NPOV = neutralni uhel pohledu. Clanky obsahujici POV jsou drive nebo pozdeji prepracovany, aby obsahovaly pouze NPOV. Opakuji, ze vas prispevek o hmatove metode je vitan, ale v neutralnejsi podobe (tedy zadne superlativy). Adam Zivner 19:36, 29. 8. 2006 (UTC)
Nekritizoval jsem že to je něco mně neznámé, ale že informace byly velmi kusé (v podstatě ji vychvalovaly, ale ani jediná zmínka proč je nejlepší, nebo aspoň náznak v čem ta metoda spočívá, což je to hlavní. Pokud nevím, co je to hmatová metoda, tak bych čekal že pokud si o tom přečtu článek nebo odstavec, že to pak budu vědět. Bohužel po přečtení vašeho odstavce jsem na tom byl stejně jako předtím. Pořád nevím, co to hmatová metoda je.)
A jelikož toto je hlavně o klávesnici a ne o metodách psaní na ni (všemi deseti, hmatová metoda, datlování a já nevím co ještě) tak si myslím, že by to mělo jít do extra článku (a pak na něj dát odkaz, protože ty dvě témata spolu souvisí, většinou se na konce článku připlácne odstavec "Viz také" a tam se daj odkazy na relevantní témata (což by hmatová metoda byla)).
Příspěvek o hmatové metodě v neutrálním a trochu více popisnějším stylu by byl vítán - nejlépe jako samostatný článek a zde pak na něj odkaz
--Bilboq 19:41, 29. 8. 2006 (UTC)

Mam dotaz: píšu všema deseti, na klávesnici nekoukam, na monitor jo (kam jinam mam taky čučet, když furt trčí přede mnou, že ano), kde které písmenko je, to už nevím, ale dokážu si to na prstech spočítat, když řeknu: „kvé, wé, é, er, té, í, ú, í, ó...“

V čem mi může pomoct hmatová metoda, když mám pokaždé jinou klávecnici:

  • doma mám normální, nejobyčejnější, co se dělá (naprostá spokojenost)
  • klávesnice Silicon Graphics se dost blíží normální, ale třeba jí tam chybí tlačítko „Windows“ a pokaždá tam máčknu do prázdna :-)
  • v práci mám divnej Shift + klávesa „\“ je jinde + blok „Insert Home Delete...“ je jinde a místo toho si občas vypnu počítač :-D

A pokaždé používám jiný program:

  • MSVS kompiluje F7 a spouští Ctrl+F5
  • Eclipse spouští Ctrl+F11
  • WinShell překládá F10 a zobrazuje F11
  • PSPad spouští F9

To mám ještě kliku, že doma nepracuju na Macu, to co mi kamarád vykládá, jaký má potíže přecházet, když jednou se nějaká akce spouští pomocí tlačítka Ctrl+Něco, jindy Jabko+Něco... No fuj!

Jak potom můžu přesvědčit svoje podvědomí: „klid, už nepracujeme, tady máme klávesnici nastavenou podle svýho gusta...“ anebo: „Pozor na to, tady se mačká tlačítko jinde!“

Zvládá tohle hmatová metoda? Jestli ano, sem s ní, to je zázrak! Ušetří mi spoustu nervů. --slady 13:49, 30. 8. 2006 (UTC)

Zantic: Hmatová metoda tak jak ji popisuješ tak to je fakt blábol. Hmatová metoda je zkrátka psaní všemi deseti. Když píšu, nepřemýšlím o tom kde se která klávesa nachází, ale prostě prsty samy běhají po klávesnici a píšou to co chci. Není to nic zázračného, prostě jenom trochu jíný výraz pro psaní všemi deseti. Ano píše se bez sledování klávesnice, dokonce i bez sledování monitoru, ale to pouze v případě že se něco opisuje. Naučit se to dá při dvacetiminutovém tréninku denně zhruba za necelé dva měsíce. Tak dlouho to trvalo mě.

Důvod proč psát všemi deseti je poměrně jasně popsán tady.

Já tedy také programuji a píšu všemi deseti a konstatuji že když jsem se to konečně před pár lety naučil, tak jsem si pak nadával že jsem se to nenaučil mnohem dřív. Takže bláboly o tom že přemýšlením se stráví víc času a proto je psaní bez sledování klávesnice zbytečné tak to fakt může napsat skutečně pouze ten co psát bez sledování klávesnice neumí. Nechci být nepříjemný, ale když někdo píše @ tak že si přepne na EN klávesnici a pak jí zase vrací zpět tak to potom sorry a jsem tu omylem. Máme přeci na české klávesnici AltGr+V nebo rozložení "česká programátorská" a ta má všechny ty "paznaky" na stejných místech jako anglická, akorát se píšou s AltGr a hlavně tedy má přehozené Y-Z.

Jinak klávesnici používají více uživatelé co neprogramují, nikdy neprogramovali a v budoucnu se k tomu ani nechystají. Oni prostě počítač používají jako jakýkoliv jiný spotřebič. Když chtějí na internet, když chtějí někomu něco napsat, zkrátka koncoví uživatelé. Takže oni by rádi psali tak aby k tomu museli vynaložit co nejmenší úsilí. Takže pokud se časem ukáže že rozložení Dvořák je fakt taková pecka, tak se bude používat ta.

Mimochodem co se týká historie rozložení kláves tak tady bych odkázal na tento článek.

193.109.182.59 02:15, 6. 1. 2008 (UTC)

"Není to nic zázračného, ... Naučit se to dá při dvacetiminutovém tréninku denně zhruba za necelé dva měsíce. Tak dlouho to trvalo mě." - Nelze ovšem obecně vycházet z toho, že co jsem se "snadno" mohl naučit já, se může zrovna tak snadno naučit každý, a kdo ne, je neschopný a ať se hodí rybám. 20 minut denně po necelé dva měsíce, to je ca. 20 hodin. Někdo by to přepočítal na dejme tomu 25'000 Kč, kdo nedoceňuje svuj čas, třeba míň, jinému, jsa si vědom neúprosně se krátící doby, jež mu zbývá na tomhle světě, by žádná suma nebyla dost velká. Pak taky musí mít po odečtení všech nevyhnutelných činností vůbec těch 20 minut po 2 měsíce dennodenně k dispozici; 24 hodin resp. to, co z nich nakonec zbyde, nelze natahovat do nekonečna a krást čas je horší zločin než krást peníze. K tomu musí mít hlavu prostou od závažných problémů, aby se mohl na takovéhle "studium" vůbec soustředit. -- 213.160.38.81 31. 8. 2017, 06:50 (CEST)Odpovědět

Efektivita rozlozeni Dvorak pro cesky text[editovat zdroj]

V hlavnim clanku se v podstate pise, ze pro cesky text je rozlozeni Dvorak na nic. Myslim, ze takovato nepodlozena informace do encyklopedie nepatri..{{Nepodepsáno2|15:59, 27. 1. 2007 |88.101.126.76

Speciální klávesy česky?[editovat zdroj]

Normované české výrazy pro speciální klávesy neexistují? -- 213.160.38.81 31. 8. 2017, 06:07 (CEST)Odpovědět