Diskuse:Pivo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Kychot v tématu „Infobox a obrázek

Cituji: "Vyhlášce však neodpovídá značení piv stupni (např. 12stupňové pivo), takové značení je nejen projevem neznalosti, ale je i nezákonné." Před cca 30 lety se pivo označovalo stupni, takže zřejmě došlo k nějaké změně. Mohl by někdo znalý "pivních stupňů" a o jejich změně na procenta něco do článku napsat? --Luděk 20:46, 2. 1. 2006 (UTC)

Stupně piva značí procento extraktu mladiny, ale počítají se vzorcem ((p=1,0665*hmotnost alkoholu hotového piva + extrakt hotového piva)*100/(100+1,0665*hmotnost alkoholu hotového piva)) až z koncového produktu. Nevím, jak je to s dnešním označováním, ale informace získané z článku mi přijdou více jak pochybné. Já čerpám informace z dnešní přednášky. Kumi 3. 3. 2011, 15:58 (UTC)

Vidim, ze nejsem sam, koho to tvrzeni zarazilo. Clanek je zajimavy, nicmene malinko vic nezaujatosti by mu sluselo. Co se tyce stupnu, kdysi jsem slysel, ze jde o stupeň saccharometrický. Ondra, 20.2.2007

Mohu se zeptat ve které době existovalo 400 zemí? Wikifreak

Obsahuje informace, ale překvapivě mizerně napsaný článek[editovat zdroj]

Článek obsahuje informace, ale je na tak významný národní článek překvapivě mizerně napsaný (nečesky - formulace, stylistika, chyby):

Z prvních čtyř odstavců (zatím nečtu dál) odstraněno pět závažných jazykových chyb:

Opraveno (uvádím pro ilustraci původní formulace):[editovat zdroj]

1) ...a od roku 2008 je název české pivo i chráněno zeměpisným označením.

2) „nápoj neobyčejnější a nejrozšířenější“.

3) zemích Střední Evropy

4) Pivo je tradičním a populárním nápojem, které má....

5) takže se jedná o výrazný zavodňující nápoj

Doladit[editovat zdroj]

1) "chráněno zeměpisným označením" jsem opravil aspoň na "chráněno jako zeměpisné označení", ale moc nevěřím, že je to správné a přesné označení -> ?

2) "V současnosti je pivo konzumováno převážně v zemích Střední Evropy," =?? - že se ho ve střední Evropě vypije nejvíc (ze všech regionů světa, kdo a jak a kdy definoval hranice regionů pro tento výzkum a kdo to počítal)? - Možná je myšleno něco jako Pivo je odedávna (ev. v současnosti) typickým nápojem v zemích střední Evropy apod.?--Jiří Janíček 18. 9. 2008, 02:47 (UTC)

Historie piva ve světě[editovat zdroj]

Druhá věta druhého odstavce této pasáže je očividně neúplná - Již v 7. tisíciletí před n. l. se zde pěstovalo obilí a Sumerové, Akkadové, Babyloňané a Asyřané. Pokračováním si nejsem jist, tak kdo má tušení, nechť doplní. Jedudědek 5. 12. 2008, 13:33 (UTC)

vzhledem k tomu, že jsem se pro pivovary vyučil, musel jsem přepracovat část o varně (ta byla fakt hodně odfláklá). Ještě něco přidám a dodělám spilku a sklep. 213.175.37.98 6. 1. 2009, 16:45 (UTC)

děkujeme :) Jsme rádi, když nám pomáhá někdo další zlepšovat obsah Wikipedie. Kdyby jste potřeboval pomoci či s něčím poradit, jak a co na Wikipedii, nebojte se na mne či jiného editora obrátit --Louise Wu 6. 1. 2009, 16:49 (UTC)

Jednotky[editovat zdroj]

Dopsal jsem, ze jde o 160l na hlavu za rok, bez toho roku to trochu postrádá smysl (byť podobně blbě to lze nalézt různě po webu).

Pivo se pije kdekoliv na světě![editovat zdroj]

Nezlobte se, ale tvrzení v článku, že: "V současnosti je pivo konzumováno převážně v zemích střední Evropy[zdroj?], kde má jeho výroba a konzumace dlouholetou tradici." je naprostý nesmysl. To bych opravil. Objel jsem svět kolem dokola a pivo dostanete kdekoliv kam přijdete. Zrovna tak víno se nepije jenom ve Francii, ale po celém světě. Čechy a Bavorsko jsou jenom známé svojí největší konzumací objemu piva na hlavu a svojí historií v této oblasti, ale to neznamená, že jinde pití piva skomírá. To ani náhodou. Jinak, hezký článek, děkuji :-)

Zdravím, Michal Shejbal

Máte zcela pravdu, nevím jak takový nesmysl tam mohl zůstat. Jinak se nebojte upravovat sám (viz Wikipedie:ESO). Zagothal 4. 2. 2011, 16:59 (UTC)

Antioxidanty[editovat zdroj]

Doplnil jsem požadovaný zdroj k flavonoidům a našel jsem tam zajímavou informaci, že obsah antioxidantů je různý u různého druhu piva, akorát nejsem dost zběhlý v pivní terminologii, abych to doplnil sám. Pro případné zájemnce to tady nechám: Polyphenols content and antioxidant activity increased in the order dealcoholized < lager < pilsner < wheat < ale < abbey < bock, so that the polyphenols content and the antioxidant activity of bock beers were found to be about 3 times higher with respect to dealcoholized beers.[1] Vysvětlují to tím, že na nealkoholická piva se předem vybírají takové typy sladů, co do piva nedávají moc antioxidantů.

Infobox a obrázek[editovat zdroj]

Přijde mi divné, že pod obrázkem commons:File:NCI Visuals Food Beer cut.jpg je uvedeno "Původ: Mezopotámie". Nevěřím tomu, že ten půllitr s takovýmto pivem by byl archeologickou vykopávkou z Mezopotámie. Ani autor to asi tak nemyslel, ale působí to dost divně. --Kychot (diskuse) 27. 8. 2022, 08:43 (CEST)Odpovědět

  1. PIAZZON, A.; FORTE, M.; NARDINI, M. Characterization of phenolics content and antioxidant activity of different beer types.. J Agric Food Chem. Oct 2010, roč. 58, čís. 19, s. 10677-83. DOI 10.1021/jf101975q. PMID 20822144.