Diskuse:Parlamentní monarchie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele BobM v tématu „Přesnost

Přesnost[editovat zdroj]

Vůbec nechápu článek, jak se liší od konstituční monarchie? V konstituční monarchii má monarcha velké pravomoci? Přeci ve všech konstitučních monarchiích existuje parlament. Považoval bych Parlamentní monarchie za subtyp kons. monarchie ne lišící se od kons. monarchie... [1] A žádné interwiki jsem nenalezl... --Elm 10. 5. 2009, 11:25 (UTC)

Vždyť je to v tom článku napsané - na rozdíl od konstituční monarchie je úloha panovníka více či méně reprezantativní, často bez velkcýh pravomocí a většinu rozhodnutí činí parlament, příp. jeho hlava - premiér (Británie, Švédsko aj.). V konstitučních monarchiích (např. Lichtenštejnsko) je úloha a pravomoci panovníka stanovena ústavou a panovník má pravomoc zasahovat do politického dění. To je rozdíl zásadní--Vit001 10. 5. 2009, 16:16 (UTC)

Dle uvedeného zdroje výše je ale Parlamentní monarchie podtyp konstituční monarchie, ne vzájemně se vylučující. To bych také tvrdil, protože mi dává smysl pojmenovat všechny uvedené země ve výčtu jako konstituční monarchie, protože nejsou absolutistické, ne? Protože parlamentní monarchie je buď absolutistická nebo konstituční, a další možná charakteristika konstituční monarchie je parlamentní monarchie ergo je nesmysl ji definovat na rozdíl od konstituční monarchie, protože to je pak srovnání nesrovnatelného... Nemáte prosím Vás na to nějaký zdroj? --Elm 10. 5. 2009, 16:41 (UTC)
Zdroj zatím nemám, ale rozdělení je obecně platné (už ze ZŠ si to tak pamatuji i na ostatních mutacích wiki je to tak rozděleno). Možná by ale stálo za úvahu umístit všechny tři formy monarchie (tj. absolutní, parlamentní i konstituční) do jednoho hesla monarchie - jako je tomu např. na německé wiki (viz: Monarchie#Absolute_Monarchie).--Vit001 10. 5. 2009, 17:23 (UTC)
Souhlas s Elm. I Británie má Ústavu bid nepsanou a král je tedy ústavně omezen. --Wikipedista:BobM d|p 7. 7. 2013, 07:45 (UTC)

Označuji šabl. {{přesnost}} (viz výše). Odůvodnění:

  • na rozdíl od konstituční (ústavní) monarchie - toto (a celá věta) je nepřesné nebo zavádějící, v jednotlivých zemích může a nemusí platit
  • V Evropě je tato forma vlády uplatněna v Belgii, Dánsku a Nizozemsku, mimo Evropu např. v Japonsku. - doložit (zvláště Japonsko)
  • Některé parlamentní monarchie bývají uváděny jako konstitučně-parlamentní - které? následující příklady jistě ověřit
  • == Parlamentní monarchie ve světě == - doložit a ověřit --Wikipedista:BobM d|p 30. 11. 2016, 15:01 (CET)Odpovědět
Škrtnuté odstraněno. --Wikipedista:BobM d|p 27. 3. 2018, 10:22 (CEST)Odpovědět

Sloučit[editovat zdroj]

Vzhledem k diskusi jsem pro sloučení --Wikipedista:BobM d|p 17. 2. 2018, 11:08 (CET)Odpovědět

Změněno na přesměrování --Wikipedista:BobM d|p 31. 3. 2018, 10:57 (CEST)Odpovědět